Результатами минулого року задоволені

Генеральний директор Молдавської ДРЕС (МДРЕС) Олексій Ширма, підбиваючи підсумки 2018 року, на прес-конференції для журналістів заявив, що весь минулий рік електростанція працювала стабільно.

«Не було ні злетів, ні падінь, ні зупинок, які спостерігалися у 2017 році», – констатував він. Водночас вироблення електроенергії (3 млрд 930 млн кВт/год) у 2018 році збільшилося на 10 % у порівнянні з 2017 роком (3 млрд 557 млн кВт/год). Причому підвищення виробництва і, відповідно, зростання коефіцієнта використання встановленої потужності пов’язані з розширенням ринку постачання електроенергії не тільки на експорт, але й на внутрішній ринок – для придністровських споживачів. Говорячи про внутрішній ринок – придністровські підприємства, які закуповують електроенергію у МДРЕС – Олексій Ширма особливо виділив Молдавський металургійний завод, який минулого року працював без тривалих простоїв.

Перейшовши до аналізу зовнішнього сегмента, генеральний директор зазначив, що за кордоном основним споживачем електроенергії, як і раніше, була Молдова. Минулорічний контракт на постачання струму в сусідню державу закінчується 1 квітня. Потім у Кишиневі в черговий раз буде проведено тендер, який визначить, хто буде постачальником електроенергії до РМ на наступний рік. За словами Олексія Ширми, МДРЕС вже подала попередню заявку на участь у конкурсі.

Однак подробиць він не повідомив, зазначивши, що дністровські енергетики можуть поміняти свої пропозиції – все буде залежати від кон’юнктури, в тому числі й політичної. «24 лютого в Молдові відбудуться парламентські вибори. Ціни на енергоносії – теза, яку будуть використовувати різні політичні сили», – сказав Олексій Ростиславович, додавши, що умови поставок електроенергії в Молдову стануть відомі в середині березня.

Що ж стосується перспективи розширення зовнішніх ринків, то, на думку гендиректора МДРЕС, поки про це говорити рано. Український ринок він назвав безперспективним через складне економічне становище в цій країні. «Там пропозиція перевищує попит», – заявив Олексій Ширма, підкресливши, що конкурувати з українськими атомними станціями наша теплова електростанція через собівартість електроенергії не може. Європейський ринок (електростанція за радянських часів експортувала електроенергію в Румунію і Болгарію) також поки недоступний з огляду на те, що електромережі Молдови не інтегровані в електромережі Євросоюзу. Проект такої інтеграції вже існує, але, як підкреслив генеральний директор, якщо він буде реалізований, то не раніше 2025 року.

Стосовно до фінансових показників роботи електростанції у 2018 році, то про них красномовно свідчать податкові платежі, які зросли на 30 %. Помітно збільшилися й інвестиції в підприємство. Причому в розвиток електростанції вкладалися виключно її власні кошти. Їх вистачило на капітальний ремонт одного енергоблоку, а також на середній і поточний ремонти інших.

Зменшення обсягів продажу теплової енергії у звітному періоді на 17 % сталося через закінчення опалювального періоду 2017 – 2018 років на 18 днів раніше терміну і більш пізнього початку опалювального сезону 2018 – 2019 років (на 10 днів пізніше) у зв’язку з підвищенням температури зовнішнього повітря.

Крім того, Олексій Ширма зазначив, що у звітному році програма ремонту основного обладнання станції була виконана в повному обсязі та з високою якістю. «Важливою подією для підприємства стало завершення капітального ремонту енергоблоку ст. № 9. Уведені в експлуатацію два комплекти елегазових вимикачів 330В-14Т і 330В-1,2 АТ з трансформаторами струму, завершена реконструкція комплексу систем диспетчерського і технологічного управління. У 2018 році був зроблений черговий крок на шляху до підвищення екологічної ефективності виробництва. Відповідальне ставлення до охорони навколишнього середовища і відповідність системи екологічного менеджменту Молдавської ДРЕС міжнародному стандарту ISO 14001 знову підтверджено незалежним європейським аудитором.

Нині на електростанції працює 2 183 людини. Вакантними є 90 робочих місць. Генеральний директор відзначив роботу з омолодження трудового колективу (середній вік працівників МДРЕС – 44 роки) і збільшений рівень освіченості персоналу. Особливо він наголосив, що на підприємстві досить добре прижилася дуальна система освіти. Договір про дуальне навчання було підписано минулого року між МДРЕС і Дністровським технікумом енергетики та комп’ютерних технологій.

Велику увагу на електростанції приділяють екологічній безпеці. МДРЕС майже цілком перейшла на природний газ. Колишні види палива (шкідливі в плані викидів мазут і вугілля) складають на сьогодні всього одну десяту відсотка. Ще у 2014 році на підприємстві була прийнята система якості ISO 14000, що передбачає жорсткі екостандарти. Після цього електростанція вже неодноразово успішно проходила пересертифікацію.

Під час прес-конференції Олексій Ширма нагадав про те, що Молдавська ДРЕС бере активну участь у зарибленні Кучурганського водосховища. Причому у водойму випускається не тільки покупний мальок, але й власний. При електростанції функціонує експериментальна ділянка, на якій можна розводити рибу. Крім виробничих і суміжних з ними показників, торкнувся генеральний директор і благодійної діяльності. У минулому році ветеранам Великої Вітчизняної війни, дітям-сиротам, інвалідам була надана матеріальна допомога на загальну суму 700 тисяч рублів. Це у два рази більше, ніж електростанція змогла виділити на ці цілі у 2017-му.

Не забувають на МДРЕС і про добробут власного трудового колективу. У 2018 році середня заробітна плата працівників підприємства підвищилася на 7,1 % і становить 7 622 рублі. Як підкреслив Олексій Ширма, у представників робочих спеціальностей зарплата зросла на 8,1 %, у той час як у керівників різного рівня – на 5,8 %.

Необхідно відзначити, що нинішній рік є для МДРЕС ювілейним – 55 років тому, в 1964 році, електростанція видала споживачам свій перший кіловат електроенергії. Однак основне завдання підприємства на 2019 рік не змінилося – це якісне виконання контрактів з енергопостачання споживачів внутрішнього ринку та експорт електроенергії. Планується продовжити модернізацію та підвищення економічності роботи обладнання станції, зниження експлуатаційних витрат.

Олександр   ПЕТРЕНКО.