Пам’ять живе у серцях юних бендерчан

День виведення радянських військ з Афганістану, 15 лютого, – день водночас сумних і радісних спогадів з історії нашої країни та всього пострадянського простору. Відтоді минуло вже 30 років, але пам’ять про страшні події в серцях людей не згасає. Щороку в містах і селах Придністров’я відбувається безліч заходів, присвячених цій даті: семінарів, зустрічей та мітингів, пам’ятних концертів. Не залишилися осторонь і навчальні заклади республіки.

У Бендерській українській гімназії № 3 систематично проводяться тематичні класні години й зустрічі, учні беруть участь у міських та республіканських конкурсах. «Одним із найбільш цікавих заходів як для нас педагогів, так і для учнів став конкурс «Афганістан – наша спільна пам’ять і наш біль», в якому взяла участь і наша гімназія. Спеціально для цієї події була підготовлена тематична музично-літературна композиція. У піснях, віршах і театральних постановках ми намагалися показати глибоку повагу до юнаків і вже дорослих чоловіків, які не повернулися з Афганістану, висловити весь біль і щем душі, який не лікує час», – зазначила заступник директора з виховної роботи Світлана Борищук.

Злагоджена робота учнів та педагогів освітньої установи, а також бажання стати кращими допомогли українській гімназії вийти на республіканський рівень цього конкурсу.

«Композиція складалася з кількох блоків, у них ми виразили всі емоції та почуття людей, яких торкнулася афганська війна. Спочатку це було мирне спокійне життя щасливих людей. Потім ми показали, як на долю деяких із них випали неймовірні випробування. Перебуваючи там, солдати писали додому листи. Дівчата, які їх одержували, іноді дізнавалися про загибель ровесників. Усе це супроводжувалося задушевними віршами та піснями, – розповіла Світлана Борищук. – Кульмінацією номеру став виступ маленької чотирирічної дівчинки, яка прочитала вірш «Тату, молю, повертайся живим». І наприкінці ми вирішили, що необхідно обов’язково назвати імена всіх бендерчан, які не повернулися з Афганістану».

Вже традиційними в дні пам’яті є різноманітні за формою класні години та зустрічі з воїнами-афганцями. Так, минулого тижня гімназію відвідав Володимир Смаль. Учні підготували музично-літературну композицію, з якою захищатимуть честь гімназії на республіканському конкурсі. А далі було найцікавіше: власними історіями, спогадами та емоціями поділився з ними ветеран-афганець. Гімназисти запитували учасника бойових дій про реальні факти з його бойової біографії.

Активну участь учні та вчителі гімназії взяли в офіційних міських заходах. Щороку в день виведення радянських військ з Афганістану безліч людей, у тому числі й школярі освітніх закладів, збираються біля меморіального пам’ятника Чорний тюльпан на мітинг і покладання квітів. Крім того, вулицями Бендер пройшов «Безсмертний полк» з портретами городян, що загинули під час виконання військового обов’язку за кордоном своєї держави.

Марія   ЛУНІНА.