Мова – це жива сутність

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відзначили Міжнародний день рідної мови. Його відзначають не тільки люди, які вивчають і передають свої знання про мову, а й усі, хто її любить і шанує.

Свято було започатковане в листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі. Там йшлося про «…підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності». Міжнародний день материнської (рідної) мови сприяє захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності нашої планети.

В актовому залі університету відбувся фестиваль національностей. «Мова – це цілий світ, повний чарівності. Це –жива пам’ять народу, його душа, його надбання. Мова – інструмент збереження і розвитку матеріальної і духовної спадщини всього людства. Кожна національна мова прекрасна і неповторна. Скільки вікової мудрості приховано в її надрах…» – ці чудові слова лунали з уст учасників фестивалю. Вони спілкувалися російською, українською, білоруською, болгарською, молдавською, гагаузькою, французькою та англійською мовами. «Ми живемо в республіці, на території якої проживають представники 72 народів і народностей. Коли ми тільки-но почали формувати на базі педагогічного інституту класичний університет, то розуміли, що потрібно створити таку площадку, яка охоплювала б величезний простір, на якому лунали б усі мови, кожна з яких заслуговує на турботу та дбайливе зберігання. Мова – це жива сутність», – зазначив ректор ПДУ, професор Степан Берил.

Фестиваль національностей у ПДУ проводився вже втретє і став своєрідним калейдоскопом культури народів, які проживають у Придністров’ї. У ньому взяли участь усі центри національних культур університету. Студентів підтримали учні міських та районних шкіл, які виконали художні номери – пісні та вірші різними мовами, народні танці та декламували твори про любов до материнського слова.

«Не має значення, якою мовою ми розмовляємо, важливим є ставлення нашої душі до неї. Усе рухає в нашому житті слово: воно нас єднає й надихає на краще майбутнє. Кожен із нас повинен пам’ятати про це», – наголосила голова товариства української культури «Пролісок» м. Дністровська Галина Федоренко.

Доцент Н. Кривошапова, в. о. декана філологічного факультету, та проректор з інформатизації та інноваційних освітніх технологій доцент О. Долгов вручили учасникам фестивалю сертифікати та листи подяки.

Підготовлена студентами в рамках Міжнародного дня рідної мови акція «Пиши рідною мовою» відбулася й на вулицях міста, де кожен охочий міг перевірити свої знання за допомогою експрес-тестів.

Софія   МОСКАЛЬОВА.