Битви закінчуються, а історія – вічна

Минають дні, спливають роки, але для тих, хто пройшов важкими дорогами війни в Афганістані та зазирнув в обличчя смерті, ті події залишились у серці та в пам’яті назавжди. І саме ця пам’ять щороку, у лютневі дні, збирає всіх разом, щоб ушанувати воїнів-інтернаціоналістів та згадати тих, хто не повернувся з тієї війни.

У Григоріополі біля меморіалу «Скорботна мати», де встановлено пам’ятний знак солдатам, що брали участь у війні в Афганістані, відбувся урочистий мітинг, в якому взяли участь заступник Голови Уряду ПМР – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, голова Державного митного комітету Віталій Нягу, глава держадміністрації Григоріопольського району та м. Григоріополя Олег Габужа, депутат Верховної Ради ПМР Олег Леонтьєв, голова Ради народних депутатів Григоріопольського району та м. Григоріополя Андрій Ковтун, представники громадських організацій та політичних партій, жителі міста.

У своїх промовах учасники мітингу зверталися до воїнів-інтернаціоналістів зі словами подяки за мужність і героїзм, бажали їм та їхнім сім’ям добра, здоров’я і мирного неба над головою. З гіркотою в душі й болем у серці учасники бойових дій поклали квіти до підніжжя пам’ятного знака, встановленого на честь полеглих воїнів-побратимів і вшанували їх хвилиною мовчання. Учні Григоріопольської ЗСШ № 2 ім. А. Стоєва з ліцейськими класами представили до уваги присутніх літературно-музичну композицію зі зворушливими віршами та піснями про доблесть, честь і любов до своєї Вітчизни.

У рамках заходів, приурочених до 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану, в історико-краєзнавчому музеї відбулася зустріч членів громадської організації «Григоріопольський Союз ветеранів війни в Афганістані» з керівниками району та міста, представниками установ та служб району. Глава держадміністрації району та міста Олег Габужа і голова районної Ради народних депутатів Андрій Ковтун обговорили питання, які є актуальними для воїнів-інтернаціоналістів на сьогоднішній день. Здебільшого афганців хвилюють проблеми охорони здоров’я, можливість проходження лікування у військовому шпиталі, порядок розподілу квот на отримання путівок на санаторно-курортне лікування, якість безкоштовних стоматологічних послуг. Гострим залишається і питання щодо працевлаштування. Голова Союзу ветеранів війни в Афганістані Аркадій Бодак зазначив, що саме такі зустрічі «За круглим столом» дають можливість учасникам бойових дій розповісти про свої актуальні проблеми, які керівництво держадміністрації району ніколи не залишає поза увагою, а намагається вчасно їх розв’язувати.

Серед заходів, приурочених до Дня виведення радянських військ з Афганістану, в Григоріопольській Центральній дитячій бібліотеці відбувся захід «У їхній долі була війна», школярі активно розповідали про воїнів-інтернаціоналістів Григоріопольського району, бесіда супроводжувалася переглядом презентації «Пам’ять про них безсмертна». До уваги присутніх також була представлена книга «Афганістан болить у моїй душі», в якій зібрана інформація про всіх придністровців, полеглих у бойових діях в Афганістані.

Битви закінчуються, а історія – вічна. Пішла в історію і Афганська війна, але в пам’яті людській вона ще житиме довго, тому що ця історія написана кров’ю солдатів і сльозами їхніх матерів.

Світлана   КОНДРОВА.