Парламентарії за раціональне використання державних коштів

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 27 лютого народні обранці розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, спрямованих на покращення соціального й економічного стану жителів Придністров’я.

У двох читаннях ухвалено проект Закону ПМР «Про внесення змін і доповнень до закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік», що був запропонований Президентом В. Красносельським у режимі законодавчої необхідності. Законодавча ініціатива стосується оплати праці працівників бюджетної сфери. Правові норми документа мають уточнювальний характер і конкретизують розмір доплат і одержувачів, визначених з поточного року.

Депутати обговорили проект державної цільової програми «Стратегія розвитку ПДУ ім. Т. Г. Шевченка на період 2019–2023 років». Серед основних напрямків – підготовка відповідних запитам держави кадрів, інноваційна діяльність університету, взаємодія з дослідними центрами РФ, матеріально-технічне оснащення вишу.

Науковий інтерес викликає і невизнаний статус республіки. Низка напрямків, над якими працюють науковці, стосується розвитку туризму. Галузь вважається перспективною для розвитку, їй присвячують міжнародні науково-практичні конференції. Проект Стратегії розвитку ПДУ депутати підтримали в першому читанні.

На засіданні парламентарії обговорили низку змін до державної цільової програми «Підручник» на 2017–2021. Поправки стосуються забезпечення навчальною та навчально-методичною літературою закладів освіти з молдавською та українською мовами навчання. За словами міністра просвіти Тетяни Логінової, будуть видані й перевидані підручники для шкіл з молдавською мовою навчання для початкової школи, а також алгебра (9 кл.); підручник з української мови та літератури (7 кл.) для шкіл з російською мовою навчання, «Навколишній світ» (3 кл.) для українських шкіл. Йдеться також про забезпечення викладання регіонального компонента, що містить предмети, пов’язані з нашою республікою.

Парламентарії обговорили проект закону «Про затвердження Державної програми розвитку агропромислового комплексу на 2019–2026 роки». Стратегічний документ розроблено за дорученням Президента. Головними цілями держпрограми є гарантування продовольчої безпеки, збільшення експорту сільськогосподарської продукції. Як зазначив перший заступник міністра сільського господарства та природних ресурсів О. Ділігул, акцент зроблено на розвиток тваринництва, овочівництва, плодівництва та виноградарства з урахуванням відновлення зрошуваного землеробства. У планах – додатково висадити понад 1,5 тисячі га садів, розкорчувати 3 тис. га садів, довести поголів’я худоби до 22 тис. голів, а обсяги виробництва вітчизняної овочевої продукції в рамках імпортозаміщення – до 60 %», – зазначав Олег Ділігул. Проект закону ухвалено парламентаріями в першому читанні, робота над стратегічним документом триватиме.

У лютому на розгляд надійшов пакет законопроектів, мета яких – оптимізувати чисельність депутатського корпусу на всіх рівнях. Авторами законодавчої ініціативи виступив 21 парламентарій. Ініціатива передбачає внесення змін у Конституцію, закон «Про Регламент Верховної Ради» та Виборчий кодекс. Метою ініціативи є раціоналізація, скорочення витрат бюджету на функціонування законодавчих і представницьких органів влади. «Починати треба з себе: оптимізувати кількість депутатів Верховної Ради з 43 до 33. Ми вважаємо, що це підвищить ефективність системи управління, скоротить витрати на утримання представницьких органів державної влади», – впевнено зазначив Голова Верховної Ради.

О. Коршунов (співавтор пакета ініціатив) висловив упевненість, що на якість виконання представницької функції оптимізація чисельності депутатів не вплине. Зміни набудуть чинності в наступному електоральному циклі. За новою системою депутатів обиратимуть у 2020 році. Тепер загальна чисельність депутатського корпусу, включаючи депутатів місцевих рад, становить 1 155 осіб.

Зміни в законодавстві також передбачають оптимізацію формування районних рад народних депутатів, виключивши обрання до складу районних представницьких органів державної влади депутатів від сіл і селищ, залишивши все представництво інтересів виборців на рівні районних рад народних депутатів за головами рад народних депутатів – главами адміністрацій сіл.

Микола   ЮРКЕВИЧ.