Україна на порозі…

На порозі чого – катастрофи чи нового доленосного етапу розвитку? Володимир Зеленський у звичайних українців, утомлених постійним негативом, і тих, хто прагне до свого «світлого майбутнього», має на сьогодні найвищий рейтинг з-поміж усіх кандидатів у президенти країни. Причому це підтверджують різні соціологічні служби – українські, російські, американські.

У чому ж суть «феномену Зеленського»?

В Україні, та й у всьому світі, клопочуть собі голову «феноменом Зеленського». Депутат Верховної Ради, один із кандидатів у президенти України Євген Мураєв пояснив чим раз вищий рейтинг шоумена і коміка Володимира Зеленського дуже просто: «Це своєрідна «форма протесту» українців». Таку думку він висловив в ефірі відеопорталу «Ring Time».

Український журналіст В’ячеслав Чечило також розповів читачам сайту ІА Ukraina про те, як сприймають цей феномен самі українці: «Володимир Зеленський на сьогодні – це протестна думка людей, виступ проти чогось».

Таку ж точку зору повністю підтримує Атлантична рада у міжнародних справах (Atlantic Council). «Популярність цього коміка, очевидно, є симптомом загальної незадоволеності українців чинними політичними елітами, яких вони звинувачують у нездатності задовольнити високі очікування, породжені революцією «Євромайдану 2014 року», – зазначає Atlantic Council.

Про це ж говорить і відомий український політолог Володимир Фесенко, при цьому відзначаючи, що, судячи з опитувань, багато людей збираються голосувати не за Володимира Зеленського, а за головного героя серіалу «Слуга народу». Але з іншого боку, продовжує аналітик, його знають як коміка, який з іронією і сарказмом висміює нинішню владу. А це людям дуже подобається.

Володимир Фесенко зазначає, що команда В. Зеленського веде досить яскраву і нестандартну передвиборчу кампанію. Вона відрізняється від кампаній інших кандидатів: «Там немає зустрічей із виборцями, немає агітаційних роликів. Значною мірою це кампанія в інтернеті, – стверджує політолог. – Він постійно створює неординарні, «вірусні» ситуації, коли їх починають обговорювати всі. На Новий рік на телеканалі, який належить супернику П. Порошенка олігарху І. Коломойському, де актор є одним із головних продюсерів, замість новорічного привітання президента показали коротке звернення В. Зеленського. Він сказав, що йде на вибори. Це викликало фурор і скандал. Мінімум увесь перший тиждень нового року українці обговорювали тільки цю подію. Потім шоумен запропонував своїм прихильникам писати передвиборчу програму разом. Мовляв, кидайте мені ідеї, пишіть, які проблеми вас хвилюють, – і я все покажу у своїй програмі. Це теж викликало ланцюгову реакцію. Але найголовніше, звичайно, в тому, що він консолідує навколо себе людей, розчарованих у всіх політиках. Це електорат – «проти всіх».

Хто стоїть за Зеленським?

До січня-лютого 2019 року здавалося, що у Петра Порошенка найгірші перспективи з-поміж першої трійки кандидатів. Але адміністративний ресурс та інші можливості чинного президента зробили свою справу, і в останніх опитуваннях він вийшов на друге місце, випередивши Юлію Тимошенко. На сьогодні, однак, шанси на остаточну перемогу зберігають усі три кандидати, хоча в опитуваннях лідирує найбільш непередбачуваний – В. Зеленський, який вважається креатурою мільярдера Ігоря Коломойського. «Його рейтинг – суто медійний, він рідко висловлює свою позицію», – заявив український політолог Георгій Чижов.

При цьому зазначимо, що шоумен висувається від власної партії «Слуга народу», названої так за однойменним серіалом, де він зіграв роль президента України. Передвиборчий штаб комік сформував зі своїх колег по «Кварталу-95». Усі проекти гумориста виходять на підконтрольному Ігорю Коломойському телеканалі «1+1». За даними «Української правди», кандидат «на повну міць» використовує можливості олігарха у своїй передвиборчій кампанії. На нього, наприклад, працюють близькі до І. Коломойського політолог Віктор Андрусів та адвокат Андрій Богдан. Про своє висунення в президенти В. Зеленський оголосив саме на «1+1».

Порошенко робить усе, щоб «угамувати» Зеленського

22 лютого кандидат у президенти України Володимир Зеленський записав відеозвернення до українців, у якому показав знімальний майданчик свого серіалу «Слуга народу – 3». Актор розповів, що цей серіал пережив уже двох президентів. В. Янукович обіцяв прикрити його студію, але далі обіцянок справа не пішла. А от П. Порошенко діє не погрозами «прикрити й угамувати», а реально намагається «вгамувати» В. Зеленського. І щодо цього шоумену нині дуже добре зрозуміла суть передвиборчого гасла чинного президента: «Реальні справи, а не порожні обіцянки!»

Однак, на цьому фоні сам В. Зеленський вирішив відповісти П. Порошенку не стільки словами, скільки показати, як проводить зустрічі з експертами для того, щоб українці зрозуміли, як він на своїй президентській посаді змінюватиме країну. У першу чергу, В. Зеленський зібрав економістів та інших фахівців із різних галузей. Вони розповіли головному кандидатові про свої ідеї, як зробити так, щоб платежі за комунальні послуги у населення України зменшилися. Адже це тепер головна проблема, яку необхідно розв’язувати, оскільки сім’ї витрачають на це від 30 до 50 % своїх прибутків, стверджує «кандидат Зе».

Кого з кандидатів у президенти України підтримають у США

Кого на майбутніх виборах в Україні підтримують США? У чиїй перемозі зацікавлені американці та чи цікаві їм ці вибори взагалі? На Генеральній асамблеї ООН виступ Петра Порошенка присутні слухали зовсім без інтересу. Крім того, зал був напівпорожній. Втім, виступ на Генасамблеї ООН був аж ніяк не єдиним і не найважливішим завданням для чинного українського президента. Нині він усіма засобами домагається зустрічі з Дональдом Трампом. Йому вона дуже потрібна. Потрібна для того, щоб показати українцям, що американці – за нього.

Але що про це думають самі американці? Дійсно, Петро Порошенко влаштовує їх набагато більше, ніж інші кандидати. Для США чинний президент України – у цілому досить прийнятний кандидат. Він давно вже зарекомендував себе як найбільш антиросійський президент з-поміж усіх представлених кандидатів. А американський істеблішмент, як це відомо, робить ставку на те, щоб конфронтація з Росією мала довгострокову перспективу. І неважливо, що про це думає Дональд Трамп.

Для Америки Петро Олексійович – передбачуваний, тобто, американці знають, що він не піде на таємні переговори з Москвою. Хоча б тому, що Володимир Путін дав усім зрозуміти, що з П. Порошенком він більше взагалі ні про що не говоритиме. Тому що Україна при цьому президентові постійно створюватиме проблеми для Кремля. А от у випадку з Юлією Тимошенко і Володимиром Зеленським в американців таких гарантій немає. До Ю. Тимошенко в США ставляться так, нібито у неї є таємні зв’язки з В. Путіним. Від В. Зеленського взагалі незрозуміло, чого чекати.

Чому ж тоді Америка відкрито не підтримує Петра Порошенка? Усе просто. Американці бояться підтримувати його відкрито тому, що у чинного президента України дуже низькі рейтинги, а це означає, що він може програти вибори. Тому американцям не хочеться опинитися в дурному становищі, поставивши на аутсайдера. У США, в цілому, вважають, що перемога конкурентів П. Порошенка на виборах – це зовсім не трагедія для США. Американці впевнені, що вони й з Ю. Тимошенко, і з В. Зеленським зможуть домовитися.

Хто не рекомендує голосувати за Зеленського, або чому
Зеленський – катастрофа для України

Відразу зазначимо, що однією з найслабших сторін кандидата Володимира Зеленського є його політична недосвідченість. Поки що роль президента діставалася йому тільки в серіалі «Слуга народу».

Мер Києва Віталій Кличко алегорично пояснив, чому В. Зеленський не повинен бути президентом України. Колишній чемпіон світу з боксу порівняв Україну з літаком, а президента – з пілотом. І якщо допустити той факт, що за штурвал цього самого літака сяде пасажир, який ні сном ні духом не знає, як ним керувати, то може статися непоправне. У ролі такого «пасажира-пілота» В. Кличко називає В. Зеленського, який у політиці ніякого досвіду не має.

Віталій Володимирович розкритикував заклик актора-кандидата писати програму спільно з народом. Уявіть собі, пояснив він, що Володимир Олександрович сів за кермо цього самого літака і почав запитувати у пасажирів, як йому злітати. Я, підсумував В. Кличко, не хотів би опинитися в такому літаку. Саме тому, за словами мера Києва, кожен українець повинен розуміти, наскільки небезпечна для України ситуація, коли на пост глави країни потрапить людина, яка нічого не розуміє в управлінні цією самою країною.

Таку промову В. Кличка можна назвати дискредитацією В. Зеленського. Адже, як відомо, мер Києва виступає на боці чинного президента України. З іншого боку, хочеться запитати самого Віталія Володимировича, чи розумів він сам хоч щось у політиці, коли прийшов туди з великого боксу? Але ж нічого, навчився. Так і шоумен Володимир Зеленський навчиться, чи не так?

Журналіст В’ячеслав Чечило на сайті медіагрупи «ГОЛОС.иа» минулого тижня назвав В. Зеленського «милим і смішним». Однак він пояснив, чому не варто голосувати за цього кандидата в президенти. В. Чечило зауважив, що під час вибору глави держави потрібно виходити не з факту «подобається людина чи не подобається», а з більш раціональних міркувань. Голосування за шоумена в цьому випадку – це не голосування «за» нього самого, а голосування «проти» кого-небудь або чого-небудь.

Допустимо ж не підтримувати П. Порошенка і навіть виступати проти нього, але вибори не повинні стати протестом у вигляді «голосування за «кота в мішку». Навіть якщо цей самий кіт «милий і смішний». Однак підписники (користувачі сайту) журналіста в соціальних мережах не погодилися з цією думкою. Один із них навіть зауважив, що на сьогодні було б справедливим взагалі ні за кого не голосувати.

«Володимир Зеленський, за великим рахунком, вже раніше продемонстрував свою непорядність і готовність «обслуговувати» Ігоря Коломойського – шахрая і злодія, що пограбував країну й український народ на величезну суму грошей, – пише український сайт «Економіка від Пророка». – Якщо цей комік стане президентом, завдяки розкрутці (й грошам) І. Коломойського, то він тим більше «працюватиме» на свого патрона-олігарха. До того ж, В. Зеленський у свої 40 років не має абсолютно ніяких знань і досвіду, необхідних для виконання функцій глави держави».

Це означає, що, у разі перемоги на президентських виборах В. Зеленського, в Україні збережеться олігархат, який править країною останні 20 років. Тільки головним олігархом буде вже не П. Порошенко, а І. Коломойський. «До речі, насамперед за такого розвитку подій І. Коломойський поверне собі «ПриватБанк». Коштом, знову ж таки, українського народу», – вважає сайт «Економіка від Пророка».

А чи хоче сам Зеленський стати президентом?

У те, що Володимир Зеленський пішов у президенти заради вищої політичної мети, ледве віриться. Коли він у новорічну ніч заявляв про своє бажання балотуватися в президенти, то напевно й сам не вірив у те, що може стати лідером соцопитувань і реальним кандидатом на вихід у другий тур. Однак, навряд чи у шоумена сильно змінилося ставлення до цього, а головне – мотивація стати президентом. Ледве віриться, що В. Зеленський, ідучи на вибори, дійсно, мріє їх виграти.

Ще одним мінусом шоумена є те, що у нього немає тієї команди, з якою він міг би працювати як президент. Така команда формується, як правило, роками або хоча б протягом декількох місяців. Такої команди у В. Зеленського немає, і він не може не розуміти цього.

Багато експертів також називають коміка «тимчасовим кандидатом», допускаючи те, що на певному етапі, особливо, коли його рейтинг може піти на спад, В. Зеленський може зняти свою кандидатуру з виборів, ставши у такий спосіб технічним кандидатом і віддавши свої голоси Юлії Тимошенко. Саме з нею покровитель шоумена Ігор Коломойський має цілком собі робочі взаємини. І на цьому тлі нині зрозуміло, чому Володимир Олександрович настільки впевнено і бадьоро поводиться на різних зустрічах. Він, можливо, не боїться відповідальності, яка може на нього впасти, якщо він, дійсно, стане президентом України. Факти – річ уперта.

Чи хоче Зеленський, дійсно, стати президентом, покаже те, наскільки він буде готовий іти до кінця.

Замість висновку

Петро Порошенко, захопившись боротьбою з грізною суперницею Юлією Тимошенко, зовсім випустив із поля зору Ігоря Коломойського, який виставив на президентські «гонки» молодого і досить перспективного Володимира Зеленського. І тепер намагається зняти «з дистанції» несподіваного конкурента.

Ось що розповіла на «Facebook» відома українська активістка Ліза Богуцька: «Чоловік попросив мене знайти на телеканалі або в YouTube «Слугу народу – 2». Знайшла. Вмикаю. Реклама: «Попереджаємо, що Зеленський – це маріонетка Коломойського. Його мета – розвал економіки України. Кожен охочий проголосувати за Зеленського на виборах повинен знати: він голосуватиме за розпад країни. Це і є головна мета Коломойського». Вимкнула. Подумала: щось не те увімкнулося. Знов увімкнула. Знову реклама: «Ми йдемо своїм шляхом. Не дамо Московії розвалити Україну. Досить брехливих обіцянок. Кандидатів багато. Президент – один!» Це триндець, українці.

  Ігор   ШЕВЧЕНКО.