Свято сили та відваги

У Тирасполі відбулося традиційне військово-спортивне свято, присвячене до Дня захисника Вітчизни. З 1997 року, в будь-яку погоду, сотні глядачів приходять уболівати за команди силових відомств.

Серед численних глядачів були перші особи республіки: Глава держави й Головнокомандувач Збройних сил ПМР Вадим Красносельський, перший Президент ПМР Ігор Смирнов, міністр оборони генерал-майор Олег Обручков, міністри силових міністерств і відомств, представники керівництва Верховної Ради та Уряду, інші офіційні особи.

Цього року учасниками змагань стали шість команд: Міністерства внутрішніх справ (МВС), Міністерства оборони (МО), Оперативної групи російських військ (ОГРВ), бійці спецзагону Міністерства юстиції (МЮ), співробітники Державної служби охорони (ДСО) та Міністерства державної безпеки (МДБ).

Захід розпочався з офіційного підняття прапорів ПМР та Росії. Колона учасників зі стягами частин парадним кроком пройшла доріжками стадіону, демонструючи стройові прийоми зі зброєю.

Кожна з команд представила себе у змаганнях з метання гранат і перетягування канату. У показовій частині учасники представили виступи, в яких бійці військових підрозділів довели своє вміння визволяти в ході операції заручників, яких захопили злочинці.

Другий рік у молодшій віковій групі у Військово-спортивному святі змагалися вихованці Тираспольського Суворовського військового училища і Республіканського кадетського корпусу МВС. Вони боролися в трьох видах програми: метанні гранат, перетягуванні каната і воєнізованій естафеті.

Глядачі та гості свята з трибун стадіону з цікавістю спостерігали за діями розвідувальної групи армійського спецзагону, який виконує спеціальні заходи в тилу противника: засідку і захоплення офіцера противника, а також знищення ворожого бронетранспортера.

На стадіоні з незмінним успіхом виступили також військовослужбовці Роти почесної варти, які показали бездоганний стройовий крок, віртуозне володіння особистою зброєю. Кульмінацією святкової програми стало урочисте проходження підрозділів зі стройовою піснею.

Завершилося військово-спортивне змагання церемонією нагородження учасників. Кращими стали бійці спецзагону МВС. На другому місці – команда Міністерства оборони, на третьому – військовослужбовці ДСО, на четвертому – Міністерство держбезпеки, на п’ятому – ОГРВ. Шосте місце цього разу дісталося представникам Міністерства юстиції. Почесне перше місце серед вихованців навчальних закладів посіли суворовці, друге – кадети.

За відмінні результати у бойовій підготовці та кращі показники на військово-спортивних змаганнях до Дня захисника Вітчизни нагородили кращих учасників від усіх команд. Згідно з наказом Президента військове звання «генерал-лейтенант» присвоєно міністру МДБ Валерію Гебосу. Звання «генерал-майор» присвоєно начальнику Головного штабу Збройних сил ПМР, першому заступнику міністра оборони Сергію Герасютенку.

Глава держави привітав придністровців з Днем захисника Вітчизни й побажав їм здоров’я, добробуту, миру і стабільності. «Шановні захисники Вітчизни, вітаю вас з важливим і по-справжньому чоловічим святом. Оголошую подяку всім учасникам змагань. Хочу висловити слова подяки за захист нашої Батьківщини, за захист Придністров’я. Окремі слова глибокої вдячності хочу адресувати військовослужбовцям Миротворчих сил Російської Федерації та ПМР, а також Оперативної групи російських військ за захист Придністров’я, за мир на нашій землі», – наголосив Головнокомандувач ЗС ПМР Вадим Красносельський.

Анастасія   КАЛІОН.