За віру і вірність!

Про створення та історію розвитку Чорноморського козацького війська наша газета писала вже чимало. Нині наша мета – розповісти читачам про Окремий резервний прикордонний козацький полк МДБ ПМР (ОРПКП).

Ухвалене 1993 року Положення «Про Чорноморське козацьке військо» створило платформу для подальшого розвитку козацтва в Придністров’ї. Воно законодавчо закріпило за козаками право на несення державної служби. На цій підставі 1 березня 1993 року в складі МДБ ПМР був сформований Окремий резервний прикордонний козацький полк, який не має аналогів у СНД, він є унікальним військовим козацьким формуванням.

Основу нової військової структури склали козаки-чорноморці, бійці ТРЗ і народного ополчення, які брали активну участь у бойових діях по захисту ПМР, які пройшли «бойове хрещення» на полях битв, які вміють захищати свій рідний дім, свою землю, свій народ. Це найцінніший досвід, який завжди матиме попит і повагу козаків-чорноморців.

Першим командиром ОРПКП був призначений полковник Анатолій Ципленков, на плечі якого ліг основний тягар формування полку, укомплектування його кадрами, а також технічного оснащення і розміщення в стислі терміни. Надалі полком керували полковник Анатолій Івченко (червень 1996 – грудень 2007) і полковник Анатолій Савицький (грудень 2007 – вересень 2015). З вересня 2015 року ОРПКП командує полковник Микола Михайловський.

14 вересня 1993 року на столичному Меморіалі Слави козаки-прикордонники склали присягу на вірність ПМР та її народові. Військовослужбовці полку щодня несуть службу, охороняючи державний кордон ПМР.

Через рік, 1 березня 1994 року, Окремому резервному прикордонному козацькому полку було вручено Бойовий Прапор. На ньому слова девізу: «За віру і вірність!». Вони й сьогодні є суттю служіння Вітчизні – Придністровській Молдавській Республіці. Понад 90 % особового складу полку нагороджено орденами й медалями ПМР, Союзу козаків Росії та ЧКВ.

У всіх своїх справах і починаннях військовослужбовці козацького полку, як і всі козаки-чорноморці, керуються звичаями й традиціями козацтва, відвідуючи церкву, шануючи свої святині – герб, гімн, прапор ЧКВ і список ікони Донської Божої Матері, що зберігається у військовій церкві міста Тирасполя. У 2010 році на базі ОРПКП був створений музей історії Чорноморського козацтва, в якому представлено літопис ЧКВ і ОРПКП. У полку налагоджено постійну роботу з духовного та патріотичного виховання молоді. Школярів, юнаків та дівчат запрошують на окремі заходи фольклорного, морально-етичного спрямування та на екскурсії в музеї.

Усі військовослужбовці ОРПКП вірні традиціям Чорноморського козацтва і дотримуються розуміння того, що кожен із них повинен зробити все від нього залежне, щоб придністровський народ був упевнений – його мирний труд і право жити на рідній землі надійно захищені!

Олександр   ЮШИН.