Ігнорувати правду не дозволимо

Інститут соціально-політичних досліджень і регіонального розвитку (ІСПДРР) 2 березня презентував друковані видання, створені за підсумками заходів, проведених у минулому році.

Це дві збірки статей – «Румунський експансіонізм учора і сьогодні» та «Російська миротворча діяльність на Дністрі: нові ризики та перспективи». Учасники презентації обмінялися думками щодо змісту книг, які щойно вийшли з друку. Дослідник Петро Шорников підкреслив, що для історичної науки важливою є наявність саме друкованих видань, бо інколи виникають проблеми з доступом до наукових праць та матеріалів колег навіть в електронному вигляді. «Це розв’язує проблему популяризації наукових досліджень. Крім того, сам факт появи цих збірок заважає нашим опонентам ігнорувати правду, перешкоджає фальсифікації історії», – підкреслив придністровський учений.

До першого видання, присвяченого проблемі румунського експансіонізму, увійшли наукові роботи придністровських істориків М. Бабілунги, П. Шорникова, О. Косенка, В. Перстньова, також білоруського вченого О. Гронського. Як зазначив директор ІСПДРР Ігор Шорников, «родзинкою» видання є стаття сербського вченого Зорана Мілошевича «Румунізм, Молдавія і Сербія». «У статті представлені цікаві факти, ознайомившись з якими я був приємно здивований. Румунський натиск, як з’ясувалося, відчувають і в Сербії», – зазначив керівник Інституту.

Друга збірка є підсумком круглого столу з питань миротворчої діяльності та регіональної безпеки за участю іноземних істориків. Час зумовив актуальність проведення наукової зустрічі та виходу збірки статей.

«Було таке враження, що хтось дав особливу команду – спробу скликати в Кишиневі Великі національні збори, але порога явки все-таки не було. І наша конференція в березні стала ідеологічною відповіддю нестримному румунському експансіонізму в РМ», – акцентував директор ІСПДРР І. Шорников, нагадавши, що 2018 рік починався хвилею зростання румунсько-уніоністських настроїв у Молдові.

За словами голови Союзу молдаван Придністров’я Сергія Санду, суть, змістова складова румунського експансіонізму залишилася, але змінилися методи впливу на свідомість людей, на політичну й соціальну галузі життя. У 2011 році невеликим накладом вийшла книга під назвою «Натиск на Схід: агресивний румунізм з початку XX століття до нині». Ця фундаментальна праця знайома історикам та громадським діячам Придністров’я. «Я близько півроку їздив по селах Придністров’я та спілкувався з живими свідками румунської окупації 1941–1944 років. Ці живі свідчення і покладені в основу книги. Ви навіть уявити собі не можете, які звірства творили фашисти на цій території, особливо в Кам’янці – кров стигла в жилах від розповідей очевидців», – розповів Сергій Іванович.

У ході дискусії депутат Верховної Ради Андрій Сафонов звернув увагу на життєво важливу для населення Придністров’я присутність у регіоні як Оперативної групи російських військ, так і миротворців. Це два необхідні компоненти фізичної безпеки жителів республіки.

Ознайомитися з електронними версіями обох представлених збірок можна на сайті ІСПДРР, в розділі «Друковані видання».

Заступник директора Інституту соціально-політичних досліджень і регіонального розвитку Андрій Моспанов вручив почесну грамоту і премію члену громадського руху «Народна дія» Євгену Кущаку – призерові конкурсу есе для молодих дослідників – «Засоби масової інформації, суспільство і політика».

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.