Дослідження гідні пам’яті героїв

У Палаці Республіки відбулося нагородження призерів XI придністровських історичних читань, присвячених 30-річчю виведення радянських військ з Афганістану та воїнам-інтернаціоналістам, які брали  участь у локальних і збройних конфліктах другої половини ХХ століття.

Конкурс організувало Товариство істориків-архівістів Придністров’я за підтримки Державної служби управління документацією та архівами й Центру дослідження духовної та культурно-історичної спадщини Придністров’я.

Пізнання історії допомагає по-новому осягнути навколишній світ, навіть впливати на майбутнє своєї країни. Така можливість випала учасникам XІ Республіканського творчого конкурсу історичних творів «І пам’ять серця говорить…». «Кожна з робіт – це яскраве, гідне пам’яті героїв дослідження, проведене на основі бесід з ветеранами, спогадів родичів, аналіз та роздуми над фотографіями та документами з особистих архівів, вивчення публікацій з періодики тих часів», – розповіла голова журі, начальник Держслужби управління документацією та архівами Зінаїда Тодорашко. – Людська пам’ять є вибірковою, тільки архівний документ здатний закарбувати історичні події та зберегти й передати через час і простір. Так склалося, що в Придністров’ї немає документів або відомостей про воїнів-інтернаціоналістів. Тому головним завданням було збирання матеріалу та осмислення значення цих подій, висловлення власного ставлення до них. Це і становитиме фактичний та історичний матеріал нашого краю», – зазначила історик-архівіст, кандидат історичних наук, доцент Зінаїда Тодорашко.

Зі словами привітання від імені Президента Вадима Красносельського до учасників події звернувся радник Президента ПМР Павло Прокудін. Він прокоментував думку Глави держави про те, що пам’ять про військові події та їх учасників є найважливішим аспектом виховання молодого покоління. Глава держави упевнений, що завдяки таким заходам, юні придністровці мають можливість розгорнути для себе нові сторінки історії, відкрити імена героїв, які захищали Батьківщину. Особисто від себе Павло Прокудін побажав усім учасникам читань успіхів і наголосив: «У цій справі головне – участь, а не перемога».

Усього на конкурс було подано російською, українською та молдавською мовами 95 робіт, їхніми авторами виступили представники старшого покоління, студенти й школярі з різних куточків Придністров’я. Роботи поповнять архівний фонд ПМР, набудуть статусу історичних джерел й у майбутньому будуть опубліковані в різних наукових
виданнях.

Переможців та їхніх наставників відзначили нагородами. Компетентне журі відібрало 15 кращих робіт. Зі сцени представили свої роботи переможці ХІ історичних читань: Марія Дімітріу – учениця 9 А класу Тираспольської середньої школи № 19 з твором «І пам’ять серця говорить», Поліна Журавська – учениця 8 класу Володимирівської середньої школи з листом «Подяка в минуле», Влада Слободеннюк – учениця 10 А класу Тираспольської середньої школи № 11 з віршем «Нам не забути таких бійців».

«Відверто кажучи, я не вірив, що хтось зможе настільки глибоко сприйняти й емоційно перейнятися цими подіями, бо це досить важко – заглиблюватися в такі страшні події. Після того, як прочитав кілька творів, я зрозумів, що помилявся. Я щиро вдячний вам за ваші добрі та чуйні серця, які спробували осмислити життя наших захисників», – розчулено зазначив голова Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані, депутат ВР Ігор Буга.

Організатори щиро подякували всім учасникам конкурсу за сумлінну роботу, яка дала прекрасні результати, а також за небайдуже ставлення до історії країни. Проведення Придністровських історичних читань дає великі можливості молодому поколінню та науковому співтовариству глибше вивчати, осмислювати й зберігати історико-культурне надбання та духовну спадщину наших попередників. Знати історію не тільки свого народу, а й своєї країни – обов’язок її громадян.

Анастасія   КАЛІОН.