Час зумовив виконання інших завдань

На столичному Меморіалі Слави 11 лютого відбувся мітинг і покладання квітів на честь 28-ї річниці створення Територіального рятувального загону (ТРЗ) з надзвичайних ситуацій. Відповідне рішення виконкому Тираспольської міської ради ухвалили цього дня у 1991 році.

Спочатку до рятувального загону приймали робітників місцевих підприємств. За первинним задумом завданням цих підрозділів був захист населення та ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій: повеней, землетрусів, пожеж і вибухів. Однак в історії молодого державного утворення настали неспокійні часи, а події 1991 року змусили бійців ТРЗ виконувати й інші, не властиві їм функції – протидіяти озброєній агресії з боку Молдови.

«Я дякую і низько вклоняюся всім, хто не залишився байдужим і взяв на себе місію захисту народу. ТРЗ став великою школою та базою формування всіх військових структур нашої держави», – зазначив перший Президент ПМР Ігор Смирнов.

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, пов’язаною з безперервними збройними провокаціями, 8 березня 1992 року республіканські територіально-рятувальні загони реорганізували в окремий воєнізований підрозділ – Територіальний зведений загін. У його складі було 2 284 бійця, з яких 38 віддали своє життя, захищаючи Придністров’я, а ще 69 – дістали поранення. Багато з них нагороджені орденами «За особисту мужність» і медалями «Захиснику Придністров’я».

«Завдяки бійцям ТРЗ, вдалося запобігти великій кількості диверсійних акцій противника на підприємствах та установах Придністров’я, не допустити прориву на територію республіки підрозділів поліції Молдови. Світла пам’ять тим, хто заради майбутнього країни віддав найдорожче – своє життя», – звернувся до присутніх перший командир загону Валерій Ширков, закликаючи вшанувати подвиг бійців хвилиною мовчання.

На завершення заходу всі учасники мітингу поклали квіти до могил полеглих воїнів на Меморіалі Слави.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.