Пишайся своїми людьми, Батьківщино!

У Палаці Республіки відбулася церемонія вшанування лауреатів державного художньо-публіцистичного конкурсу «Людина року – 2018».

Вільних місць було мало, рідні чекали появи учасників конкурсу на сцені, журналісти бігали по залі та шукали кращий ракурс, щоб сфотографувати переможців, а колеги номінантів уже міркували, кого делегувати на конкурс у наступному році. Погасло світло й почалася трансляція відеоролика про найважливіші події 2018 року. У відеопосланні Президент Вадим Красносельський зазначив, що тільки спільними зусиллями можна досягти поставлених цілей.

Відкрилися куліси й на святковій сцені з’явився Державний симфонічний оркестр. Під його супровід глядачі побачили справжній парад нагород. Головна мета щорічного свята – формування в суспільній свідомості образу громадянина, патріота, який зробив значний внесок у становлення і розвиток республіки.

«Цілі та завдання для всіх органів державної влади, всього Придністров’я в цілому визначені Стратегією розвитку ПМР. Але за її виконанням стоять люди, які підтримують обороноздатність республіки, охороняють громадський порядок і безпеку, трудяться за верстатом, у полі, працюють у медичному закладі та рятують наших дітей, а також ті, хто несе культуру людям через свою творчість. Саме завдяки цим людям та їхній праці можна досягти мети. А мета у всіх одна – розвиток нашої держави», – підкреслив Вадим Красносельський, звертаючись до лауреатів.

Нововведення цього року – під звуки Державного симфонічного оркестру кожному з переможців вручили статуетки, медалі та дипломи лауреата, а до традиційних 16 номінацій додали ще три спеціальні звання. Головного ветеринарного лікаря м. Тирасполя і м. Дністровська, директора держустанови «Республіканський центр ветеринарно-санітарного і фітосанітарного добробуту» Олега Карпінського відзначили як «Людину в галузі ветеринарії», а «Меценатом року» визнали керівника ТОВ «Віанчер» і «Метан-авто» Сергія Алексєєва.

Керівник редакції творчих проектів Придністровської  державної телерадіокомпанії Ольга Шевчук відзначена у номінації «Журналіст року». Наша колега зізнається, що здивована та навіть не думала, що може отримати таку високу нагороду. «За двадцять два роки я вперше чую, щоб давали нагороду розважальному сегменту журналістики, особливо радіо. Для більшості людей наша праця виглядає, як перебування на одному місці та постійні розмови, але це важко непідготовленій людині. Минулого року ми організували велику акцію «Фреш-сім’я», яка об’єднала 20 сімей з усієї країни. Для першого подібного проекту це неймовірна цифра, а, до всього іншого, кожному учаснику ми надавали час в ефірі, пропонували пройти кілька етапів, у кінці яких найсильніших чекали гарні подарунки», – зазначила радіоведуча.

За досягнуті в короткий термін успіхи в модернізації Бендерського лікувально-діагностичного центру, впровадження інноваційних технологій, створення відповідного сучасним соціальним очікуванням середовища в номінації «Медичний працівник року» нагороджена головний лікар установи Ганна Абіленцева. «Нас чують, нам ідуть назустріч. Наші проекти та починання отримують відгук, і тому є результат. Впевнена, що і надалі вирішуватимемо наше спільне завдання – збереження здоров’я громадян республіки», – запевнила Ганна Абіленцева.

За участь в успішному втіленні масштабних проектів у галузі капітального будівництва (Тираспольське Суворовське військове училище і парк імені Олександра Невського) у номінації «Майстер своєї справи» нагородили директора ТОВ «Стагор» Артура Унту. «Дякую тим, без кого ця нагорода була б неможлива: а саме трудовому колективу «Тиротекс», команді працьовитих, високопрофесійних однодумців, готових справлятися з будь-якими поставленими завданнями», – подякувала директор швейного виробництва ЗАТ «Тиротекс» Ірина Бурлаченко, яка перемогла в номінації «Трудова доблесть».

Володарями державної нагороди визнали: директора ТОВ «Пік-Агро» Андріяна Тампа у номінації «Людина своєї землі», «Кращий працівник автомобільного транспорту» – водія ТОВ «Попит» Івана Портареско, лауреатом «Честь і доблесть» – командира військової частини Збройних сил ПМР, полковника Альберта Гнатовського.

У номінації «Закон і обов’язок» здобув перемогу перший заступник міністра юстиції Владислав Жук, а старший оперуповноважений карного розшуку Рибницького відділу внутрішніх справ МВС ПМР, майор міліції Вікторія Радіонова визнана лауреатом «Закон і порядок».

Директор Бендерської СДЮШОР боротьби ім. Г. Баданова Йосип Герис завоював звання «Громадський діяч», директор ТОВ «Тавера» Віра Чимпоєш – «Підприємець року». За «Досягнення у спорті» кращим визнали старшого тренера-викладача з плавання Тираспольської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву Євгена Карабецького. У номінації «Милосердя» перемогла заступник глави держадміністрації Дубоссарського району з соціальних питань Наталія Кравець.

«Педагогом року» визнали керівника зразкового колективу «Шахи» Центру дитячої та юнацької творчості м. Рибниці Юрія Голотіна. Кращою в номінації «Талант і визнання» назвали художнього керівника і головного хормейстера Придністровського державного хору Тетяну Твердохлєб, яка навіть у святковий день розділила перемогу з ансамблем.

«Молодим відкриттям року» стала викладач майстерні церковного живопису Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. Постойкіна Ольга Горобченко.

Остання номінація у списку, але не остання по вагомості – «Доброволець року». Нове звання цього року Президент країни вручив студентці магістратури ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, співкерівнику некомерційного партнерства соціальної допомоги «Допоможемо разом» Юлії Макаренко. «Ця нагорода не тільки моя, а й усіх наших волонтерів організації «Допоможемо разом». Ми – підтвердження того, що немає ніяких перешкод. Від щирого серця дякую», – сказала лауреат.

На завершення заходу під бурхливі овації зали переможці державного художньо-публіцистичного конкурсу «Людина року – 2018» зробили спільне з Президентом ПМР фото.

Дарина   КУЛАКОВА.