Козаки заслуговують пошани

Представники Дубоссарського козацького округу відзначили 28 років створення організації. Цього дня мужні чоловіки згадують часи, коли відроджувався козацький рух на придністровській землі (а розпочалося це саме з Дубоссар) за ініціативою потомственого козака – Пантелія Сазонова, спортсмена, патріота, новатора, людини з великої літери.

За історичними свідченнями, перша згадка про козаків на теренах Придністров’я належить до часів правління імператриці Російської Імперії Катерини ІІ. Вони були надійним щитом Росії на півдні в межиріччі Дністра і Бугу, на землях, значна частина яких нині належить до складу ПМР. Після Великої Жовтневої революції козацтво як окреме збройне формування перестало існувати.

Розгул націоналізму в Молдові на початку 90-х років, пробудив генну пам’ять і сприяв відродженню потомственного козацтва на Дністрі заради захисту державних рубежів і своїх сімей.

Так, 11 лютого 1991 року в Дубоссарах була зареєстрована перша в Придністров’ї громадська організація патріотичної спрямованості – Союз Дністровських козаків, який пізніше перейменували в Дубоссарський козацький округ Чорноморського козацького війська (ЧКВ). Очолив організацію Пантелій Сазонов. Земляки першого отамана Придністров’я згадують, що він був міцною і мужньою людиною, яка в період розпаду Радянського Союзу змогла згуртувати навколо себе людей-однодумців для захисту інтересів представників різних національностей, протистояння румунському націоналізму і підтримки ідеї створення незалежної держави – ПМР.

Пантелій Сазонов їздив до козаків Дону та інших округів Росії й закликав їх допомогти жителям молодої країни відстояти право на свободу і незалежність. На початку 90-х у Придністров’я прибуло понад 2,5 тисячі козаків із Росії та інших республік Радянського Союзу. Вони допомагали захищати кордони ПМР на найнебезпечніших дільницях і лініях оборони Дубоссар та Бендер. У 1992 році, в період воєнних дій, козаки подавали приклад безмежної мужності та самовідданого служіння Батьківщині. На жаль, від куль опонівців Молдови загинув 91 козак. Щороку всіх загиблих товаришів дубоссарські козаки та представники інших козацьких округів ЧКВ згадують на Меморіалі Слави, де проводяться мітинги.

«Ми стоїмо на святому для всіх місці, де поховані герої не тільки Великої Вітчизняної війни, які відстояли нашу свободу, але і сучасні герої, ті, хто захистив придністровців від націоналістичного ярма. На жаль, багатьох сьогодні нема з нами, але поки ми будемо пам’ятати їх і виховувати нашу молодь на їхніх прикладах, вони будуть живі. Ми, козаки, повинні частіше зустрічатися з молоддю, розповідати нашим нащадкам про події, які відбувалися на придністровській землі, знайомити їх з мужніми людьми, які віддавали своє життя за нашу свободу і мир», – сказав на мітингу Військовий отаман ЧКВ Ігор Небейголова.

Військовий старшина Дубоссарського козацького округу В’ячеслав Клепковський – свідомий козак. Він вступив до організації на початку 90-х, коли в Дубоссарах вже було неспокійно. Необхідно було створювати об’єднання, яке захищало б і місто, і всю республіку. В’ячеслав працював на заводі залізобетонних виробів і одним із перших записався в Дубоссарський козацький округ. У 1992 році він був командиром групи мінування і розмінування.

«Коли бойові дії завершилися, упродовж 1993 року наша група розміновувала Дубоссарський район. У результаті цієї роботи було ліквідовано більш ніж 2 000 мін і небезпечних боєприпасів. Ми пережили ці роки й сподіваємося, що й надалі зберігатимемо мир на нашій землі. Козаки споконвіку були захисниками своїх родин і осель. Приємно, що у нас є наступники – козацькі кадетські класи, в яких юнаків навчають і виховують у козацькому дусі. На сьогодні в нашому окрузі 4 станиці, 17 куренів, які об’єднують понад 300 козаків. Ми розвиватимемо й збагачуватимемо козацькі традиції, з надією наближатимемо визнання нашої республіки», – розповів В’ячеслав Клепковський.

На честь першого отамана Дубоссарського козацького округу Пантелія Сазонова в місті названа вулиця, кадетський клас, організовуються спортивні турніри й засновано нагрудний знак «Сазоновець». Таку почесну нагороду вручають козакам, які прославляються своїми досягненнями перед земляками й заслуговують пошани.

Надія   ІВАНОВА.