Вироблення тактики на весняному полі

Тепла погода в лютому поточного року дає надію на ранню й затяжну весну. Попередня оцінка стану озимих культур дозволяє підготуватися до різних варіантів розвитку подій на весняному полі. Необхідно передбачити й несприятливий сценарій у ранньовесняний період після сходу снігового покриву, пов’язаний з різкими коливаннями температури.

Питання підготовки та проведення комплексу весняних польових робіт із застосуванням інноваційних технологій обговорили аграрії Слободзейського району. У заході, організованому Міністерством сільського господарства і природних ресурсів, взяли участь перший заступник міністра сільського господарства і природних ресурсів Олег Дилігул, помічник міністра Федот Цибульський, перший заступник глави держадміністрації Слободзейського району і м. Слободзеї з економічних питань Микола Ярошевський, начальник Слободзейського управління сільського господарства, природних ресурсів та екології Віталій Ткач, керівники та спеціалісти сільгосппідприємств, селянсько-фермерських господарств району.

Починаючи роботу, О. Дилігул розповів про мету та завдання семінару. Він зазначив, що аграріям необхідно звернути увагу на оперативність проведення польових робіт залежно від готовності ґрунту в різних агроландшафтах. При цьому слід орієнтуватися на максимальне використання ґрунтово-кліматичних ресурсів і потенціалу нових високоврожайних сортів та гібридів вирощуваних культур. Усі агрозаходи повинні сприяти кращому використанню сприятливих умов, що складаються до часу виходу в поле, і, по можливості, зниженню впливу негативних факторів. Це досягається своєчасною та якісною підготовкою ґрунту до посіву, оптимальним строком сівби, обов’язковим внесенням добрив, застосуванням нових технологій, агротехнічних і хімічних засобів захисту.

Продовжив тему Ф. Цибульський, який коротко підбив підсумки збиральної кампанії 2018 року та осінніх польових робіт по всій республіці в цілому та окремо у Слободзейському районі. Він дав рекомендації аграріям, як зберегти сходи, в які терміни й чим підживити сільгоспкультури. «Під час аналізу особливостей проведення ранньовесняного підживлення ми орієнтуватимемося на стан озимих культур. Не маючи достатньо чіткого прогнозу на другу половину лютого і березень, можна припускати різні варіанти розвитку подій, кожен з яких має свої особливості підживлення озимих культур. Оскільки розвиток озимої пшениці через відсутність дощів на більшості площ з осені був недостатнім, актуальним є застосування стимуляторів росту для підвищення ефективності позакореневих підживлень. На сьогодні одними з найбільш вивчених стимулюючих речовин є гумінові сполуки (гумат калію, натрію). Ці речовини поглинають короткохвильову радіацію, захищаючи тим самим хлорофіл, підвищують активність ферментів, стимулюють процеси дихання, синтез білків і вуглеводів, стимулюють розвиток рослин», – пояснив помічник міністра Федот Цибульський.

Про свої спостереження, зроблені в ході огляду озимого клину в ТОВ «Хлібодар» і в деяких інших аграрних підприємствах, розповів агроном Д. Величко. Він також поділився деякими особливостями підживлення озимини у весняний період. Непідробний інтерес учасників заходу викликала можливість отримання інформації про сучасні та ефективні засоби захисту рослин, нову сучасну посівну техніку від компаній-виробників засобів захисту рослин та сільгосптехніки, а також про перспективні сорти та гібриди кукурудзи.

Анатолій   ГАЇНА.