Пісня – скарб, який єднає нас!

Українська пісня, як могутня ріка, бере початок з маленьких джерел і об’єднує всіх у велику дружню пісенну родину. Хорові колективи, ансамблі, дуети та солісти народного пісенного жанру з’їхалися з усіх куточків Придністров’я, щоб узяти участь у XV Фестивалі української народної пісні «Пшеничне перевесло».

Традиційно з року в рік фестиваль крокує різними містами нашої республіки. Яскраві барви народних костюмів, розмаїття української музики, піднесений настрій його учасників – усе це стало доказом того, що пісня стирає кордони, єднає духовно, несе заряд енергії, любові та добра.

Цього року фестиваль «Пшеничне перевесло» відбувся в місті Григоріополі. Понад двадцять колективів і солістів з усього Придністров’я, а це понад двісті учасників, з’їхалися сюди.

На фестивалі були присутні вельмишановні гості, серед яких: начальник Державної служби з питань культури та національної спадщини ПМР Марія Кирмиз, перший Президент Придністровської Молдавської Республіки Ігор Смирнов, спеціальний представник Президента ПМР з питань взаємовідносин з Україною Володимир Ястребчак, заступник міністра просвіти ПМР Алла Ніколюк.

Почесним гостем фестивалю стала делегація з міста Києва: заступник директора Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Національної академії наук України Сергій Гальченко, президент Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України Борис Пономаренко та поет, член Спілки письменників України Володимир Поята.

На святі були присутні заступник глави держадміністрації Валентина Ільєнкова та заступник голови Ради народних депутатів Григоріопольського району та міста Григоріополя Сергій Розенберг.

Приїхали на свято й представники Посольства України в Республіці Молдова: перший секретар Посольства України в РМ Алла Отверченко, консул Володимир Манжола, а також старший науковий працівник академії наук у Молдові Катерина Кожухар та спеціальний кореспондент радіо України в Молдові Зінаїда Гурська.

Усі гості, вітаючи учасників фестивалю, відзначали пісенне багатство українців, популярність української народної пісні, вплив фестивалю на розвиток пісенної культури та відродження національної спадщини в Придністров’ї. На чолі з Петром Богуцьким, головою Спілки товариства української культури ПМР ім. Олександра Бута, на сцену запросили всіх керівників міських та районних товариств української культури. Петро Богуцький зазначив велику роль пісні в житті українського народу, тепло привітав почесних гостей та всіх учасників творчих самодіяльних колективів і побажав усім успішних виступів та творчих перемог.

На правах господарів гала-концерт відкрили творчі колективи Григоріопольського відділу культури. Бурхливими оплесками зустрічали глядачі дитячий танцювальний колектив «Сперанца». Своїм завзятим майстерним виконанням українських пісень задали святкового настрою фестивалю учасники ансамблів української народної пісні «Стожари», «Вербиченька» та квартет «Бірюза».

Досвідчені майстри вокального співу та дебютанти показали свій різноманітний і багатий репертуар. І при цьому кожен колектив дотримався головної вимоги конкурсу – виконувати пісні тільки народного походження та обов’язково в супроводі народного інструмента, тобто без фонограми. Особливо гарно  виступив народний ансамбль «Джерела» філії Міжнародної громадської організації «Український центр «Співробітництво» (Тирасполь). Дебютантами свята стали учасники вокального ансамблю «Поющие сердца» (також Тирасполь).

Кожен конкурсант намагався покорити авторитетних суддів не лише вокальними даними, але і сценічним образом. За словами голови журі, якість виконання та репертуар значно зросли. «Звичайно ж, складно мені, як професіоналу, оцінювати самодіяльних артистів, і одночасно у всіх у них я бачу по-справжньому відданість справі. Перемагає саме любов до нашої культури, прагнення зберегти її, показати іншим народам, на що ми здатні. Ось це перемагає точно», – зазначив художній керівник і диригент Державного симфонічного оркестру ПМР, голова журі Григорій Мосейко.

Надзвичайно високий рівень хорового співу показали такі творчі колективи, як «Світозари» з Дністровська та «Червона калина» з Бендер. Гідно представили свої музичні доробки вокальні ансамблі зі Слободзейського району – «Терновчанка», «Маріца» та дует «Начало».

Приємно зазначити, що свою майстерність показали й дитячі колективи: «Золоті дзвіночки» з Рибниці та «Чорнобривчики» з Дубоссар. Вразили своєю оригінальністю виступи творчих колективів «Хрустовчанка» з Кам’янки, «Барвінок» з Рибниці, та «Фелічітаре» з Бендер.

За підсумками компетентного журі всі учасники стали дипломантами фестивалю, а переможців визначили в трьох номінаціях: «Хори», «Ансамблі» та «Солісти».

Отже, переможцями фестивалю стали: серед хорів – гурт української народної пісні «Стожари» з Григоріополя (художній керівник Ніна Баланко); серед ансамблів – «Хрустовчанка» з Кам’янки (художній керівник Сергій Урсов); серед солістів – Ясміна Дашко з Тирасполя.

Найвищою нагородою – «Гран-прі» – були відзначені солістки зразкового вокального ансамблю «Начало» з селища Красне Слободзейського району Людмила Співак та Карина Хортоломей, у виконанні яких пролунала пісня «Ой, у вишневому саду».

За давньою традицією на завершення свята у виконанні всіх учасників фестивалю-конкурсу «Пшеничне перевесло» пролунала пісня «Ой, зелене жито», яка береже пам’ять про засновника української громади в Придністров’ї Олександра Бута і символізує єдність великої української родини. Було вирішено, що ювілейний XV фестиваль «Пшеничне перевесло» наступного року відбудеться в Бендерах.

Щорічне проведення фестивалю української народної пісні виливається в грандіозне свято, яке є доказом того, що люди бережуть у своїх серцях красу української народної пісні.

Світлана   МОРОЗ.