Доступне середовище – для всіх!

У Бендерах незабаром відкриється новий спортивний Центр для людей з інвалідністю. Рішенням Президента об’єкт був включений до Програми капітальних вкладень. Параспортсмени міського клубу «Інвапанспорт» планують розпочати тренування в цьому приміщенні з початку березня.

Старе підвальне приміщення площею всього в 60 м² було з вузькими дверними отворами, без поручнів і пристосованого санвузла. Важко уявити, але саме в таких умовах тренуються бендерські параспортсмени з клубу «Інвапанспорт» – учасники та призери змагань не тільки в Придністров’ї, а й у Молдові, Росії, Україні, Білорусі. «У нашому клубі тренуються здебільшого люди з порушеннями опорно-рухового апарату й часто, щоб просто потрапити в приміщення, доводиться просити допомоги волонтерів», – розповів керівник Фонду соціальної інтеграції людей з інвалідністю «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук. У старому приміщенні спортивного клубу одночасно могли тренуватися до 10 осіб. Заняття організовано з таких видів спорту, як настільний теніс, паверліфтинг, дартс, бочче. Д. Кузук зазначає, що охочих відвідувати клуб набагато більше, ніж він може прийняти.

З наболілим питанням керівник Фонду «Світ рівних можливостей» звернувся до глави держадміністрації м. Бендери Романа Іванченка, після чого воно потрапило на контроль Уряду ПМР. Отже, зустрічі з представниками влади не минули безслідно, тому що спортивному клубу виділили нову будівлю, площею втричі більшою, ніж попереднє приміщення. За рішенням Президента ПМР Вадима Красносельського об’єкт включили до Програми капвкладень. «Тепер у нас є велике приміщення, пристосоване для людей з особливостями здоров’я. Там буде чотири зали, в будівлі немає жодного порогу, всі дверні отвори шириною в один метр, а також є адаптований для людей з особливими потребами санвузол».

Завдяки появі нового приміщення паралімпійського Центру, відвідувати спортивний клуб зможуть усі охочі, причому не тільки дорослі – двері закладу відкриті також для дітей. «У нашій республіці середній вік параспортсменів – 40 – 45 років, тому ми вирішили, що треба активніше залучати й готувати молоде спортивне покоління. У січні провели відбір дітей у реабілітаційних центрах Бендер, де звертали увагу на фізичні та психологічні можливості хлопчиків та дівчаток. У підсумку, ми вибрали 21 дитину, зробили їм анкети, щоб визначити які види спорту для них більш прийнятні», – розповів Дмитро Кузук.

Керівник Фонду «Світ рівних можливостей» також додав, що нерідко спортивний клуб «Інвапанспорт» відвідують і люди цілком фізично здорові, без інвалідності. На його думку, це допомагає боротися з негативними стереотипами в суспільстві: «Коли відбуваються спільні тренування, у людей змінюється погляд на життя. Ми часто запрошуємо до нас на тренування дітей зі звичайних шкіл, щоб вони в майбутньому, спілкуючись із людьми з особливостями здоров’я, бачили не відмінності між собою, а схожість, щось спільне».

Ремонтні роботи в новому спортивному Центрі для людей з вадами здоров’я виконує МУП «ЖЕУК № 1» – підрядна організація м. Бендери. «Дуже приємно відзначити, що працівники підприємства перейнялися всією важливістю цього проекту, вони виходили на роботу навіть у вихідні, а в будні часто йшли додому о 9-й годині вечора», – розповідає Д. Кузук. Новому Центру раді й місцеві жителі. Тепер на місці занедбаної будівлі буде оновлений, гарний спортивний об’єкт.

Оксана   КРУК.