Президент-сюрприз

Нова реальність: перший у світі президент-клоун

Збулося пророцтво Петра Порошенка, яким він поділився на своїй сторінці у «Facebook»: «Ми спалюємо свої рейтинги, щоб висвітлити нації шлях у майбутнє». Таки так, спалив, як кажуть в Одесі.

Шоумен Володимир Зеленський буквально «піднісся», випередивши всіх у президентській гонці з величезним відривом. За «клоуна» однозначно мають намір проголосувати 28 % опитаних. Це результати соціологічного дослідження, проведеного вже не українською, а американською компанією Greenberg Quinlan Rosner Research. На другому місці в рейтингові – Петро Порошенко з провальним (з усякого погляду) результатом – 18 %. Десятивідсоткове відставання від Володимира Зеленського в розпалі передвиборчої кампанії – це фіаско. Юлія Тимошенко теж здала свої позиції й посідає третє місце з досить скромними результатами – 15 %.

В Україні звикають до нової реальності. Ще вчора актора Володимира Зеленського називали «блазнем» і «коміком», а сьогодні він не просто кандидат у президенти, а лідер президентської гонки. До такого повороту подій не були готові ні Петро Порошенко, який усі свої сили кинув на боротьбу з Юлією Тимошенко, ні сама Юлія Володимирівна, яку Володимир Зеленський донедавна підтримував. Дані американських соціологів підтверджуються результатами опитування, проведеного на початку лютого Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Підсумки цих двох соціологічних служб збігаються практично один в один.

Прогнозування результатів другого туру практично закріплює успіх В. Зеленського. Він з величезним відривом виграє у П. Порошенка (перевага – 20 %) та у Юлії Володимирівни, хоча й з набагато меншим відривом (понад 11 %). Ці дані свідчать про те, що відбулися кардинальні зміни в настроях українських виборців. Вони, судячи з усього, вирішили «приколотися» й вибрати клоуна президентом. Якщо така тенденція зберігатиметься, то В. Зеленського можуть обрати вже в першому турі.

Українські політики по-різному сприймають нинішні реалії, але не визнавати того факту, що за останні кілька тижнів Володимир Зеленський став надзвичайно популярним, уже не можна. Шоумен – не просто лідер президентського рейтингу, він продовжує стрімко зміцнювати свої позиції, чого не можна сказати ні про Петра Порошенка, ні про Юлію Тимошенко.

Експерти про шанси кандидатів

В. Зеленський неодмінно вийде в другий тур виборів. Найближчі соцопитування, проведені українськими експертами, це покажуть. Відомий в Україні політолог Володимир Фесенко на щорічній інвестиційній конференції Dragon Capital передрікав шоумену одноосібне лідерство в рейтингові кандидатів у президенти. «Тенденція зростання рейтингу Володимира Зеленського триває. Він стає одноосібним лідером, причому з великим відривом від інших кандидатів», – заявив В. Фесенко.

Крім того, політолог уточнив, що в разі виходу шоумена в другий тур, усе кардинально зміниться. Так, якщо в другому турі опиняться В. Зеленський і П. Порошенко, то актора в другому турі вже буде змушена підтримати Юлія Тимошенко. Головний редактор видання «Новий час» Віталій Сич заявив, що шоумен уже досить сильно відірвався від конкурентів, хоча офіційних даних про це поки що немає. «Це означає, що перешкодити йому пройти у 2-й тур може тільки щось апокаліптичне», – заявив В. Сич. Американські фахівці також фіксують різке зростання рейтингу Володимира Зеленського.

Однак є й інші думки. Відомий політолог Ростислав Іщенко, президент «Центру системного аналізу та прогнозування», налаштований скептично. «З моєї точки зору, шансів у нього небагато. Втім, не можу сказати, що немає зовсім. Навіть якщо проштовхнути шоумена до президентства, то буде незрозуміло, що робити далі, оскільки для керівництва країною потрібна команда, а не просто президент. Ні у Володимира Зеленського, ні в Ігоря Коломойського такої команди немає. Крім того, Коломойського, м’яко кажучи, не любить і побоюється весь інший олігархат.

Олігархи тепер розділилися на два великі угруповання, в яких одні ставлять на Порошенка, інші – на Тимошенко. Це два фаворити виборів. А Коломойський наодинці зі своїм Зеленським. Відповідно, якщо буде небезпека проштовхування його в президенти, то обидва угруповання об’єднаються проти такої небезпеки. Тому шансів у Зеленського небагато, скажемо прямо. І, судячи з усього, його нинішні рейтинги «малюють» на гроші Коломойського, оскільки такий різкий зліт просто неможливий. Зеленський не сказав і не зробив нічого такого, щоб забезпечити цей зліт», – заявив Ростислав Іщенко.

Блогери про ситуацію, що склалася

Український блогер Карл Волох днями висловив свою думку про те, що станеться з країною, якщо новим президентом буде обраний Володимир Зеленський. Як відомо, сказав він, нині актор і телеведучий є лідером передвиборчої гонки в Україні, саме йому найбільша кількість громадян готова віддати свої голоси. Зрозуміло, що така перспектива не може не турбувати як чинну владу, так і різних експертів.

Думки з приводу того, що буде з українською державою, якщо її очолить шоумен, розділилися й дуже різняться. Деякі припускають, що нічого страшного в цьому випадку, насправді, не станеться. Зате Україна в такій ситуації цілком може змінити політичний лад і стати повноцінною парламентською республікою.

Проте Карл Волох з такою думкою не згоден і вважає, що обрання Володимира Зеленського на пост глави держави стане справжньою катастрофою для України. Блогер зазначає, що так чи інакше, але для переважної частини українського народу президент є символом країни, головною фігурою на політичному Олімпі. І саме глава держави визначатиме, чи продовжить Незалежна рухатися в бік Європи, чи змінить свій напрямок і знову стане «колонією» Росії. При цьому блогер упевнений, що обрання шоумена автоматично означає другий варіант розвитку подій.

Крім того, він зазначає, що все це може призвести до нового Майдану в Україні. А саме цього, на його думку, й очікує Москва. Водночас Карл Волох побоюється, що чергового державного перевороту Україна може просто не пережити.

Президентські вибори – іспит, який П. Порошенко вже провалив

Європа взялася за вибори в Україні не на жарт. Ще ніколи до цього з боку європейських політиків і правозахисників не було такої пильної уваги до виборів на самому початку передвиборчої кампанії. Зазвичай про виявлені порушення ґрунтовно починали говорити за тиждень-другий до дня голосування. Та й то, не на кожних виборах, а тільки тоді, коли їхньому кандидатові загрожувала поразка.

Нині все інакше. Виділені гранти, громадські рухи один за одним реєструються як офіційні спостерігачі, й ще за два місяці до дня голосування починають писати звіти, в яких зазначається, що в Україні через 4 роки після Майдану демократія так і не була побудована. Як один із подібних прикладів можна навести сайт Європейської координаційної Ради, яка спільно з Радою громадської охорони України дуже скрупульозно і, головне, публічно почала збір порушень виборчого законодавства. Причому перша доповідь, яка була випущена групою за підсумками січня, вже фактично стала вироком нинішній владі.

Водоспад порушень сьогодні – це не є легітимність влади завтра

Таких брудних виборів, які чекають Україну у 2019 році, в її історії точно не було. Уже тепер спостерігачі фіксують усі можливі порушення (хіба що, крім політичних убивств). Підкупи виборців і формування з них мережі, порушення під час агітації та байдужість до норм чинного законодавства – усе це щодня викривається і фіксується. Але ж до виборів ще майже два місяці, й більшість найгрубіших порушень ще попереду.

Що при цьому творитиметься в день голосування, тепер навіть важко собі уявити. Саме це вже викликає неприкрите побоювання з боку іноземних дипломатів і політиків. І як наслідок, виникає запитання щодо самої легітимності майбутньої влади й визнання підсумків голосування з боку тієї чи іншої держави.

При цьому, останні кроки офіційного Києва щодо недопущення російських спостерігачів уже дають Москві вагомі аргументи для майбутніх торгів. Ні, в кінцевому підсумку Москва результати «голосування» швидше за все визнає, але за цю переговорну позицію дехто (за океаном і в Брюсселі) має чимось поступитися.

Результат виборів неочевидний

Петро Порошенко нині намагається удавати впевненість. Страх перед собою – це його єдина на сьогодні зброя. Він хоче переконати всіх, що вибору в України просто немає і вона, й іноземні уряди повинні змиритися з неминучим. Правда, виходить у нього це з кожним днем все більш непереконливо. Власне, ті грубі порушення, до яких вдається тепер його команда, і є прямим наслідком невпевненості кандидата. Це поступово передається від одного гвинтика державної машини до іншого.

Головною і вже очевидною втратою для Порошенка останнім часом став відкритий перехід на бік його основного опонента – Юлії Тимошенко – міністра МВС Арсена Авакова. Останні інциденти в Білій Церкві й особливо в Києві на Контрактовій площі показали, що і поліція України (як і СБУ та прокуратура) на цих виборах не залишатиметься поза політикою.

Меморандум Зеленського – Тимошенко – Гриценка – Садового – Шевченка, який вони днями уклали в прямому ефірі каналу «1+1», дає їм чудовий шанс нейтралізувати більшу частину «заготовок» Петра Порошенка і тим самим звести вплив адмінресурсу до відносно невеликих значень, недостатніх для перемоги чинного Президента. Якщо їхні команди в реальності працюватимуть разом, як про це заявили лідери, то це дасть їм можливість повністю контролювати виборчі дільниці, а поліція не дозволить радикалам втрутитися в передвиборчий процес.

Не миттям, так підкупом

Уже ні для кого не секрет, що члени передвиборчого штабу Петра Порошенка у всіх регіонах України обіцяють громадянам гроші або інші матеріальні блага в обмін на зобов’язання підтримати чинного Президента. Зокрема, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко розповів, скільки жадібний Петро Олексійович виділив зі своїх засіків на підкуп виборців. За словами «справжнього полковника», гарант розщедрився на 2 млрд гривень. Ця інформація була оприлюднена в ефірі програми «Право на владу» на українському телеканалі «1+1», що належить Ігорю Коломойському.

Сама Юлія Тимошенко, кандидат у Президенти України, глава партії «Батьківщина», звинуватила Петра Порошенка і його оточення в підкупі виборців. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков в ефірі того ж телеканалу. «У національну поліцію вчора ввечері надійшов докладний пакет документів від Юлії Тимошенко з приводу підкупу виборців іншим кандидатом. Цей пакет документів прийнятий, порушено кримінальне провадження, ведеться перевірка», – заявив він.

В Одеській області повсюдно члени виборчого штабу Петра Порошенка відвідують незаможних українців і пропонують їм «угоду»: 1 000 гривень в обмін на зобов’язання підтримати чинного Президента. Дані тих, хто погодився продати свій голос, вносили в спеціальні списки, які тепер по лінії облдержадміністрацій «спускаються» в мерії. Про це пише одеське видання «Таймер». При цьому в управліннях соціального захисту населення приймають заяви на отримання разової матеріальної допомоги в розмірі 1 000 гривень. Люди пишуть заяви на ім’я губернатора Одеської області Максима Степанова. Гроші з обласного бюджету в рамках програми соціального захисту населення їм обіцяють виплатити після виборів. Написати таку заяву може будь-хто.

У самій Одесі як завжди в моді інноваційний підхід до проблеми. З-поміж пенсіонерів почали поширювати вже не продукти (це вчорашній день), а медичні комплекти. У наборі пропонуються: валер’янка, ацетилсаліцилова кислота, настоянка пустирника, цитрамон, активоване вугілля, йод, перекис водню, вата і бинт. Про це пишуть у соціальних мережах самі одесити. Утім, в арсеналі передвиборчої боротьби продуктові пайки теж залишилися.

Про обман громадян Петром Порошенком на своїй сторінці у Facebook повідомив колишній нардеп Олексій Журавко. «Цікавий той факт, що видали бідним українцям тільки по 500 гривень. А обіцяли по 1 000», – зазначив він, підкресливши, що чинний Президент намагається купити голоси українських виборців за бюджетні гроші. Люди за обіцяними грішми займають чергу з 6-ї ранку, оскільки бояться, що їм не вистачить виділених на цей день коштів.

На думку депутата Верховної Ради України з Одеси, опозиціонера Миколи Скорика, у Порошенка немає ніяких перспектив для перемоги, навіть із підкупом виборців. За його словами, нині українська влада намагається лише продемонструвати хорошу міну при поганій грі. «На тлі зубожіння наших громадян вони намагатимуться реалізувати цю технологію, – вважає він. – Думаю, що український народ – мудрий і добре бачить, що відбувалося упродовж останніх п’яти років і відбувається тепер… Якісь досягнення влади, як на мене, дуже важко буде показати, до того ж влада намагається загнати передвиборчу кампанію в парадигму «віра, армія, мова». При цьому нардеп упевнений, що Порошенко фальсифікує результати березневих виборів, використовуючи адміністративний ресурс.

До речі, сам Петро Порошенко заявив, що, хто б не переміг у президентській гонці 2019 року, її результати будуть «чудовими».

Олександр   ПЕТРЕНКО.