У Дубоссарах згадали легендарних шураві

Інтернаціональний обов’язок у Демократичній Республіці Афганістан виконувало близько 200 жителів Дубоссарського району. Після повернення з дворічного перебування на справжній війні, дубоссарські воїни-афганці організували громадську організацію «Союз ветеранів війни в Афганістані», головною метою якої була підтримка людей, які пройшли горнило війни, а також сімей тих, хто не повернувся з ДРА чи помер після тяжких поранень.

З Афганістану не повернулося троє дубоссарців: підполковник Анатолій Абдєєв, сержант Георгій Павалук, рядовий Андрій Урсул.

«Молоді хлопці з мирного життя в Радянському Союзі опинилися в пеклі афганської війни, де, виконуючи свій інтернаціональний обов’язок, проявляли мужність і героїзм. За короткий час вони з необстріляних молодих солдатів перетворювались на легендарних шураві, яких поважав навіть ворог. Вони виконували бойові завдання, будували дороги, лікарні, школи. Але як на будь-якій війні, не обійшлося без жертв. Це горе спіткало і наше місто та район. Пам’ять про загиблих воїнів назавжди залишиться у серцях рідних, близьких і земляків», – зазначив глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан.

Під час створення ПМР на початку 90-х років воїни-інтернаціоналісти першими стали на захист молодої держави, передаючи свій воєнний досвід іншим, у кого за плечима була лише служба у Збройних силах. За незалежність і майбутнє Придністров’я віддали життя четверо воїнів-афганців: лейтенант Сергій Гавриш, прапорщик Олександр Кралев, рядовий Володимир Маринюк і молодший сержант Юрій Ульянов. Від поранень і хвороб за 30 років померли десятки ветеранів афганської війни.

«Ця дата, з одного боку, викликає радість за тих, хто повернувся живим до своїх сімей, а з іншого – це гіркота втрат і сум за тими, хто загинув чи залишився інвалідом. На жаль, горе і біль обпалили душі наших земляків – 54 уродженці придністровського краю не повернулися з Афганістану. Наше завдання – пам’ятати цих героїв та передавати пам’ять із покоління в покоління», – підкреслив на мітингу в Дубоссарах заступник Голови Уряду ПМР Олексій Цуркан.

Усі ці роки ветерани-інтернаціоналісти беруть активну участь у громадсько-політичному житті міста і республіки, займаються патріотичним вихованням молодого покоління, залучають молодь до здорового способу життя і занять фізичною культурою та спортом. У день 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану в Дубоссарах провели мітинг і вахту пам’яті за загиблими, а сім’ям воїнів-інтернаціоналістів, які не повернулися додому з ДРА, та інвалідам керівництво району вручило матеріальну грошову допомогу.

Віра   ДОБРЯНСЬКА.