Семінар для підприємців

Працівники податкових органів Рибниці провели 15 лютого навчальний семінар для підприємців – платників податків з питань застосування (податкового та іншого в межах компетенції податкових органів) законодавства ПМР.

З підприємцями зустрілися заступник начальника податкової інспекції Марина Михайлюк, начальник відділу оподаткування фізичних осіб Юлія Кічук, начальник відділу податкового контролю Дмитро Леонтьєв та начальник відділу з прийому звітів та збору платежів Ганна Дембовська.

На семінарі прокоментували й на прикладах опрацювали такі теми:

— про терміни податкового та фінансового звітування;

— про правила заповнення форм фінансової звітності;

— про зміни в Інструкції «Про порядок обчислення та сплати єдиного соціального податку та обов’язкового страхового внеску»;

— про порушення щодо обчислення та утримання соціального податку, які найчастіше трапляються;

— про порушення у веденні бухгалтерського обліку.

Серед порушень, які трапляються найчастіше, доповідачі назвали: надання нерезидентам ПМР стандартних податкових вирахувань; надання податкового вирахування на утримання дитини без підтверджувальних документів або на дитину, старшу 18 років; не включення до сукупного доходу працівника у вигляді матеріальної допомоги, яка перевищує встановлений неоподатковуваний розмір; надання податкового вирахування працівнику-суміснику; складання фінансової звітності не на підставі даних, наявних у регістрах бухгалтерського обліку, а також спотворення будь-якого показника фінансової звітності, вираженого у грошовому вимірі, не менше ніж на 10 відсотків; відсутність у економічного суб’єкта первісних облікових документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності як у поточному, так і впродовж встановлених термінів зберігання. Щодо кожного порушення було дано чіткі рекомендації, яких слід дотримуватися.

За результатами обговорення тематичних блоків слухачі порушили низку запитань. Так, бухгалтер ТОВ «Вітден» Ольга Чеховська поцікавилася, чи має право фізична особа на вирахування з податку за навчання своїх дітей.

Податківці пояснили, що відповідно до статті 10 закону ПМР «Про податок з фізичних осіб» фізична особа має право на соціальні податкові вирахування у сумі, яку батько сплатив за навчання своїх дітей (віком до 24 років) в освітніх закладах. Самотнім батькам соціальне податкове вирахування на навчання дітей надається у подвійному розмірі. Витрати на навчання приймаються до вирахування незалежно від місця навчання – на території Придністров’я, чи то за його межами.

Представники податкової інспекції повідомили, що з будь-яких питань слухачі можуть звернутися до спеціаліста за консультацією.

Галина   БЕРЕЗНИЦЬКА.