Зустріч за круглим столом у день Стрітення Господнього

Стрітення (зустріч) Господнє – одне з найбільших християнських свят, яке церква святкує на 40-й день після Різдва. Цього ж дня, 15 лютого, відзначається і Всесвітній День православної молоді.

Упровадженню свята передувало проведення І Генеральної асамблеї Всесвітнього православного молодіжного руху «Синдесмос» (з грецької – «союз»). Церковно-громадська організація розпочала свою роботу у Франції в 1952 році.

У день свята православна молодь у всьому світі зустрічається зі священнослужителями, відвідує лікарні, влаштовує концерти з танцями та живою музикою, організовує спортивні змагання, конкурси та ігри. Під час цих заходів, як правило, обговорюються проблеми ставлення молодого покоління до православної віри.

«Всесвітній День православної молоді, звичайно, символізує зустріч, у тому числі з тими традиціями, які передали нам наші предки. Православ’я – це невід’ємна частина нашої культурно-історичної спадщини. Найголовніше, щоб наша молодь долучалася до таких традицій, які пом’якшують душі, не дозволяють проходити повз біду й горе інших людей», – зазначила державний радник Президента ПМР Ганна Волкова.

У будь-якому цивілізованому суспільстві дорослі мають чітке уявлення про свої завдання у сфері виховання й освіти молодих людей. Виховання не відбувається само собою. Це турботлива копітка праця, яка вимагає великої напруги сил і прояву кращих душевних якостей наставника.

Юнаки та дівчата, вступаючи у доросле життя і стаючи повноправними членами суспільства, приносять у нього ті ідеали, які засвоїли в дитинстві, сприйняли від своїх батьків, шкільних педагогів, старших наставників. Формування світогляду, становлення поглядів молодих людей відбувається дуже швидко, і найменше нехтування у сфері духовно-морального виховання миттєво обертається появою на світ «втраченого покоління», яке здатне стати джерелом соціально-деструктивних явищ. Досить багато сил потрібно докласти, щоб згодом виправляти допущені помилки.

Наставникам молоді, православним проповідникам слід бути особливо терплячими та поблажливими, виявляти щиру любов і доброзичливість. Як ніхто інший, вони повинні пам’ятати прекрасні слова одного з подвижників древньої Церкви: «Зле слово робить добрих людей поганими, так само як і добре слово робить поганих людей добрими». З таким добрим словом і прийшли в Рибницьку гімназію № 1 у День Стрітення Господнього протоієрей Олександр Сливка і представник Рибницького козацького округу Чорноморського козацького війська В’ячеслав Гуменний.

Творчий колектив гімназії представив гостям невелику концертну програму. А члени науково-дослідного товариства під керівництвом викладача курсу історії православної культури Людмили Арнаут підготували презентацію про історію православного свята Стрітення Господнього. Протоієрей Олександр привітав учнів і звернувся до них із закликом творити добрі справи, бути не тільки православною молоддю, а й патріотичною.

Під час круглого столу В’ячеслав Гуменний ознайомив гімназистів з історією козацтва на теренах Придністров’я, розповів про його розвиток. Адже саме козаки з покоління в покоління передають нащадкам глибоке воцерковлення, жертовну готовність захищати духовні цінності, виховують патріотизм. Православ’я – релігія, з якою доля козацтва пов’язана вже друге тисячоліття. «Православний» і «козак» завжди були тотожними поняттями. Козацтво заявляло про себе як про оплот Православ’я і захисника християнського світу, твердо стояло «за дім Пресвятої Богородиці».

Гостей приємно порадував інтерес гімназистів та їхні запитання щодо діяльності козацького округу в районі, про видатних козаків, про їхні подвиги на благо Батьківщини.

Любава  СКРИНСЬКА.