Поезія – це завжди неповторність…

У бібліотеці Тираспольського загальноосвітнього теоретичного ліцею відбулася зустріч школярів із придністровськими поетами.

Учителі та співробітники ліцею з особливим трепетом зберігають публікації та збірки своїх учнів, які пишуть поетичні твори. Поруч із новенькими виданнями стоять на полицях саморобні поетичні альманахи – усе це виставка «Автографи», яка постійно діє у шкільній бібліотеці. У книгах кожен охочий має змогу долучитися до мистецтва відомих ліцеїстів та літераторів Придністров’я.

Школярі познайомилися з Наталією Самоній, Олегом Сосніним, Ганною Штро, Тетяною Зубковою, Оксаною Сергєєвою та Олександром Юшиним. Гості читали вірші на різні теми: про любов і життя, долю поета та натхнення, не обійшлося і без творів про дитинство. У відповідь ліцеїсти теж декламували поетичні твори, присвячені війні 1979 – 1989 років і виведенню військ з Афганістану.

Уміти читати вірші – це одне, а як зрозуміти, що ти – поет? Про це школярі запитували кожного з гостей. Наталя Самоній розповіла, що вірші вона почала писати ще в студентські роки, здебільшого для дітей, а після народження дочок ця тема взагалі переважає в її творчості. «Раніше я дуже любила весну, а коли впритул зайнялася вивченням творчості Пушкіна, то перейнялася його любов’ю до осінньої пори. Тільки за останню осінь я написала 67 віршів, причому на різну тематику», – поділилася своїм досвідом поетеса.

Поет і головний редактор газети «Гомін» Олександр Юшин давно співпрацює з теоретичним ліцеєм. До речі, республіканська українськомовна газета ефективно допомагає школярам вивчати, а вчителям – викладати офіційну мову, тож вони активно передплачують видання. «Я не вважаю себе професійним поетом, але в далекому 1963 році вчителька запропонувала нам напередодні 8 Березня написати вірш про маму. У мене вийшло найкраще, після цього і почав писати. У студентські роки під впливом популярного на той час роману Генріха Берра «Очима клоуна» у мене народився вірш, який став центральним і дав назву моїй першій збірці», – відповів на головне запитання зустрічі Олександр Володимирович.

Головний редактор газети «Гомін» розповів ліцеїстам та вчителям не тільки про свій шлях на поетичній ниві, але й торкнувся видавничої діяльності. З 2005 року він редагував і видавав дитячо-юнацькі газети «Вибір», «Творчість», «Життя чудового ліцею» і «Джерела», а нині редагує єдину в республіці газету, що видається українською мовою.

Такі зустрічі важливі, вони просто необхідні! Юні читачі та шанувальники поезії з дитячого садка та шкільної лави повинні зустрічатися з чарівниками слова – поетами й письменниками. Ці творчі люди бачать світ інакше, вони відкривають для нас його чудеса й таємниці. Для багатьох дітей усі поети залишилися далеко в минулому, коли жили О. Пушкін і М. Лермонтов. А на літературних вечорах дошкільнята й учні можуть віч- на-віч поспілкуватися з письменником.

Дарина   КУЛАКОВА.