Чи був у республіки вигляд святковим?

Новорічні та різдвяні гуляння запам’яталися придністровцям не тільки веселощами й феєрверками, а й гарним оформленням міст і районів. Неабияку роль у створенні святкового неповторного образу будівель і вулиць з новорічною символікою відіграв республіканський конкурс. Переможців другого етапу незвичайного змагання нещодавно нагородили у Палаці Республіки.

Конкурс проводився у 15 номінаціях. Комісія визначала краще новорічне оформлення організації міста державної (муніципальної) форми власності та серед підприємств недержавної форми власності, середнього і малого бізнесу, індивідуальних підприємців. Не залишили без уваги новорічне вбрання стаціонарних підприємств торгівлі, громадського харчування, нестаціонарних підприємств споживчого ринку, закладів охорони здоров’я, культури, освіти, спорту і туризму, громадських будівель, підприємств транспорту і зв’язку, територій сільських рад. Також оцінювали прикраси територій сільських рад району, оформлення центральної площі, центральної (головної) вулиці та новорічної ялинки в містах і селах.

Після огляду об’єктів, фасадів будівель і прилеглих до них територій організацій, які подали заявки на участь у конкурсі, комісія оцінювала їх за 10-бальною шкалою. Усього в Держслужбу з культури та історичної спадщини надійшли на розгляд заяви від 40 об’єктів. Найбільша кількість учасників у номінаціях була представлена від Тирасполя, Бендер та Рибниці.

Так, наприклад, абсолютну одноосібну перемогу в номінації «Краще новорічне оформлення закладів охорони здоров’я» здобув Бендерський лікувально-діагностичний центр, а центральна філія Агропромбанку в Тирасполі стала кращою в оформленні громадських будівель. Найкраще оформленою територією сільради визнана площа в селі Протягайлівка.

Комісія враховувала не тільки оригінальність виконання, естетичність і різноманіття прийомів оформлення, але і пожежну безпеку декорацій і санітарний стан. Особливістю вулиць у 2019 році стала гармонія у виборі колірної гами прикрас, а також дизайнерські наміри у використанні об’ємних фігур і світлового оформлення. «Держслужба запросила представників адміністрацій міст і районів, щоб вручити їм заслужені нагороди. Основною метою нашого конкурсу було створення святкового вигляду республіки на період новорічних вихідних. Багато міст намагалися реалізувати весь потенціал, щоб подарувати жителям і гостям гарний настрій та святкову атмосферу», – зазначила начальник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз.

За результатами підрахунків голосів, перше місце посів Тирасполь, а переможців у номінаціях конкурсу нагородили листами подяки. Як зазначила заступник міського голови Марія Пащенко, Тирасполь не зупинятиметься на досягнутому, до того ж на майбутнє вже є плани, більшість яких триматиметься в секреті, щоб приємно здивувати жителів і гостей республіки наступного року.

У 2019–2020 роках положенням конкурсу планується запровадити дві нові номінації: «Краща прикраса будинку» і «Краща прикраса двору», в яких зможуть взяти участь усі ініціативні жителі.

Дарина   КУЛАКОВА.