Збережемо природу разом!

Про заходи, спрямовані на ефективне втілення в життя «Року екології та благоустрою» у Придністров’ї, розповів на засіданні Уряду 19 лютого начальник Держслужби екологічного контролю та навколишнього середовища Василь Сотников.

За його словами, з метою поліпшення екологічної ситуації, а також упорядкування населених пунктів у поточному році заплановані заходи, розроблені держадміністраціями міст і районів спільно з міністерствами економічного розвитку, сільського господарства і природних ресурсів, закордонних справ, внутрішніх справ, Держслужбою екологічного контролю та охорони довкілля.

Пропозиції та заходи систематизовані й розподілені за різними напрямками, наприклад: розділ «Поводження з відходами» включає 17 пунктів, особливе місце серед яких належить придбанню та впровадженню в дію сортувальних ліній твердих побутових відходів у Бендерах та Рибниці. Практичний досвід такого природоохоронного заходу в Тирасполі вже дав позитивні результати. Також планується завершення будівництва полігонів у Кам’янці, в с. Чобручі Слободзейського району та розробка документації на відкриття нової черги полігону твердих побутових відходів у Тирасполі. Столичне підприємство «Спецавтогосподарство» закупить і встановить 132 одиниці контейнерів-сіток для роздільного збирання сміття.

Розділ «Водні ресурси» складається з 16 пунктів: це санітарне очищення річок і ставків, упорядкування водоохоронних смуг; створення рекреаційних зон та місць відпочинку населення; проведення біологічної меліорації та зариблення рибогосподарських водойм.

Промислове виробництво, сільське господарство, облаштування побуту і забезпечення життєдіяльності – практично все, що робить людина, нині негативно впливає та забруднює природу. Усе це тепер називають «антропогенним забрудненням навколишнього середовища».

У розділі «Зменшення впливу на навколишнє середовище» передбачено 5 заходів, спрямованих на мінімізацію антропогенного впливу на довкілля. Оскільки йдеться про вивезення непридатної для подальшої експлуатації техніки, хімічно небезпечних речовин, пестицидів, батарейок, ламп, що містять ртуть, то укладачі розраховують на інвестиційні проекти й сприяння з боку громадських організацій, волонтерів, які мають досвід у цій справі.

Розділ «Послуги з упорядкування й озеленення» передбачає 27 заходів, спрямованих на створення здорових, зручних і культурних умов життя і відпочинку населення на територіях населених пунктів.

Від того, який зовнішній вигляд матимуть наші міста і села, залежатиме позитивний імідж ПМР. Над його створенням працюватимуть усі жителі республіки. За словами Василя Сотникова, вестимуться відновлювальні роботи в парках і скверах, оголошуватимуться акції з озеленення та ліквідації стихійних смітників. Біля пам’ятників та меморіальних місць створюватимуться клумби та висаджуватимуться квіти. Жителі нашої республіки мають дбати про комфортні умови життя для себе і своїх нащадків.

Керівник відомства впевнений, що необхідно посилити відповідальність за шкоду, завдану природі, ввести уроки екологічної просвіти в школах та дошкільних установах, звернути увагу на збільшення площі лісів, не допускати забруднення річок та водойм.

Розділом «Інше» у 2019 році запланована розробка спеціальних колірних кодів ідентифікації гідрометеорологічної небезпеки на основі міжнародних вимог, а також системи з інформування громадян ПМР щодо штормових гідрометеорологічних попереджень через СМС оператора ІДК.

Аліса   КОХАНОВА.