Вибори в Молдові: атлантисти програли, прихильники Євразії не виграли ЦВК РМ повідомила про розподіл мандатів після виборів до парламенту

24 лютого прийшла майже половина молдовських виборців. Це в порівнянні з виборами останніх років досить багато. Проте жодній із партій, що за підсумками виборів проходять до парламенту Молдови, не вистачить мандатів для самостійного формування парламентської більшості та призначення Кабінету міністрів. Партія соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) одержує 33 місця, Демократична партія – 31, ACUM – 26.

Як повідомляється на сайті ЦВК, «соціалісти» лідирують із результатом 31,36 % за партійними списками. Це означає, що вони можуть мати 17 мандатів за партійними списками. Водночас представники ПСРМ, за попередніми даними, здобули перемогу в 16 одномандатних округах, тому в сумі можуть розраховувати на 33 мандати. Демократична партія Молдови опинилася на третьому місці за партійними списками, вона одержала 23,81 % голосів (13 мандатів). Однак «демократи» зуміли обійти всіх в одномандатних округах, що дало їм 18 додаткових місць у парламенті. Разом у них – 31 депутатське крісло.

Правий Опозиційний блок ACUM (проєвропейське об’єднання Майї Санду та Андрія Нестасе) за партійними списками дістав підтримку від 26,43 % виборців, що дає їм право на 14 мандатів. Разом із перемогою на

12 одномандатних округах члени блоку одержать 26 місць у майбутньому парламенті. Партія «Шор» (партія примаря Оргєєва Ілана Шора) зуміла подолати виборчий поріг і одержати 6 мандатів. Політичне формування також перемогло у двох одномандатних округах, тому буде представлене в парламенті 8 депутатами. Крім того, до майбутнього парламенту потраплять три незалежні кандидати, два з яких балотувалися по придністровських одномандатних округах.

Жодна з партій не змогла здобути 51 мандат, що необхідно для самостійного формування парламентської більшості і призначення уряду. Це означає, що політичним силам доведеться домовлятися про створення коаліції, однак готовність до переговорів раніше висловило тільки керівництво Демократичної партії.

Депутатів парламенту Молдови обирають на чотири роки. Вибори вперше відбулися за змішаною виборчою системою: 50 осіб за партійними списками, 51 – в одномандатних округах. Порога явки на виборах не було. Виборчий поріг для партій становить 6 %, для електоральних блоків – 8 %.

Що ж у підсумку?

Партія «соціалістів», які виступають за союз із Росією, посіла перше місце й одержала майже третину голосів. Начебто непогано. Але це НЕ є абсолютна перемога. Адже прозахідні партії – блок «Сейчас» і «демократи» молдовського олігарха Володимира Плахотнюка (в Росії його напередодні виборів звинуватили в незаконному виведенні з країни 37 млрд рублів!), а так само партія «Шор» (у них теж на чолі «бізнесмен», якого звинувачували в причетності до розкрадання понад мільярда євро) зібрали всі інші голоси. І якщо скласти їхні мандати, то прозахідні хлопці – вже в більшості!

Вибори в Молдові тільки починаються

Лідери партій Молдови, що пройшли до парламенту, тепер повинні вирішити, з ким іти далі, з ким вести торги й кого зламати.

У разі, якщо такого рішення не знайдеться, в країні можуть відбутися дострокові вибори. Політологи серед варіантів коаліцій першою називають коаліцію ПСРМ і блоку ACUM з тієї простої причини, що їхня спільна мета – позбутися «демократів». Однак, блок ACUM ще перед виборами заявив, що у жодному разі не вступатиме до альянсу ні з «соціалістами», ні з «демократами». Ми зв’язалися з представником політичного формування, щоб дізнатися, чи не змінилася ця думка членів блоку після виборів.

«Ви ж знаєте, що ми підписали зобов’язання про те, що не створюватимемо коаліцію із Владом Плахотнюком, Ігорем Додоном та Іланом Шором, – відповів нам віце-голова блоку Олександр Слусар. – Поки що результати виборів не визнані, але якщо припустити, що вони будуть визнані, то саме ці три партії пройдуть у парламент. Тому говорити про коаліцію з ними неможливо. Назвіть хоч одну підставу для того, щоб ми поміняли свою позицію».

«А якщо замаячить загроза дострокових парламентських виборів?» «Ви вважаєте, що тільки через це нам потрібно сідати за стіл переговорів і створювати коаліцію з ними? Цього не буде ніколи». «Виходить, дострокові парламентські вибори зіграють на вашу користь?» «Ми не вважаємо минулі вибори вільними й коректними. Ми зосереджені тепер на викритті численних фальсифікацій, сконцентровані на з’ясуванні організації підвезення виборців із Придністров’я. Поки що не йдеться про визнання депутатських мандатів».

Тим часом Майя Санду й Андрій Нестасе провели брифінг блоку ACUM, на якому заявили, що вибори 24 лютого 2019 року – це найчорніша сторінка в історії Молдови. «Тисячі людей із Придністров’я за 20 доларів голосували по кілька разів. Адміністративний ресурс вплинув на вибір громадян. Нами буде проведено розслідування всіх порушень, і винні будуть обов’язково покарані», – підкреслив А. Нестасе. М. Санду теж сказала, що вибори 24 лютого були вкрадені у країни так, як ніколи не кралися раніше.

Дострокові вибори  були б нам на руку

Партія соціалістів Молдови (ПСРМ) нині зосереджена на питанні легітимізації виборів. Як мінімум, «соціалісти» мають серйозні запитання до деяких округів. «Я завжди вважав, що в цьому житті все можливо, – заявив депутат від ПСРМ, політолог Богдан Цирдя. – Усе залежить від волі людини й трохи від обставин. Але це моє особисте бачення. Партія вже висловила свою позицію і ще висловить її після паралельного перерахунку голосів, після того, як будуть проаналізовані всі документи, які у нас є, всі скарги, всі порушення. І після того, як ми доб’ємося повторного голосування в певних округах. Принаймні, я знаю 6 округів, де у нас є досить вагомі претензії. Тож тільки після цього можна буде розмірковувати, легітимні ці вибори чи ні. Варто входити в парламент чи ні, варто вступати в коаліцію з кимось чи ні. У нас ще є багато питань щодо легітимності виборів, щодо структури парламенту, щодо кількості депутатів у ньому».

Впливове російське видання «Взгляд.ру» вже опублікувало велику аналітичну статтю президента Академії реальної політики РФ Володимира Прохватилова «Молдова – червона лінія геополітичного фронту», присвячену парламентським виборам у Молдові та налагодженню непростих молдовсько-російських відносин. На думку автора, «…нормалізація відносин між РФ і РМ, як правило, є прерогативою молдовських лівих». Праві політичні сили Молдови політолог називає «колективним Порошенком».

«На сьогодні фаворитом Кремля вважається партія соціалістів – заявив він. – Її колишній голова Ігор Додон за підтримки Росії був обраний президентом РМ. Сталося це два роки тому, однак ніякого помітного поліпшення міждержавних відносин за цей період так і не відбулося, – констатує політолог і рекомендує представникам російської влади «…не складати всі яйця в один кошик», оскільки це загрожує ризиками. Володимир Прохватилов наполегливо радить їм звернути увагу на новий політичний рух лівого спрямування на чолі з примарем Оргєєва Іланом Шором.

«Програма Ілана Шора і його політична риторика мають яскраво виражений соціальний (або ж популістський, як кажуть його критики) характер. Утім, на звинувачення в популізмі він відповідає демонстрацією успіхів у розвитку Оргєєва, що цілком і повністю асоціюються з його ім’ям. За три з половиною роки, які минули з часу його обрання мером, Шор перетворив «сірий» райцентр Молдови на квітуче містечко з ідеальною інфраструктурою: дорогами, сучасним освітленням, упорядкованими парками, новим громадським транспортом, безкоштовним у години пік», – пише московський політолог. В. Прохватилов підкреслює, що соціальний, лівий порядок денний партія «Шор» перейняла з радянського досвіду.

«Ілан не приховує, що джерелом його політичного натхнення служить радянський період. Він створив перший за 30 років справжнісінький колгосп під назвою «Комуна мрії». Комунами в Молдові називаються адміністративні одиниці, що складаються з кількох сіл, і органічно вкладаються в «комуністичний» порядок партії «Шор», – підкреслює автор. Володимир Прохватилов звертає увагу на ту повагу, з якою Ілан Шор ставиться до «…загальної спадщини країн колишнього СРСР». «У розпал офіційної русофобії в Молдові у 2012 році він на центральній площі Кишинева організував концерт, присвячений Дню Перемоги, з участю Йосипа Кобзона і Льва Лещенка», – пише політолог.

Аналітик також підкреслює сімейний зв’язок Ілана Шора з Росією, нагадуючи читачам, що той одружений на співачці Жасмін, яка разом з двома їхніми спільними дітьми проживає в Москві. Спираючись на ці факти, президент Академії реальної політики висловлює думку, що партія «Шор» може стати в перспективі тією політичною силою, яка сприятиме відновленню та нормалізації молдовсько-російських відносин.

Керівник відділу Придністров’я і Молдови Інституту країн СНД (Москва), експерт із цих державних утворень, доктор політичних наук Сергій Лавренов також дав свій коментар за підсумками виборів у РМ.

«Соціалісти», які симпатизують Росії, набрали лише 31 %, що не дає їм можливості самостійно сформувати уряд, який міг би нормально співпрацювати з Росією, не ставлячи палиці в колеса президентові Ігорю Додону, – зазначив він. – Але головне не в тому, що у «соціалістів» близько третини голосів, а в тому, що Кабінет міністрів вони самостійно не сформують. Не буде у них парламентської більшості, а з коаліціями нині в Молдові дуже складно. Звичайно, непоганий результат у «демократів» Володимира Плахотнюка, якого підозрюють у незаконному виведенні з Росії 37 млрд рублів. За кількістю голосів у них третя позиція, але в одномандатних округах вони взяли більше. Не виправдалися передвиборчі прогнози про те, що ця партія провалиться.

При цьому четверта за кількістю голосів партія «Шор» набрала майже 9 %. А вони – відкриті союзники «демократів». «Простіше кажучи, обидві ці партії – противники проросійських сил?» «Так. І тому в новому парламенті позиції «демократів», орієнтованих на Захід, більш сприятливі, ніж у «соціалістів», орієнтованих на співпрацю з Росією. Однак підсумки виборів ще не означають, що боротьба закінчена. Її не припиняє жодна зі сторін. Спроби створити коаліцію вже почалися. Переговори ведуться досить інтенсивно».

«Але ж «соціалістам» точно не по дорозі ні з «демократами», ні з партією «Шор» мера міста Оргєєва, бізнесмена Ілана Шора». «Звичайно, домовитися з Шором буде вкрай проблематично, оскільки він відверто орієнтований на прозахідного політика Влада Плахотнюка. Крім того, демократична партія, швидше за все, застосує колишню тактику – перетягування у свій стан депутатів з інших фракцій. Перш за все, з ACUM. Навряд чи на це погодиться хтось із «соціалістів» – це досить монолітна партія».

«А якщо коаліція не вийде?» Тоді в Молдові може статися політична криза. І, мабуть, дострокові вибори. Якщо ж коаліція зростеться, новий уряд Молдови буде прозахідним, проєвропейським. У цій передвиборчій кампанії використовувалися досить жорсткі технології, і там усі так пересварилися, а взаємні звинувачення були такі, що нині домовлятися їм буде важко».

«У ЗМІ потрапила інформація, що прозахідні партії Молдови на випадок можливого успіху «соціалістів» готували свій, молдовський Майдан». «Інформація така, дійсно, була. Такі сценарії готувалися: було видно, як активно поводився новий американський посол у Кишиневі. І, відповідно, лунали заяви про російське втручання у вибори».

«Представники абсолютно всіх партій заявили про порушення виборчого законодавства під час виборів. Тож що буде далі?» «Звинувачення стосуються, перш за все, непрозорості виборів. Це були перші вибори, коли в день голосування була дозволена агітація, але не на виборчих дільницях. Однак, такі випадки були зафіксовані міжнародними спостерігачами. Можливо, окремі партії спробують якщо не оскаржити підсумки виборів, то хоча б привернути увагу міжнародної громадськості до грубих порушень. Спостерігачі з СНД і Держдуми там були, їхню інформацію ми незабаром теж отримаємо».

«Дивує, що голова ЦВК Молдови абсолютно не приховує своїх прозахідних поглядів». «Можу сказати тільки одне: в день, коли завершилася офіційна реєстрація кандидатів у депутати, керівник Молдовського Центрвиборчкому Аліна Руссу ввечері відвідала посольство США в Кишиневі».

«Як ви оцінюєте підсумки виборів для президента Молдови Ігоря Додона і його партії: позитивно чи, швидше, негативно?» «Соціалісти» в молдовському парламенті відіграватимуть не вирішальну, але досить серйозну роль, що для Ігоря Додона – добре. Опоненти президента вже не впливатимуть негативно на його роботу, зокрема, на східному напрямку, що для глави держави – великий плюс».

Олександр   ПЕТРЕНКО.