Гідний приклад мужності, стійкості та героїзму

Традиційний мітинг пам’яті полеглих в Афганістані воїнів відбувся в Бендерах на меморіалі «Чорний тюльпан».

Ранок 15-го лютого мешканці Бендер зустрічали з особливою скорботою у своїх серцях. Пам’ятний день розпочався з маршу-ходи, в якому взяли участь сотні людей різного віку – школярі, кадети, воїни-інтернаціоналісти, родичі загиблих, представники місцевої та державної влади. У руках наймолодших – портрети 15 бендерчан, полеглих в Афганістані. Єдиною колоною вдячні городяни пройшли від площі Визволення до пам’ятника «Чорний тюльпан» – саме там щороку відбувається мітинг-реквієм.

До пам’ятного знака, зведеного на площі Героїв у 1998 році, 15-го лютого приходять тисячі городян. Люди цього дня не стримували сліз, адже спогади тих страшних подій досі збереглися в їхніх серцях. «Материнський біль не вщухає до кінця її днів. Я пам’ятаю, як чоловік поїхав до Афганістану, щоб подивитися чи готова наша дитина до таких страшних випробувань. Там його зустрів стрункий, здоровий, молодий хлопець, який з честю та гідністю відрапортував йому. Батько гордився – якого сина ми виховали! У пам’яті залишилися слова нашого Олега: «Що б не сталося – все буде добре, я залишуся живим! Тільки не плакати, тільки пишатися! Я йду туди, куди мене послала Батьківщина». Дорогі городяни, спасибі вам за пам’ять, увагу та підтримку!», – звернулася до присутніх мати полеглого воїна-інтернаціоналіста Олега Коровченка Надія Коровченко.

«П’ятнадцять тисяч радянських воїнів склали свої голови в Афганістані. На жаль, серед полеглих солдатів є також мешканці Бендер. Вічна пам’ять нашим героям. Нині придністровські воїни-інтернаціоналісти беруть активну участь у житті та розвитку нашої республіки. Вони є гідним прикладом мужності, стійкості та героїзму для молодого покоління», – зазначив у своєму виступі Голова Верховної Ради Олександр Коршунов.

До учасників мітингу звернулися також голова міськради народних депутатів Юрій Кара, голова Союзу воїнів-інтернаціоналістів м. Бендери Анатолій Нажимов, а також глава міста Роман Іванченко. «Сильна держава повинна брати на себе відповідальність за слабких і боротися з тероризмом та наркотрафіком. Це були головні завдання радянських військ в Афганістані. Шановні воїни-інтернаціоналісти, спасибі за ваш подвиг, за те, що сьогодні ви виховуєте молоде покоління придністровців у дусі патріотизму. Своїм прикладом ви показуєте, як треба любити рідну землю», –підкреслив Роман Іванченко.

Пам’ять полеглих героїв вшанували хвилиною мовчання, до монумента «Чорний тюльпан» і на могили воїнів-інтернаціоналістів поклали живі квіти.

У той пам’ятний день, у Бендерах також вперше провели акцію «Жива пам’ять», під час якої школярі пропонували автолюбителям наклеїти емблеми, де зображений воїн-інтернаціоналіст і позначені дати початку війни та виведення військ з Афганістану.

Оксана   КРУК.