Соціальний захист забезпечено

У Міністерстві з соціального захисту та праці підбили підсумки роботи у 2018 році. Проблеми щодо працевлаштування громадян, пенсійного забезпечення населення республіки, визначення прожиткового мінімуму та інші актуальні питання були у центрі уваги розширеної колегії. У засіданні взяли участь співробітники профільної служби, а також представники органів влади Придністров’я.

Розпочалася колегія з виступу міністра з соціального захисту та праці Олени Куліченко з доповіддю про виконану роботу, а також плани відомства на поточний рік. За словами міністра, особлива увага у 2018 році, як найважливішим галузям життєдіяльності населення, приділялася соціальному захисту та соціальному обслуговуванню громадян. Отже, основну частину витрат Єдиного державного фонду соціального страхування (ЄДФСС) склало пенсійне забезпечення – це 86,5 %. Інші витрати фонду розподілилися таким чином: на соціальне страхування – 7 %, виплати допомоги по материнству – 2,1 %, а також 0,6 % на страхування від безробіття.

«У рамках Стратегії розвитку нашої держави на 2019–2026 роки позначені актуальні питання, які міністерство й надалі розв’язуватиме спільно з керівництвом ЄДФСС. Сюди належать своєчасні виплати, передбачені законодавством, вироблення методології планування бюджету, забезпечення розвитку нових напрямків, метою яких є залучення додаткових джерел для поповнення прибуткової частини бюджету фонду і можливість підвищувати рівень пенсій не один раз на рік на 7 %, а здійснювати підвищення щоквартально», – зазначила Олена Куліченко.

Варто підкреслити, що минулого року вдосконалення системи соціальних виплат уже торкнулося переліку пільг, наданих із боку держави. Отже, пільги на житлово-комунальні послуги тепер надають і пенсіонерам, які отримують іноземну пенсію. Зміни торкнулися й щомісячної компенсації для непрацюючих батьків, які здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, ці виплати підвищилися з 35 до 100 РРМЗП. Батьки та вдови загиблих або померлих учасників бойових дій по захисту Придністров’я, які не вступали до повторного шлюбу, мають право безкоштовного проїзду всіма видами громадського транспорту.

У засіданні колегії взяв участь заступник Голови Уряду ПМР Олексій Цуркан. У своєму виступі він звернув увагу на розробку нормативного документа, який визначив би потреби держави в робочих кадрах. За словами представника органу виконавчої влади, найголовніше – готувати спеціалістів тих галузей, яким держава зможе гарантувати робочі місця.

Одним із найгостріших питань минулого року було працевлаштування громадян з особливостями життєдіяльності до різних установ республіки, адже 2018-й був оголошений роком рівних можливостей. Певних результатів удалося досягти в цій галузі. Заступник міністра з соціального захисту та праці Олег Федотов підкреслив, що минулого року на постійну роботу вдалося влаштувати 37 громадян республіки з обмеженими можливостями.

«Такі цифри далекі від бажаного. Зайнятість інвалідів є одним із найголовніших чинників їхньої соціалізації та реабілітації. Це допомагає їм забезпечувати гідний матеріальний рівень та є стимулом для розвитку особистості», – зазначив Олег Федотов.

На заході йшлося й про підвищення прожиткового мінімуму в січні 2019 року, основною причиною якого стало зростання цін на продукти харчування, а також тарифів на комунальні та інші види послуг. Згідно з даними міністерства, на працездатну особу прожитковий мінімум становить 1 604 рублі, для пенсіонерів – 1 261 рубель, на одну дитину – 1 537 рублів. У середньому прожитковий мінімум на душу населення склав 1 494 рублі ПМР. Нагадаємо, що визначення цих показників відбувається з суми вартісної оцінки мінімального набору продуктів харчування, непродовольчих товарів, житлово-комунальних, транспортних та інших видів послуг, необхідних для збереження здоров’я людини та її повноцінної життєдіяльності, також до уваги беруться обов’язкові платежі та збори.

Тетяна   БУКІНА.