Безпека придністровцям гарантована

Напередодні Дня захисника Вітчизни міністр оборони, генерал-майор Олег Обручков в ексклюзивному інтерв’ю нашій газеті розповів про сучасний стан справ у придністровській армії та важливість роботи з молодим поколінням республіки.

– З якими досягненнями наша армія зустрічає своє професійне свято?

О. О.: Ви правильно підібрали слово – досягнення. Ми зовсім недавно на розширеній колегії за участю головнокомандувача Збройними силами Вадима Красносельського підбили підсумки діяльності у 2018 році. Багато говорили про результати й позитивну динаміку. Досить для розуміння навести такий приклад – на навчальних полігонах було проведено майже втричі більше бойових стрільб, ніж у 2017 році. А якщо порівнювати з більш ранніми періодами, то кількість їх буде набагато більшою. Основні зусилля підготовки органів управління і військ зосереджувалися на підготовці їх до оборони населених пунктів, до водної перешкоди, організації захисту важливих державних об’єктів від дій терористичних і диверсійно-розвідувальних груп.

У 2018 році з метою перепідготовки військовослужбовців запасу був відновлений їхній призов на триденні збори, в ході яких вони взяли участь у ротних і батарейних тактичних навчаннях з бойовою стрільбою. Ми систематизували облік військовозобов’язаних і змінили порядок роботи призовних комісій. Це дало можливість значно збільшити кількість призовників, а проведена амністія для тих, хто в попередні десятиліття ухилявся від служби, повернула їх у військові частини, щоб відслужили й одержали військовий квиток.

Розроблено та впроваджено в дію нові загальновійськові статути, змінено розпорядок дня. Сформована і продовжує вдосконалюватися система контролю громадянського суспільства над Збройними силами, при кожній військовій частині працюють батьківські комітети.

Відзначається позитивна динаміка стану військової дисципліни. На це вплинуло не тільки вдосконалення виховного процесу з військовослужбовцями, а й створення у 2017 році Відділу власної безпеки, який впливає на стан справ у військових частинах та оперативно реагує на випадки нестатутних взаємин, виявляє й припиняє злочини корупційної спрямованості, а також незаконний обіг наркотичних і психотропних речовин. Усі ці заходи в комплексі сприяли зниженню кількості аварій і злочинів.

У 2018 році втричі збільшилася кількість проведених заходів щодо військово-патріотичного виховання молодих придністровців, підвищення привабливості військової служби, а також формування у військово-службовців високих морально-психологічних рис.

Завдяки законодавчій ініціативі керівництва республіки, у військовослужбовців з’явилася можливість поєднувати військову службу з навчанням у вишах.

– Яка увага приділяється потенціальним кадрам Збройних сил – курсантам Військового інституту, суворовцям? Яка робота ведеться з майбутніми призовниками?

О. О.: З відкриттям Тираспольського Суворовського училища ми створили повний цикл військової освіти на території нашої республіки. Випускник-суворовець в ідеалі – курсант Військового інституту імені генерал-лейтенанта Лебедя і надалі – кадровий офіцер Збройних сил. Це алгоритм системи військової освіти.

Нині в Суворовському військовому училищі навчаються 218 юнаків. У Військовому інституті курсанти навчаються за спеціальностями: командир мотострілецьких, артилерійських підрозділів і заступник командира з виховної роботи.

Тут же готують студентів ПДУ за спеціальностями: командир інженерних підрозділів, підрозділів зв’язку і ППО. З вересня 2019 року планується набір і навчання курсантів за новою спеціальністю – командир танкового підрозділу. На випускників нашого Військового інституту – висококваліфікованих офіцерів – завжди дуже розраховують не тільки Збройні сили, а й інші силові відомства республіки.

Військкомати, наше Управління виховної роботи по всій республіці ведуть активну роботу з майбутніми призовниками, які повинні розуміти свою роль як чоловіка та як захисника Вітчизни. Важко переоцінити заходи, організовані та проведені минулого року молодіжним патріотичним рухом «Спадкоємці Перемоги». Міністерство оборони тепер є майданчиком для подібних форумів патріотичної спрямованості.

– У скільки етапів зазвичай проходить призовна кампанія до Збройних сил ПМР?

О. О.: Традиційно призовна кампанія проходить, як і у Росії, у два етапи – навесні й восени. Минулого року з ініціативи Головнокомандувача Збройними силами Вадима Красносельського в Закон «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» були внесені поправки, спрямовані на усунення дисбалансу за кількістю «весняних» і «осінніх» призовників, а також для більш рівномірної ротації солдатів весняного та осіннього призову.

Термін осінньої призовної кампанії триває тепер не з 1 жовтня, а з 1 серпня по 31 грудня. Весняна призовна кампанія розпочнеться 1 квітня і триватиме до 30 червня. Якщо говорити про підсумки роботи з призовниками у 2018 році, то кількість їх збільшилася на 22 %.

– Розкажіть про діяльність Спортивного клубу армії та завдання, що стоять перед ним.

О. О.: Республіканська спортивна громадська організація «Спортивний клуб армії» була створена у 2017 році. Відтоді в масштабах Збройних сил, а також міст і районів, тобто в межах усієї республіки, проведено понад 100 різноманітних спортивних заходів. Клуб має свою спортивну форму і символіку. Практично в кожному місті Придністров’я сформовані філії СКА, які беруть участь у різних міських та районних змаганнях, залучають дітей та підлітків, розвивають дитячо-юнацький спорт. У такий спосіб ми пропагуємо здоровий спосіб життя, створюємо і виховуємо свій резерв.

Завдяки діяльності громадської організації, вдалося значно підвищити рівень проведення спортивно-масових заходів, розвивати популярні види спорту, удосконалювати матеріальну базу військових частин. Військовослужбовці мають можливість розвивати й удосконалювати свій спортивний потенціал.

Військові спортсмени Придністров’я є переможцями та призерами турнірів, чемпіонатів, спартакіад республіканського і міжвідомчого рівня. Вони багато разів ставали переможцями й призерами на міжнародних змаганнях.

– У суботу, 23 лютого, на Республіканському стадіоні відбуватиметься традиційне військово-спортивне свято, присвячене Дню захисника Вітчизни. Що нового в його проведенні та програмі в порівнянні з попередніми роками?

О. О.: Головна відмінність кожного року – це нові програми показових виступів команд-учасниць. Цього року їх шість: від Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства державної безпеки, Міністерства юстиції, Державної служби охорони та Оперативної групи російських військ у Придністров’ї. У молодшій віковій групі змагатимуться вихованці Тираспольського Суворовського військового училища і Республіканського кадетського корпусу. Торік суворовці дебютували й, до речі, стали переможцями. Нині вони також настроєні тільки на перемогу!

Тож бажаю всім учасникам успіхів, щоб гідно представили свої відомства, а всіх придністровців запрошую обов’язково відвідати військово-спортивне свято або не пропустити його трансляцію по телебаченню. Видовище буде захопливим, досить гучним, цікавим і незабутнім.

– Що Ви хотіли б побажати всім військовослужбовцям ПМР з нагоди Дня захисника Вітчизни?

О. О.: Напередодні одного з найулюбленіших у нашій республіці свят хочу від щирого серця побажати нашим дорогим ветеранам Великої Вітчизняної війни, ветеранам Збройних сил, захисникам Придністровської Молдавської Республіки, воїнам-інтернаціоналістам та нинішнім військовослужбовцям міцного здоров’я, бадьорості духу та нових успіхів у служінні на благо нашої Вітчизни.

23 лютого – особливий день для тих, хто присвятив своє життя самовідданій і благородній справі служіння Батьківщині. Це свято патріотизму, військового обов’язку і героїзму. Воїни Збройних сил ПМР є гідними спадкоємцями кращих традицій Робітничо-Селянської Червоної Армії, яка була створена понад століття тому в грізному лютому 1918-го і врятувала світ від коричневої чуми в 1941–1945 роках, бійців Республіканської гвардії, Територіально-рятувального загону та Народного ополчення, які відстояли мир на нашій землі в 1990 – 1992 роках.

Нині військовослужбовці з честю несуть високе і благородне звання захисника Вітчизни – не тільки на підставі законної професії та конституційного обов’язку, а й за покликанням, із власного ідейного переконання, з безмежної любові до Батьківщини.

Зі святом, товариші солдати, сержанти, прапорщики та офіцери! З Днем захисника Вітчизни!

Олександр   ЗАЙЧУК.