Механізм податкових перевірок у 2019 році

Відносини, що виникають під час проведення заходів з контролю (нагляду) органами державної влади, їхніми структурними підрозділами та підвідомчими державними установами, органами місцевого самоврядування і посадовими особами, уповноваженими законодавчими актами ПМР на здійснення державного контролю (нагляду), і виникають у зв’язку з цим правовідносини у питаннях захисту прав юридичних осіб, фізичних осіб, у тому числі індивідуальних підприємців, на території республіки під час здійснення державного контролю (нагляду) регулюються Законом ПМР «Про порядок проведення перевірок під час здійснення державного контролю».

Згідно з пунктом 1 статті 18-1 цього закону на період з 2017 по 2018 рік включно було тимчасово призупинено проведення органами державної влади, що здійснюють функції державного контролю (нагляду), планових заходів з контролю (нагляду) щодо юридичних осіб, які за підсумками минулого фінансового року віднесені згідно з чинним законодавством ПМР до об’єктів малого підприємництва, фізичних осіб, у тому числі індивідуальних підприємців. Зважаючи на те, що дія зазначеної норми закону втратила чинність з 1 січня 2019 року, Міністерством фінансів ПМР сформовано та погоджено з республіканською Прокуратурою щорічний план проведення перевірок на 2019 рік у містах і районах. Цей план розміщений на офіційному сайті Міністерства фінансів у розділі «Державна податкова служба», «Корисна інформація».

Отже, планові заходи з контролю у 2019 році проводитимуться у загальновстановленому порядку, визначеному Законом ПМР «Про порядок проведення перевірок під час здійснення державного контролю (нагляду)» (в чинній редакції), згідно з затвердженим щорічним планом проведення перевірок на 2019 рік у містах і районах республіки.

Проведення позапланових заходів із контролю на 2019 рік також відбуватиметься згідно з Законом ПМР «Про порядок проведення перевірок під час здійснення державного контролю (нагляду)» за наявності передбачених законом підстав.

Наталя   СИНЯВСЬКА.