Танцювальна феєрія – 2019

Конкурс сучасних танців міжнародного рівня відбувся минулого тижня в Тирасполі. «Танцювальна феєрія – 2019» зібрала на сцені Палацу Республіки 40 колективів із Молдови, України та Придністров’я. Організаторами творчого змагання виступили федерація танцювального спорту ПМР та Державна служба з культури та історичної спадщини.

Ми можемо бути найкращими, ми гідні представляти нашу республіку на міжнародному рівні й маємо можливість реалізовувати масштабні творчі проекти у своїй країні – така провідна думка пронизувала всі виступи придністровських колективів. Вони, дійсно, майстерно захищали честь своїх танцювальних команд на конкурсі. До речі, у 2019-му столиця Придністров’я приймала турнір уже увосьме.

Конкурс задуманий для трьох вікових категорій учасників: дітей до 7 років – «бебі», танцюристів 8–12 років – «діти», а також «юніорів» і «дорослих» від 12 років. Майстерність виконання танців оцінювало незалежне міжнародне журі у складі директора Національного коледжу хореографії, художнього керівника ансамблю «Молдовеняска» Юрія Горшкова, президента Всеукраїнської федерації спорту та мистецтва Віктора Кушнерика, а також Романа Козбури – постійного судді міжнародних чемпіонатів світу та Європи.

Танець – це картина, намальована рухом тіла, саме тому в цьому жанрі мистецтва увагу необхідно надавати кожній деталі номеру: композиції, техніці виконання, костюмам, взаємодії виконавців та загальному настрою виступу. Щоб задовольнити строгих суддів і досягти бажаної перемоги, керівникам колективів необхідно було ретельно продумувати всі елементи танцю.

«У категорії «бебі» ми беремо до уваги те, що виступають маленькі діти, й тому розглядаємо їхні виступи об’єктивно. Уже в другому відділенні діти більш дорослі, тому там намагаємося оцінювати малюнки в постановках: і як вийшли, і як взаємодіють між собою. Обов’язково звертаємо увагу на синхронність, особливо в другому і третьому відділеннях», – зазначив Віктор Кушнерик.

Крім місцевих фестивалів, придністровські колективи є постійними учасниками танцювальних змагань, які відбуваються за межами ПМР. Україна, Польща, Болгарія, Молдова – це тільки невеликий перелік тих країн, де придністровським талантам уже вдалося прославити нашу республіку.

Світлана   ОДЕСЬКА.