Подвиг своїх героїв ми ніколи не забудемо

До 30-річчя виведення радянських військ з Афганістану в нашій республіці було підготовлено і проведено зустрічі з воїнами-інтернаціоналістами, виставки, творчі конкурси та літературно-музичні вечори, а 15 лютого в усіх містах і районах відбулися мітинги-реквієми та покладання квітів до пам’ятників і пам’ятних знаків на честь полеглих земляків.

У Тирасполі меморіальні заходи розпочалися урочистим ходом: центральною площею столиці з портретами загиблих придністровців ішли родичі воїнів-інтернаціоналістів, вихованці Тираспольського Суворовського військового училища, представники молодіжних і громадських організацій, тираспольчани.

На Меморіалі Слави відбувся мітинг-реквієм «Афганістану пам’ять жива». Минуло три десятиліття, але пам’ять про ті події живе в серцях мільйонів людей. «Ветерани війни в Афганістані нині працюють на благо республіки на виробництві, в силових відомствах, в освітніх закладах, у системі охорони здоров’я. Це люди, для яких честь і гідність не просто слова, а система життєвих цінностей. Це справжні патріоти, які є гідним прикладом для молодого покоління», – підкреслив Президент Вадим Красносельський.

Під мирним небом Придністров’я, над мармуровими плитами меморіалу пролунали імена 14 тираспольчан, які загинули, виконуючи свій інтернаціональний обов’язок в азіатській державі. Хвилиною мовчання учасники мітингу вшанували пам’ять усіх загиблих воїнів. Президент ПМР Вадим Красносельський, перший Президент Ігор Смирнов, голова Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані, депутат Верховної Ради Ігор Буга, воїни-інтернаціоналісти, представники громадськості поклали живі квіти до пам’ятника воїнам-афганцям.

Ветеран Збройних сил, голова Комітету Збройних сил Ради ветеранів міста Тирасполя Валерій Глазков в інтерв’ю нашому кореспондентові зауважив: «Наш народ з повагою ставиться до придністровців, які воювали в Афганістані. Вони з честю виконали свій військовий обов’язок – захищати кордони Радянського Союзу від непроханих гостей. Воїни-афганці є гідним прикладом служіння Вітчизні для молодого покоління жителів нашої держави».

Олександр   ЗАЙЧУК.