Культурні підсумки року

Міністерства та відомства республіки підбивають підсумки роботи за 2018 рік. У Палаці Республіки 26 лютого відбулася колегія Державної служби з культури та історичної спадщини. Зі звітом перед присутніми виступила керівник служби Марія Кирмиз.

Головним завданням установи було збереження та розвиток єдиного полікультурного простору Придністров’я, а основними напрямками діяльності відомства у звітному періоді стали популяризація професійного мистецтва та заохочення самодіяльної художньої творчості, а також забезпечення максимальної доступності громадян різного віку до культурних благ і освіти в галузі культури.

Активну участь Державна служба з культури та історичної спадщини брала в організації заходів упродовж року рівних можливостей. За минулий рік було проведено понад 300 різноманітних акцій допомоги, спектаклів, концертів, виставок, семінарів та інших творчих проектів за участю людей з обмеженими можливостями. Слід констатувати, що установи культури стали більш доступними для людей з особливостями здоров’я.

«Для забезпечення безперешкодного доступу до закладів культури було здійснено комплекс планових заходів: встановлення пандусів у Придністровському державному театрі драми та комедії, Бендерському вищому художньому коледжі, Придністровському художньому музеї, а також в інших установах культури міст республіки, – зазначила керівник відомства. – Разом з іншими міністерствами Держслужба також брала участь у розробці цільової програми рівних можливостей на 2019–2021 роки».

Окрему увагу Марія Кирмиз приділила колективам, які захищали честь республіки на конкурсах та різноманітних заходах за межами Придністров’я. Найкращі артисти театру, музиканти й танцюристи республіки впродовж року демонстрували свої таланти на концертних майданчиках України, Польщі, Італії, Молдови, Росії та інших країн. Придністров’я, в свою чергу, також приймало масштабні фестивалі та творчі змагання з метою міжнародного обміну досвідом і налагодження культурних стосунків з іншими країнами світу.

Усього за звітний рік відомством було організовано понад 7 тисяч заходів різного рівня. Виїзні та місцеві конкурси, виставки народних умільців, концерти, масштабні республіканські проекти, такі як «Людина року», фестиваль «Джерело традицій» та безліч інших заходів у першу чергу мають підтримувати культуру Придністров’я, зберігати нашу історію і традиції кожного народу, що проживає на території республіки.

Ольга   СТОЯНОВА.