Про сезонне харчування і не тільки

«Як харчуватися навесні, щоб відновити сили після зими?» – з таким запитанням ми звертаємося до лікарів. «Збалансовано, поєднуючи різні продукти відповідно до того чи іншого сезону», – компетентно пояснюють вони.

Сезонне харчування – це раціональна їжа з урахуванням природних ритмів, які й закладають фундамент гарного самопочуття, настрою, а найголовніше, здорового способу життя. Щоб детальніше розібратися в цьому питанні, наш кореспондент зустрівся з лікарем-гастрологом Наталею Донцу.

– Розкажіть, будь ласка, про перехід від зимового раціону до весняного.

Н. Д.: У холодну пору року організм хоче зігрітися й тому потребує більше жирів. Щоб в організмі вироблялася енергія, в раціоні мають бути жирне м’ясо, риба і сало. Навесні часто спостерігаються випадки авітамінозу, тому що всі фрукти та овочі, зібрані восени, втрачають свої вітаміни й мінерали.

– Що таке гіповітаміноз і як він проявляється?

Н. Д.: Це захворювання, що виникає внаслідок недостатнього забезпечення організму вітамінами. Спостерігається погіршення самопочуття, слабкість, нездужання, ламкість нігтів, сухість шкіри. Тому слід збагатити харчування вітамінами та мінералами.

– Які продукти можуть допомогти нам?

Н. Д.: По-перше, заморожені овочі та фрукти: червоний перець, стручкова квасоля, різні види капусти, вишня, чорна смородина, журавлина. Петрушка, кріп, щавель є джерелом вітаміну К, необхідного для синтезу білків, що забезпечують нормальний рівень коагуляції крові. Свіжий кріп містить такі ж мінерали та вітаміни, що і петрушка, однак він має вітамін Р, який зміцнює стінки капілярів і судин. До того ж ароматна зелень кропу поліпшує процес травлення, очищає організм від шкідливих речовин.

По-друге, весняне харчування потрібно збагатити білковими продуктами – м’ясом, рибою, яйцями, сиром, оскільки наша імунна система – це, по суті, білок, тобто імуноглобулін, який захищає від вірусних інфекцій. Крім того, навесні розпочинається піст, і люди, обмежуючи себе в їжі, можуть захворіти. Надзвичайно важливо в цей час вживати квашену капусту, чорнослив, мочені яблука, гарбуз, кисломолочні продукти, особливо приготовлені на натуральних заквасках.

– Від чого варто відмовитися?

Н. Д.: Необхідно обмежити вживання білків низької якості, які містяться в ковбасах і сосисках. Вони багаті також консервантами з барвниками й підсилювачами смаку, які отруюють наш організм, а найбільше – печінку. Варто відмовитися й від солодкої їжі, тому що вона є живильним середовищем для будь-якої патогенної мікрофлори.

– Які поради можете дати людям, хворим на цукровий діабет?

Н. Д.: Вуглеводи в організмі перетворюються на глюкозу і підвищують рівень цукру в крові. Тому хліб, крупи, рис, крохмалисті овочі, фрукти, соки та солодощі вживати не рекомендовано. Вуглеводи мають надходити в організм зі свіжих фруктів, овочів і цільного зерна. Ці продукти містять багато клітковини й регулюватимуть рівень цукру.

– У якій кількості наш організм повинен вживати воду?

Н. Д.: Включайте її в раціон якомога більше – вона очищатиме організм. Відмовтеся від газованих і солодких напоїв, а також від алкоголю. Корисно вживати трав’яні чаї з ромашки, шипшини, м’яти. Проте, будьте обережні: якщо у вас підвищена кислотність шлунку, печія, то вживання відварів трав призведе до загострення гастриту, утворення ерозії, виразок. Якщо ви є носієм каміння у жовчному міхурі, то відвари трав можуть спровокувати їхній рух, що також небезпечно.

Отже, корисні продукти краще засвоюються організмом і насичують його вітамінами й мікроелементами. Тому можна вважати, що здорове харчування є прямим шляхом до щасливого довголіття.

Анастасія   КАЛІОН.