Міністерство охорони здоров’я попереджає

Як кажуть мої знайомі, що палять, Міністерство охорони здоров’я вже дістало всіх своїм попередженням про те, що куріння вбиває. Адже, як відомо, Сталін дуже любив курити. Чому ж у той час Міністерство охорони здоров’я нікого не попереджало?

Коли моя дівчина Олеся курить на балконі, вона ніколи не викидає недопалки вниз, тому що боїться, що недопалок вітром занесе в яке-небудь вікно, в тій квартирі почнеться пожежа, вибухнуть газові балони, загинуть люди, почнеться слідство і з’ясується, що це саме вона винна у трагедії. Дівчину покажуть у передачі «Кримінальні хроніки», і її мати, сидячи біля телевізора, схопиться за голову: «Боже мій, Олеся курить!»

Я просто в захопленні від її подружок, які за годину перемивання кісточок знайомим викурюють шість пачок сигарет на чотирьох. Вони загадкові – як паровоз на початку ХХ століття, романтичні – як багаття, що розгоряється, природні – як попільничка. Щоправда, деякі злі чоловічі язики нахабно стверджують, що жінки, які палять, не так свіжо і молодо виглядають на фоні жінок, що не палять. Але зате які вони ефектні! Кругом дим, а в центрі вони – прості й діловиті, як чотири труби Молдавської ДРЕС.

А який заворожливий їх надсадний кашель! Тільки тепер я почав розуміти принца, який навіть не спробував зупинити Попелюшку, яка покидала бал о 12 годині ночі. Він не зупиняв красуню, тому що почув її ніжний і хрипкий баритон: «Не бійся, дурник, я ненадовго. Перекурю і повернуся».

Є, звичайно, розпещені парубки, яким більше подобається м’яка бархатиста шкіра Дюймовочки, блискучі перлинні зуби Білосніжки, свіже дихання Снігуроньки, колір обличчя як суміш крові з молоком Василини Прекрасної. Але мене такі дівчата тільки дратують. Друге діло землисте обличчя прокуреної однокурсниці, її жовті прокопчені зуби, неповторний запах «диму сигарет з ментолом».

Яка вона рідна і зрозуміла, коли заявляє: «Якщо ви пашете, як кінь, сядьте, зробіть пару сигаретних затягувань. Нікотин вб’є цю скотину всередині вас!» Для неї не треба ночами в тиші складати вірші, на початку березня здобувати перші мімози, на день народження дарувати модний парфум, нести на руках до Палацу одруження.

Просто хочеться міцно обійняти її за змарнілі плечі, глянути в жовтяничні очі, ніжно погладити землисті щоки й тихо прошепотіти на вушко з лупою: «Чинарик ти мій єдиний, Міністерство охорони здоров’я попереджає: один раз живемо».

Куріння як понос – і соромно, і шкідливо, і гидко. Але зупинитися не можна! Вчора на автобусній зупинці побачив дівчинку перехідного віку. В одній руці вона тримала чупа-чупс, а в іншій – сигарету. Здається, Міністерство охорони здоров’я скоро втомиться попереджати…

Ксенія   ВАСИЛЕНКО.