Правовий механізм між державою і громадянами

У Міністерстві юстиції (МЮ) ПМР 21 лютого відбулося розширене засідання, присвячене підсумкам роботи за 2018-й та перспективам діяльності у поточному 2019 році.

Велику увагу результатам роботи відомства приділили Президент ПМР Вадим Красносельський, заступник Голови Уряду з питань правового регулювання і взаємодії з органами державної влади – Керівник Апарату Уряду Станіслав Касап, депутат Верховної Ради Олег Петрик, Прокурор ПМР Анатолій Гурецький, керівники міністерств і відомств республіки.

Міністр Олександра Тумба висвітлила у своєму виступі підсумки діяльності міністерства у минулому році: «Міністерство юстиції є виконавчим органом влади ПМР, який забезпечує функції державного управління у галузі надання громадянам юридичних послуг. Упродовж минулого року співробітники юридичної структури приділили особливу увагу експертизі законів та інших нормативно-правових актів. Процедурі експертизи було піддано 175 проектів законів (у порівнянні з 2017 роком це на 40 % більше), 370 законів, підписаних Президентом».

Роботу деяких підрозділів МЮ якнайкраще характеризують цифри: було зареєстровано 269 нових юридичних осіб, але при цьому загальна їх кількість скоротилася, до Арбітражного суду направлено 55 заяв про примусову ліквідацію юридичних осіб, видано 550 ліцензій.

Удосконалення інституту судових виконавців, процедур виконавчого провадження, підвищення оперативності та результативності виконання рішень судів та інших уповноважених органів визнано пріоритетними завданнями міністерства на 2019 рік.

Перший заступник міністра юстиції – начальник Державної служби виконання покарань Віталій Іщенко ознайомив присутніх із ситуацією у місцях позбавлення волі, підпорядкованих профільному міністерству. За його словами, установи виконання покарань забезпечені медичними кадрами лише на 88 %, а фахівцями з вищою освітою – на 56 %. Потребує покращання і матеріальна база пенітенціарних закладів республіки.

Анатолій Гурецький зазначив, що громадяни, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, мають такі ж самі права, як інші придністровці. «Їм повинна надаватися своєчасна та якісна медична допомога», – зауважив Прокурор.

Вадим Красносельський у своєму виступі відзначив важливість роботи МЮ: «Воно є правовим механізмом між органами державної влади, управління і громадянами республіки. Отже, будь-які рішення, що приймаються, треба розглядати через призму становища громадян. Якщо вони, ці рішення, покращують його, допомагають людям, то ви працюєте в правильному напрямку».

Президент заявив, що у 2019 році з коштів Фонду капітальних вкладень на потреби МЮ буде виділена сума понад 6 млн рублів. Це дасть можливість побудувати спеціалізовану туберкульозну лікарню.

Він також навів приклади фактів, коли співробітникам Прокуратури під час виконання ними наглядових функцій у виправних установах перешкоджали робітники цих установ. «Неприпустимо, щоб особі, яка має намір пройти на територію, що охороняється, забороняли це зробити. Перевіряючий посадовець має право на це. Такі прецеденти треба суворо карати, аж до порушення кримінальних справ», – зазначив Вадим Красносельський.

Глава держави наголосив на необхідності підвищення кваліфікації кадрів, які вже працюють у підрозділах МЮ, не рідше, ніж один раз на рік, а також на створенні кадрового потенціалу зі студентів і випускників вишів республіки, зокрема, Тираспольського юридичного інституту. На його думку, розв’язати кадрову проблему можна при взаємодії міністерств юстиції та внутрішніх справ ПМР.

Президент дав доручення керівництву відомства розширити перелік спеціальностей, які можуть здобути засуджені громадяни, що відбувають покарання у місцях позбавленнях волі. Це дасть їм можливість знайти своє місце, повернувшись у суспільство, бути впевненими у своєму майбутньому. Він визнав роботу МЮ у 2018 році задовільною та націлив на конструктивну взаємодію з іншими відомствами ПМР.

Андрій   КРАВЧЕНКО.