Уряд удосконалює механізм заохочення молоді

Для молодих, працьовитих та завзятих

Створити умови для професійного розвитку та кар’єрного зростання молодого покоління придністровців, подбати, щоб молодь з Придністров’я не виїжджала, а навпаки – поверталася. Про це говорив на зустрічі з представниками молодіжних організацій Олександр Мартинов.

 Він звернув увагу присутніх на нові пропозиції бюджету 2019 року, такі як дешеві кредити для малого та середнього бізнесу, навчання і гранти для початківців, що становить частину програми фонду розвитку підприємництва. Обсяг фонду – 24 млн рублів. Частину коштів спрямують фермерам – для розвитку молочної галузі. Частину – на закладку кісточкових садів. У рамках нової програми продовжить роботу і проект «Купуй придністровське!». Вітчизняних товарів на прилавках має побільшати. Розвиватиметься й туристичний напрямок.

Цільове бюджетне джерело також спрямоване на підтримку тих, хто має бажання реалізувати свої ідеї або розширити наявний бізнес. Йдеться про безкоштовне навчання в бізнес-школі, надання фінансової допомоги на розвиток власної справи.

За ініціативи Голови Уряду, також передбачається створити Фонд підтримки молоді та молодих сімей. Говорили про перегляд антитютюнового законодавства, підтримку волонтерського руху, працевлаштування молодих людей від 14 до 16 років, відродження спортивного руху, масове залучення до заняття спортом сімей та трудових колективів.

Вакансії, підвищення кваліфікації та робочі місця

Щодо трудової зайнятості населення республіки йшлося під час зустрічі Голови Уряду з громадськістю і керівниками міністерств та відомств.

За словами заступника міністра Мінекономрозвитку Алевтини Слінченко, з початку року (для вивчення потреб у кадрах) проведено низку зустрічей з асоціаціями транспортників, будівельників, директорами сільгоспкомпаній. Наразі подані пропозиції вивчають та узагальнюють. Незабаром їх проаналізують і потім складуть загальний план заходів щодо формування додаткових робочих місць. Але вже тепер відомо, що в аграрному секторі потрібні водії, механізатори, механіки. Планується розширити сфери застосування системи дуальної освіти й проводити інформаційну кампанію з популяризації робітничих спеціальностей.

Міністр із соціального захисту і праці Олена Куліченко додала, що за минулий рік вдалося працевлаштувати 1 621 людину при загальній кількості вакансій 6 209 місць. Робочі місця є, а фахівців, які можуть якісно виконувати ту чи іншу роботу, не вистачає. Зате є чимало охочих пройти курси з початкового професійного навчання, перепідготовки та підвищення кваліфікації. Це газоелектрозварники, слюсарі-сантехніки, трактористи, бухгалтери, продавці-касири, кравці, кухарі-кондитери, машиністи екскаватора. Також бракує кваліфікованих медсестер, лікарів і швачок.

Зустрічі Олександра Мартинова з громадськістю триватимуть.

Аліса   КОХАНОВА.