Перші кроки в оздоровленні районної медичної галузі

ПЕРЕДІСТОРІЯ

Цей кабінет близько п’ятнадцяти років був незмінним пунктом у маршруті кожної делегації чи комісії, що відвідувала Кам’янську центральну районну лікарню (ЦРЛ) з метою ознайомлення або з інспекцією.

Рентгенодіагностика – одне з найважливіших досліджень – здійснювалася на устаткуванні, випущеному ще в 1984 році. Тож медики й били на сполох, ставлячи перед чиновниками різного рівня питання про необхідність заміни рентген-апарата. «Наше старе устаткування часто ламалося. Нерідко знімки були поганої якості або не виходили зовсім, і доводилося проводити повторне обстеження пацієнтів», – згадує лаборант-рентгенолог Ірина Гордієнко.

Проблему кожного разу «брали на замітку»… Але розв’язати її вдалося лише завдяки програмі Фонду капітальних вкладень, яка стартувала в Придністров’ї минулого року. Наприкінці 2018-го Кам’янська ЦРЛ, а також лікарні Григоріополя, Слободзеї, Дністровська і Бендерський центр матері та дитини отримали цифрові апарати для рентгенодіагностики.

ТЕПЕР ВСЕ ІНАКШЕ

Цифрове обстеження дає якісні результати. Лікар-рентгенолог Юліана Лупашко та лаборант Ірина Гордієнко, які працюють у тандемі, вже гідно оцінили його переваги. Нові комп’ютерні технології дозволяють медикам точніше ставити діагнози та робити це оперативно – в режимі реального часу. Адже наявність термопринтера виключає довгий етап обробки плівки у фотохімічній лабораторії. Якщо раніше пацієнт чекав знімок близько чверті години, то тепер його роздрукування триває кілька хвилин. І таке поняття, як черга, в рентгенологічному відділенні поступово зникає.

Чекати обстеження та діагнозу тепер теж набагато зручніше. Перед тим, як установити цифрове рентген-обладнання, у відділенні провели масштабну реконструкцію. Насамперед облаштували окремий вхід (раніше він був спільним з відділенням реанімації). Потім замінили всі комунікації: системи вентиляції, опалювання, водопостачання та каналізації. Встановили нові вікна і двері. Вони, а також стіни в приміщеннях, де проводиться рентгенологічне обстеження, обшиті спеціальним матеріалом, який запобігає поширенню радіації. До речі, доза іонізаційного опромінення під час цифрової діагностики значно менша в порівнянні з променевим навантаженням, що виникає в аналоговій рентгенографії.

РЕМОНТ І ПЕРЕОСНАЩЕННЯ ЦРЛ

Переоснащення рентгенологічного відділення – головна, але не єдина позитивна зміна, що відбулася в Кам’янській центральній районній лікарні. На розв’язання застарілих проблем медичної установи з Фонду капітальних вкладень було виділено понад три мільйони рублів. «Завдяки розробленій республіканській програмі, лікарня отримала нові медичні ліжка, тумбочки й табурети, а також матраци та 600 комплектів постільної білизни. Уперше за три десятиліття в стаціонарі ЦРЛ, розрахованому на 200 ліжко-місць, замінили меблі й інвентар, створивши для пацієнтів комфортні умови, – зазначив головний лікар Олег Бирка. – До того ж, удалося завершити капітальний ремонт покрівлі над хірургічним відділенням. Ми розпочали його ще у 2017-му коштом, отриманим за надання платних послуг. Самостійно ми тоді змогли відремонтувати лише найбільш зруйновану частину даху – близько 600 м²».

МЕДИЦИНА НА СЕЛІ

– Олегу Васильовичу, до структури держустанови «Кам’янська ЦРЛ» належать не тільки стаціонар і поліклініка, а й медичні заклади в селах. Що зроблено для їхнього розвитку?

О. Б.: На початку року газета «Гомін» опублікувала репортаж про те, як Кузьминська лікарняна амбулаторія, завдяки фінансуванню з Фонду капвкладень, «переїхала» з напівзруйнованої будівлі до відремонтованих і сучасно оснащених приміщень. Водночас у Слобода-Рашкові – одному з маленьких сіл, віддалених від райцентру – завершився ремонт фельдшерсько-акушерського пункту. Цю споруду місцевий колгосп побудував на початку 1990-х із певними порушеннями. Через відсутність відмостки усі зливові води потрапляли під фундамент. Поступово будівля просідала, у стінах з’явилися тріщини. Зберегти ФАП допомогла програма капвкладень. Близько 100 тисяч рублів було направлено на спорудження відмостки, ремонт даху та фронтонів. У будівлі змонтували системи водопостачання та водовідведення. Коли закінчиться опалювальний сезон, плануємо довести до ладу інтер’єри кабінетів. Але вже тепер і колективу фельдшерсько-акушерського пункту стало зручніше працювати, і відвідувачі відзначають поліпшення якості медичного обслуговування на селі.

ПРОГРАМА КАПВКЛАДЕНЬ ТРИВАЄ

Охорона здоров’я залишається одним із пріоритетних напрямів у програмі капвкладень на рік нинішній. У її рамках у Кам’янській ЦРЛ планують серйозно взятися за відділення стерилізації. Перший крок – капітальний ремонт даху. Нині виявлено  майже 1 000 квадратних метрів покрівлі у незадовільному технічному стані. Під час дощів і танення снігу вода тече у приміщення, потрапляє на устаткування та створює небезпеку виникнення аварійних ситуацій… Покладено початок і оновленню обладнання цього відділення – лікарня вже отримала один новий паровий стерилізатор.

Існують й інші плани, які передбачають реконструкцію будівель, внутрішній ремонт у приміщеннях, оснащення медичних установ сучасним обладнанням тощо. Вони дають колективу Кам’янської ЦРЛ надію, що відтепер галузь охорони здоров’я не виживатиме, як це було впродовж попередніх десятиліть, а нормально житиме та розвиватиметься.

Тетяна   ГРИЦЮК.