На одній хвилі з Євгенією Подсєвальниковою

У радіоаматорів з недавнього часу з’явилося ще одне свято. Мало хто знає, але День радіо відзначають не тільки 7 травня. З 2012 року у всьому світі його святкують 13 лютого. Так вирішила генеральна конференція ЮНЕСКО. А ми й не заперечуємо, адже це ще одна можливість розповісти про працівників Придністровського радіо.

Наша героїня – Євгенія Подсєвальникова. Вона на сьогодні єдина людина в республіці, яка розповідає про новини українською мовою. А почути її можна на хвилі «Радіо 1».

«У мене за сім хвилин випуск новин. Ми довго будемо розмовляти?» – запитує Євгенія про тривалість нашої бесіди й швидким кроком прямує коридором у студію, оскільки через кілька хвилин розпочнеться запис програми новин. У денному випуску повідомляють про найсвіжіші події, тому спізнюватися не можна. Ніжний голос її під час нашої розмови по дорозі в студію водночас змінився на більш переконливий, тільки-но журналіст упевнено сіла перед мікрофоном.

«У студії Євгенія Подсєвальникова, вітаю Вас», – цю фразу радіослухачі знають напам’ять, адже чують її тричі на день. «Новинами українською мовою розпочинається наш ефір. Вони виходять відразу після гімну ПМР, о 6.02 ранку. Ранковий випуск – найдовший, він триває до 15 хвилин. Ми розповідаємо про найголовніше – про роботу органів державної влади, ключові події в республіці й за її межами», – розповідає досвідчений журналіст.

Як не дивно, але в українській редакції «Радіо 1» всього один працівник. Євгенія Подсєвальникова – і кореспондент, і редактор випуску, і диктор програми в одній особі. Вона навіть жартує, мовляв, не має права захворіти, бо замінити її буде ніким. «Раніше в редакції працювало 14 людей, у нас були різні творчі проекти, а тепер залишилися тільки інформаційні випуски новин», – згадує Євгенія.

Відомий у Придністров’ї диктор на радіо працює майже від його заснування – з 1992 року: «Я почула оголошення, що потрібні журналісти й вирішила спробувати себе. 27 років свого життя я присвятила цій професії й ні про що не жалкую». У неї не було профільної освіти, що й не дивно, оскільки в 92-му в Придністров’ї журналістика тільки-но починала зароджуватися. Розпочинали практично з нуля. «Робота на радіо має свою специфіку. Ми повинні розповісти про основні події так, щоб слухачам було все зрозуміло, а головне – цікаво. Робота ця творча, і мені вона дуже подобається», – резюмувала Євгенія Михайлівна.

13 лютого і 7 травня Євгенія разом з усіма слухачами й шанувальниками відзначає День радіо, тільки перед мікрофоном у студії. Їй, як і всім журналістам, часто доводиться працювати у святкові дні. Поки республіка відпочиває, в затишній студії «Радіо 1» готуються найсвіжіші новини. Євгенія до такого режиму звикла й зізнається, що її це не напружує, а навпаки – від роботи вона має задоволення. Саме завдяки Євгенії Подсєвальниковій українці Придністров’я можуть дізнатися та почути всі головні, а також цікаві події рідною мовою.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.