Мистецтво об’єднало всіх

Минають дні й десятиліття, змінюються люди, природа й навколишній світ, але незмінними залишаються традиції та обряди народів, які з великим трепетом зберігають нащадки. Одним із найбільш популярних та яскравих звичаїв у Придністров’ї є зустріч весни – «Мерцішор» . Уже традиційно в першій декаді березня в нашій республіці проводиться Міжнародний фестиваль мистецтв. Відкриття «Мерцішору-2019» відбулося 1 березня на великій сцені Палацу Республіки.

Фестиваль – свято музики, танцю, творчості та майстерності – об’єднує всіх придністровців: найкращі хореографічні та вокальні колективи, заслужених артистів, що виступають із сольними номерами, народних умільців, посадовців, чиновників та пересічних жителів республіки. Упродовж десяти днів березня на великих і маленьких сценах та концертних майданчиках по всій республіці відбулося безліч концертів, різноманітних майстер-класів, театральних постанов та виставок декоративно-прикладного мистецтва народних умільців, які приймалися населенням зі щирою радістю та гордістю за вітчизняні таланти.

«Мерцішор», зазвичай, вважають традицією молдавського народу, але міжнародний фестиваль став місцем зустрічі та демонстрації талантів народів усіх національностей, яких об’єднало мистецтво. На сцені Палацу Республіки виконувалися не тільки молдавські, а й популярні українські, болгарські та російські народні танці й пісні.

На урочистому відкритті фестивалю голова Державної служби з культури та історичної спадщини, голова оргкомітету Марія Кирмиз привітала всіх із приходом весни й заінтригувала їх сюрпризами, на які завжди багатий «Мерцішор». «Програма фестивалю надзвичайно цікава та насичена. У ньому задіяні найяскравіші та найбільш талановиті колективи, тому що з року в рік ми розширюємо свій творчий діапазон різними видами та напрямами музичного, хореографічного, театрального, образотворчого мистецтва, а також намагаємося демонструвати кращі зразки художньої народної самодіяльності», – зазначила Марія Кирмиз.

У день відкриття фестивалю у великому концерті взяли участь такі відомі колективи, як заслужений муніципальний ансамбль народної музики й танцю «Ватра», квінтет «Ліберті», слободзейський ансамбль «Ритмік-данс», Придністровський державний хор, танцювальний колектив «Приетения» з Бендер та інші артисти республіки, які запрошували глядачів на свої сольні концерти у всіх містах Придністров’я. Крім того, у фойє Палацу Республіки можна було помилуватися й оцінити майстерність народних умільців, які підготували виставку декоративно-прикладного мистецтва, вироби народних промислів.

Учасниками свята з року в рік є не тільки придністровські артисти, а й зарубіжні гості, які також демонструють свої таланти на республіканських концертних майданчиках.

«Міжнародний фестиваль мистецтв покликаний сприяти збереженню традицій та культури народів Придністров’я, – підкреслила Марія Кирмиз. – Наші глядачі стали учасниками концертів відомих творчих колективів не тільки Придністров’я, а й Росії, Австрії, Молдови та інших країн світу».

На сцені Придністровського державного театру драми та комедії ім. Н. С. Аронецької 1 березня також виступили гості фестивалю – Державний молодіжний драматичний театр «З вулиці Роз» із Кишинева. Колектив підготував два спектаклі – музичну казку «Спляча красуня» та клас-концерт пародій на російських і закордонних естрадних виконавців «Зорепад».

У Будинку народних традицій та ремесел своїм виступом порадував глядачів хореографічний танцювальний колектив «Вікторія». Упродовж 10 днів музичний фестиваль крокував по республіці з танцями, гарною музикою, співом та народним мистецтвом.

10 березня Міжнародний фестиваль мистецтв «Мерцішор-2019» пішов в історію – на головній сцені Палацу Республіки відбулося його урочисте закриття. Особливими гостями концерту стали Василь Чеботар – виконавець російських і циганських романсів з Молдови, а також талановита співачка з Дубоссар Ганна Одобеску – учасниця Міжнародного фестивалю «Слов’янський базар – 2016», конкурсу молодих виконавців естрадної пісні «Відкриття-2007». Ганна, яка вже підкорила своїм талантом не тільки придністровського глядача, а навіть європейську публіку, представлятиме Молдову на Міжнародному конкурсі «Євробачення-2019».

Тетяна   БУКІНА.