Війна в Афганістані – у фотографіях, листах і документах

У Тираспольському об’єднаному музеї відкрилася виставка «Пам’яті афганської війни», присвячена 30-річчю виведення військ із Афганістану. В експозиції представлені унікальні речі придністровських воїнів-інтернаціоналістів – фотографії, документи, особисті листи солдатів, бойова зброя та військовий одяг. Експонати працівники закладу збирали протягом довгих років.

Експозиція немов занурює глядача у минуле й дозволяє уявити картину страшних років тієї війни: екзотичні картини жаркої країни – фотографії зі служби, військова форма солдатів, воєнна зброя, унікальні документи – тут усе розповідає про події в Афганістані. «Особисті речі 14 мешканців Тирасполя, полеглих в Афганістані. Майже всі експонати передавали родичі загиблих і представники столичного Союзу ветеранів війни в Афганістані. Таким чином ми зберігаємо пам’ять про наших героїв, про їхній подвиг», – розповіла старший науковий співробітник Тираспольського об’єднаного музею Інеса Шаповалова.

Щороку виставка збагачується новими експонатами. Музейні працівники перебувають у постійному пошуку унікальних речей, пов’язаних з людьми та подіями в Афганістані. Наприклад, науковий співробітник відділення історії Володимир Майєр передав закладові форму польового командира моджахедів. «Це американська куртка 1965 року випуску, а також традиційний головний убір. Таку форму постачали американці в Афганістан бойовикам опозиції», – зазначив дослідник.

Серед унікальних експонатів на виставці можна також побачити офіцерський кітель легендарного генерала Олександра Лебедя, який також був учасником воєнних подій в Афганістані. «У 1995 році в Тирасполі відбулося відкриття Меморіалу Слави, де Олександр Іванович особисто перерізав червону стрічку. Тоді ж він і передав нашому музею форму, в якій він проходив службу в Афганістані», – зазначає І. Шаповалова.

У столичному об’єднаному музеї підкреслюють, що експозицію, присвячену Дню виведення військ з Афганістану, найчастіше відвідують люди старшого віку, але є приємні зміни – останнім часом зацікавленість проявляють все більше юних придністровців. До речі, ознайомитися з унікальними експонатами експозиції можна до початку березня.

Леся   ПОТОЦЬКА.