Цивільний захист – справа всенародна

У республіканському тренуванні з оповіщення та збору людських ресурсів 17 листопада взяли участь 39 979 придністровців, що складає понад 90% від числа оповіщених осіб. Такий масовий захід з цивільного захисту було проведено в ПМР вперше.

Основна мета зборів – оцінити реальний обсяг сил, які держава в разі потреби зможе мобілізувати. Ініціатором проведення заходу став Президент ПМР Вадим Красносельський. Ще у вересні поточного року він доручив профільним міністерствам та відомствам провести роботу з підготовки проведення загального тренувального збору.

Бендерчани, які отримали повістки, рано вранці зібралися на міському стадіоні «Колос-Динамо». Прибулий на місце збору городян Глава держави, він же головнокомандувач Збройних сил ПМР, подякував їм за високу громадянську позицію, проявлену відповідальність. «Ці збори відбуваються не заради галочки та якогось показника, ми хотіли перевірити мобілізаційну готовність жителів нашої республіки. Ми всі залежимо від стихійних лих, різних надзвичайних ситуацій. Придністров’я пережило все: роки лихоліття, повені, снігопади, штормові вітри. Ми всі залежимо від зовнішніх негативних чинників і тільки разом можемо подолати їх. І саме ваша висока відповідальність і ваш громадянський обов’язок дозволять нам зробити це», – зазначив він.

Вадим Красносельський зазначив також, що під час стихійних лих головна відповідальність покладається на рятувальні служби, але без масштабної людської підтримки грамотну ліквідацію їх наслідків зробити складно. «Я глибоко переконаний, що тільки разом з організованими людьми ми можемо максимально знизити можливі втрати, довести їх до нуля і в найкоротші терміни подолати всі наслідки катастроф», – констатував Президент.

Зібралися тисячі людей у віці від 18 до 60 років і на пунктах збору в Тирасполі, Дністровську та в селі Кременчуг. І їм Глава держави розкрив важливість проведеного заходу. Виступаючи перед присутніми на тираспольському міському стадіоні, Вадим Красносельський сказав: «Ці збори відбуваються не заради красного слівця або якої-небудь галочки. Ці збори спрямовані на мобілізацію наших громадян лише з однією метою – метою протистояння різним лихам і катастрофам. А така практика у нас є. І ця практика показує, що тільки завдяки правильній організації людей ми зможемо не допустити жертв серед населення і в максимально стислі терміни ліквідувати наслідки стихійних лих».

Потім Президент відвідав фільтраційний пост, розташований на виїзді з Тирасполя в бік Бендер – на перетині відразу декількох транспортних магістралей. Заступник начальника УВС міста Тирасполя Андрій Барабаш пояснив: «У разі надзвичайних ситуацій цей фільтраційний пост буде базою тимчасового перебування евакуйованого цивільного населення. На посту обладнані місця для тимчасового розміщення громадян, у тому числі намет, який у холодний період часу може обігріватися. Є також медичний пункт з усіма необхідними препаратами для надання першої медичної допомоги. Обладнано пункти харчування, в яких у разі потреби можна забезпечити громадян їжею та гарячим чаєм».

Необхідно зазначити, що багато придністровців висловили стурбованість щодо проведення подібних республіканських тренувань. Заспокоїти тираспольчан поспішив глава держадміністрації міста Олег Довгопол. «Ми зараз не говоримо про війну, не говоримо про якісь заходи, спрямовані на захист нашої держави. Ми говоримо тільки про захист нашого Придністров’я від техногенних ситуацій. Минулий рік наочно показав нам, що погода нас не балує: випадало багато снігу, було зледеніння та повінь. Саме в такі часи консолідація населення допомогла нам вистояти й не допустити досить серйозних руйнувань та інших наслідків лиха в Тирасполі», – сказав мер столиці ПМР.

Щоб громадяни змогли реально оцінити спецтехніку, що застосовується аварійно-рятувальними загонами під час ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, на автостоянці торгового центру «Мегадім» просто  неба того ж дня розгорнулася її тематична виставка. Готовність цієї спецтехніки особисто перевіряв міністр внутрішніх справ ПМР Руслан Мова.

«Чоловіки Придністров’я, присутні сьогодні на міському стадіоні, висловили свою громадянську позицію щодо цих навчань. У системі Міністерства внутрішніх справ подібні заходи вже проводилися. У нас є практика щодо їх організації, хоча природні виклики та загрози придністровському суспільству трапляються досить рідко. Однак навіть до рідкісних природних несподіванок ми повинні бути готові. Тому метою цього заходу, окрім усього іншого, став показ спеціальної техніки, яка у нас є для боротьби зі стихійними лихами. Ми хочемо навчити користуватися цією технікою багатьох чоловіків, які в разі складних ситуацій будуть готові прийти на допомогу своїй сім’ї, своєму населеному пункту, нашій республіці», – сказав міністр МВС.

«Сьогоднішня перевірка готовності громадян, об’єднаних в аварійно-рятувальні підрозділи, продемонструвала, що республіка готова протистояти природно-кліматичним, техногенним та іншим негативним факторам. За словами організаторів заходу, інформація про ресурси населення, які в разі необхідності можна залучити до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, досі була досить розмита. Нинішнє тренування дозволило ліквідувати цю інформаційну прогалину. Основна мета проведення загальнореспубліканського збору досягнута: є чітка картина мобілізаційних сил Придністровської Молдавської Республіки», – йдеться на сайті Президента ПМР.

Додамо, на республіканське тренування в розрізі міст і районів Придністров’я прибули:

— м. Тирасполь, Дністровськ і Кременчук – 13 332 особи;

— м. Слободзея та Слободзейський район – 4 518 осіб;

— м. Бендери – 5 869 осіб;

— м. Григоріополь і Григоріопольський район – 4 605 осіб;

— м. Дубоссари та Дубоссарський район – 2 370 осіб;

— м. Рибниця і Рибницький район – 7 032 особи;

— м. Кам’янка та Кам’янський район – 2 253 особи.

Серед осіб, залучених до республіканського збору, була і значна частина чоловічої половини співробітників Державної установи «Приднестровская газета». І всі вони проявили активну громадянську позицію.

Керівник прес-центру ДУ «Приднестровская газета» Руслан Додонов, активний учасник тренувальних зборів, підкреслив значущість проведеного заходу: «Чоловіче населення Придністров’я сьогодні готове забезпечити нашим громадянам безпеку у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Я вважаю, що осторонь такого значущого заходу залишатися не треба. Якщо раптом станеться якась надзвичайна подія, потрібно першим іти на виручку республіці, тому що без сил добровольців ліквідація наслідків стихій триватиме довше. Та і  збитки можуть бути більшими».

До речі, за словами Президента, у найближчому майбутньому такі масштабні збори не плануються. Заняття з ліквідації тих чи інших потенційних лих проводитимуться тільки з представниками окремих спеціальностей, які стосуються служб порятунку, та резервістів тієї чи іншої категорії.

Олександра   АНАНСЬКА.