Творити, не руйнуючи

У Придністров’ї 2019 рік оголошено Роком екології. На сьогодні для жителів республіки розв’язання проблем захисту навколишнього середовища, як і для всієї світової спільноти, є першочерговим.

На жаль, екологічна ситуація в республіці ще далека від належної, не така, як треба – місцями спостерігається високий рівень забруднення довкілля. Через це зростає актуальність просвітницької роботи серед населення, а також раціонального використання природних ресурсів. У селі Глине відбулась екологічна конференція на тему «Громадянське суспільство сприяє соціальному й економічному розвитку держави». У рамках події присутнім був представлений соціальний проект «Еко-справа: твори, але не руйнуй!».

Відкриваючи конференцію, керівник проекту Тетяна Сергєєва розповіла учасникам про його мету та завдання. Зокрема, вона зазначила, що головним на сьогодні є сприяння соціальному та економічному розвиткові села Глине. Планується відкриття спеціалізованого соціально та екологічно орієнтованого виробництва з переробки залишків деревини на стружку, яка надалі перероблятиметься в декоративну, будівельну, паливну та компостну продукцію. Це реально сприятиме соціальному та економічному розвиткові як села, так і всього району.

Відкриття такого соціального підприємства значно допоможе 20 жителям села з обмеженими можливостями, літнім людям, одиноким матерям. Важливою складовою проекту є формування нових робочих місць і надання соціально незахищеній категорії громадян можливостей для перенавчання і трудової діяльності в малому бізнесі, тобто для соціальної та професійної інтеграції в ринок праці. Проект розрахований на 18 місяців і покликаний підвищити рівень життя безпосереднім його учасникам і членам їхніх сімей. Придбане для виробництва обладнання залишиться й надалі на цьому підприємстві.

Паралельно вирішуватимуться важливі екологічні та соціальні проблеми, які є на сьогодні актуальними для села, району та республіки. Екологічно безпечна утилізація відходів деревини, які накопичуються на околицях міст і сіл, перетворить сміття на корисну сировину. Залишки деревини від лісозаготівельного виробництва (кореневища, тріска, гілля); відходи будівельної та деревообробної промисловості (тирса, тріска, обапіл), старі дерев’яні вироби, гілки після обрізування садів і виноградників – усе це тепер спалюється на місці або відвозиться на сміттєві полігони, де також спалюється. Перероблення їх на стружку, яку можна використовувати як паливо, вже менше забруднюючи повітря та околиці продуктами згоряння та шкідливими викидами, дозволить мінімізувати шкоду навколишньому середовищу.

За словами Тетяни Сергєєвої, у багатьох країнах, таких як Фінляндія, Норвегія, Швеція та Канада, твердопаливні котли нині переживають друге народження саме через високу екологічну чистоту. Кращі моделі постачають теплом будинки, мешканці яких серйозно занепокоєні своїм здоров’ям і станом навколишнього середовища. Ще один напрямок використання стружки – виготовлення арболіту – легкого, міцного і теплопровідного блокового будівельного матеріалу.

Стружка, яка виробляється з відходів і неліквідної деревини, може застосовуватися і як декоративна, фарбована мульча в садово-парковому господарстві, для копчення, для кінноспортивних комплексів і вольєрів для собак, для вирощування грибів та одержання компосту. Плюси цього продукту очевидні: висока екологічність і низька ціна забезпечують його доступність середньостатистичному споживачеві. Розвиток енерго- та ресурсозаощаджувальних безвідходних технологій означає водночас і розвиток ринку екологічно безпечних товарів і послуг.

Представлений проект підтримали присутній на конференції глава держадміністрації району і міста Слободзеї Василь Тищенко та помічник міністра сільського господарства та природних ресурсів Федот Цибульський. Зазначимо, що проект ініційовано адміністрацією села Глине та НП «ЭтЭкО» (етнографія, екологія, відпочинок, освіта).

Анатолій   ГАЇНА.