Мистецтву фотографії навчають у Дубоссарах

Зразкова фотостудія «АртФокус» вперше відчинила свої двері для любителів фотографії 13 років тому. Гурток почав функціонувати при районному Управлінні культури за ініціативою дубоссарського фотохудожника Володимира Стародубова. Відтоді в юних дубоссарців з’явилася можливість знайомитися зі світом прекрасного та навчатися закарбовувати його за допомогою фотокамери.

Інтерес до фотографії у керівника студії «АртФокус» виявився ще в дитинстві. За радянських часів він робив плівкові фото механічними фотоапаратами. А для того, щоб отримати готовий знімок, доводилося витрачати багато часу та застосовувати спеціальну допоміжну техніку та реактиви. Тепер, у століття цифрових технологій, зупинити мить набагато легше, і зробити це можливо будь-яким гаджетом, обладнаним фотокамерою.

«Я навчаю дітей бачити красоту в усьому: чи то невеликий куточок природи, міський пейзаж або фотографія людей. Насамперед вони повинні відчути й вихопити якусь родзинку, яка потім викликає інтерес у глядачів. Звичайно, у фотографа має бути художній смак, бажання вчитися, правильно компонувати кадр і, найголовніше, прагнення досягти чогось нового, гарного та яскравого. Необхідно мати знання побудови композиції, законів живопису, малюнка й інших видів образотворчого мистецтва. Якщо спиратися на такі знання, то виходитимуть не просто кадри, а художні твори», – розповів Володимир Стародубов.

Серед молодих аматорів фотографії нині є і хлопці, і дівчата. Вони з зацікавленням і усвідомлено відвідують творчу майстерню, яка за роки існування перетворилася на зразкову фотостудію. Кожного року студійці влаштовують своєрідний творчий звіт – підсумкову фотовиставку, на якій демонструють найкращі роботи. Крім того, вихованці «АртФокуса» беруть участь і в республіканських фотоконкурсах та проектах, на яких посідають призові місця.

«Вже 4-й рік поспіль я відвідую фотостудію. Мій улюблений жанр – вулична фотографія. Мені він дуже подобається, оскільки є можливість зупинити мить, зберегти цікаві моменти нашого життя, які більше ніколи не повторяться. Це може відбутися під час свят чи буднів, головне, спіймати визначний момент, який потім викликатиме приємні спогади. Я намагаюся ходити з камерою завжди, щоб не пропустити щось цікаве. Ще мені подобаються пейзажі й портрети. Зі своєю майбутньою професією я поки що не визначився, але знаю точно, що фотосправа завжди супроводжуватиме мене у житті», – зазначив Ерік Сандул.

Керівник зразкової фотостудії «АртФокус» має можливість приділити увагу кожному вихованцю індивідуально, таким чином успішно допомагаючи дітям розкривати їхній творчий потенціал. Нині в Дубоссарській картинній галереї експонується виставка робіт юних фотографів. На ній представлено 78 фотокомпозицій різноманітних жанрів. Ознайомитися з ними можуть усі любителі фотомистецтва. На виставці також експонуються стародавні фотографії й фототехніка минулого століття – раритет, який викликає інтерес у молодого покоління й ностальгію – у дорослих.

Любов   ПОЛОНСЬКА.