Уважно вислухати й почути

Підтримка ветеранського руху, допомога захисникам Придністров’я та родинам загиблих, патріотичне виховання молоді – такими були теми зустрічі Олександра Мартинова з керівниками та представниками громадських об’єднань патріотичного спрямування. Подія відбулася 18 лютого згідно з планом та заздалегідь оголошеною тематикою в рамках Стратегії розвитку Придністров’я на 8 років.

«Тільки тоді, коли громадяни нашої республіки з року в рік реально відчуватимуть покращення рівня життя, ми зможемо бути впевненими в правильності наших дій», – такими словами почав зустріч Олександр Мартинов.

Він уважно вислухав і дав вичерпні відповіді на запитання кожного з присутніх. Здебільшого вони стосувалися забезпечення житлом інвалідів – захисників Придністров’я, безкоштовної газифікації будинків захисників, що проживають одиноко в сільській місцевості, фінансування громадських організацій, виїзду з республіки великої кількості молоді через неможливість придбати власне житло тощо.

Голова Уряду вважає, що вже тепер треба підготувати закон про підтримку молоді та молодих сімей. Одним із ключових напрямків закону має стати допомога фахівцям у придбанні квартир. Для фінансування цієї програми пропонується створити Фонд підтримки молоді та молодих сімей. «Суть полягає в тому, що виділятимуться цільові групи молоді, наприклад, лікарі, вчителі, співробітники силових структур, інженери, й коштом держави цим фахівцям фінансується від 30 % до 50 % вартості житла», – пояснив він. Решту суми молода людина (сім’я) зможе погасити самостійно: з власних коштів або шляхом іпотечного кредитування з мінімальною процентною ставкою строком від 10 до 15 років.

Що стосується інвалідів, то на 1 квітня поточного року шість сімей одержать ключі від власного помешкання. Також у 2019-му планується надати одноразові грошові виплати членам сімей загиблих захисників Придністров’я, виділити кошти членам організації «Інваліди війни – захисники ПМР» на ремонт автомобілів і житла.

Ірина  МАСЛОВА.