Популяризація Придністров’я – головне завдання ЗМІ

Державна служба засобів масової інформації (Держслужба ЗМІ) 20 лютого провела розширену колегію за підсумками роботи у 2018 році. Це була перша в історії ПМР звітна колегія інформаційного відомства (як би воно не називалося раніше).

Зважаючи на важливість ролі відомства та завдань, які воно виконує в житті держави, в роботі колегії взяли активну участь Президент ПМР Вадим Красносельський, заступник Голови Уряду з питань правового регулювання та взаємодії з органами державної влади – Керівник Апарату Уряду Станіслав Касап, голова Комітету з громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Ігор Буга, керівники міністерств і відомств республіки, а також глави держадміністрацій районів та міст Придністров’я. Зрозуміло, найбільш зацікавленими учасниками заходу були представники засобів масової інформації.

У звітній доповіді начальник Держслужби ЗМІ Лідія Колодка детально обґрунтувала правові основи діяльності системи, визначила особливості інформаційної політики республіки й дала характеристику кожному державному ЗМІ окремо та в їх структурній взаємодії. Усього в ПМР, зазначила вона, функціонує 275 засобів масової інформації. Але на колегії йшлося про роботу тільки державних ЗМІ. З виступу Л. Колодки можна зробити висновок про глибоку, об’ємну і різноманітну роботу у звітному році Держслужби ЗМІ та державних засобів масової інформації ПМР.

С. Касап та І. Буга органічно продовжили розпочату Л. Колодкою тему діяльності системи, позитивно оцінили роботу державних ЗМІ та висловили свої побажання щодо їх подальшого розвитку. Зокрема, І. Буга запропонував низку рекомендацій відносно наповнення контенту державного телеканалу, особливостей висвітлення діяльності некомерційних організацій, що фінансуються з-за кордону, та створення соціальних роликів, які пропагують здоровий спосіб життя. Він зупинився на взаємодії профільного Комітету Парламенту з Держслужбою ЗМІ та представниками журналістського співтовариства і запевнив, що Комітет готовий до постійної конструктивної співпраці з представниками мас-медіа: «Наші двері завжди для вас відчинені».

Досить ґрунтовним і глибоким був виступ Глави нашої держави. В. Красносельський підкреслив, що Придністров’я майже три десятки років живе в непростих умовах – невизнаності та блокади, тому ЗМІ є одним із найбільш значущих каналів подачі світові правдивої інформації про республіку. «У 2018 році придністровські журналісти зробили серйозний крок уперед з популяризації Придністров’я за кордоном, проте журналістам належить посилити роботу з формування позитивного іміджу Республіки. Перед вами є широке поле діяльності, ще є куди рости, – сказав він. – У перспективі під час пошуку в Інтернеті інформації про Придністров’я першими повинні з’являтися відомості про наших людей, історію, культуру, природу нашого краю». Президент звернув увагу на важливість висвітлення діяльності творчих колективів, адже артисти представляють нашу республіку в усьому світі.

Особливу увагу мас-медіа, за словами Президента, повинні приділяти людям праці. «Подавайте більше інформації про сімейні трудові династії. Нині республіці потрібні фахівці. Ми говоримо про створення нових робочих місць, але склалася ситуація, коли на одного безробітного припадає 8 вакансій», – констатував він.

В. Красносельський закликав журналістів до глибокого вивчення та збереження історії Придністров’я, а також мов і культур народів, які тут проживають. У пріоритеті наших мас-медіа мають залишатися такі теми, як просування сімейних та духовних цінностей, морально-духовне та патріотичне виховання молодого покоління, популяризація спорту і здорового способу життя. Він подякував співробітникам ЗМІ та профільної служби за сумлінне ставлення та творчий підхід до роботи, побажав їм подальших успіхів на професійній ниві.

Ігор   ШЕВЧЕНКО.