«Завжди готові!»

До Рибниці на проведення загального тренування приїхав Прем’єр-міністр Олександр Мартинов. За ходом навчань спостерігали також глава держадміністрації В’ячеслав Фролов і голова міськрайради Вадим Лозовський.

З самого ранку на міському стадіоні збиралося чоловіче населення міста. Працівники деяких підприємств, наприклад, Молдавського металургійного заводу і Рибницького цементного комбінату, приходили централізовано. Всього ж у тренуванні в Рибниці та Рибницькому районі взяли участь 7 032 людини.

Олександр Мартинов, звертаючись до присутніх, наголосив: «Проведення сьогоднішнього заходу важливе для держави, оскільки показує, по-перше, наскільки населення готове морально й фізично до виникнення надзвичайних ситуацій. По-друге, дозволяє навчити, як правильно захистити своїх рідних і близьких, мінімізувати та ліквідувати наслідки різних катаклізмів».

Голова Уряду нагадав, що наша республіка неодноразово стикалася з несподіваними стихійними лихами: зледенінням 2000 року, вибухом магістрального газопроводу 2009 року, цьогорічним квітневим снігопадом.

Начальник штабу цивільного захисту Рибницького району та міста Рибниці Володимир Власюк виступив із доповіддю, в якій зачитав інструкції щодо поведінки в разі виникнення різних надзвичайних ситуацій. Особливу увагу начальник штабу ЦЗ звернув на те, що найчастіше цивільне населення надає незамінну допомогу під час ліквідації наслідків природних і техногенних катастроф: «Населення повинне бути готовим до будь-яких надзвичайних ситуацій, знати, як правильно діяти, куди йти і як надати потрібну допомогу родині, своїм близьким і потерпілим».

Доповідач згадав події 2008 року, коли річка Дністер вийшла з берегів. Тоді 28 населених пунктів були затоплені, постраждало близько 9 000 га землі сільгосппризначення. До ліквідації катастрофи залучилися понад 400 осіб. При цьому основну частину склало цивільне населення. «Тільки завдяки згуртованості вдалося уникнути людських жертв», –
додав Володимир Власюк.

Для учасників тренування були організовані показові виступи з ліквідації наслідків дорожньо-транспортної пригоди. За легендою, в катастрофі постраждав чоловік. Рятувальники витягали його з пошкодженого автомобіля.

Під час тренування для рибничан був організований показовий футбольний матч і концертна програма, виставка спеціалізованої техніки. Були облаштовані намети для обігріву, тут же частували гарячим чаєм.

На завершення заходу Голова Уряду зазначив, що тренування пройшло за планом і на досить високому професійному рівні. Командування і відповідальні за успішне проведення заходів показали належний рівень готовності.

«Активність спостерігається на досить високому рівні, за що від імені Президента висловлюю подяку рибничанам. До цього заходу поставилися відповідально, адже він є вкрай важливим для республіки та для Рибницького району, оскільки жодна держава, жоден народ не застрахований від техногенних катастроф і різних неприємностей», – уточнив Олександр Мартинов.

Отже, у черговий раз населення на піонерський заклик «Будьте готові!» відповіло: «Завжди готові!»

Владислав   КРИЖАНОВСЬКИЙ.