Захист республіки – загальнонародна справа

Придністровці завжди з вдячністю вшановують своїх героїв, які дарували нам мирне життя. Одними з перших на захист республіки стали громадяни, які були в Народному ополченні.

17 березня 1992 року указом Президента було визначено статус Народного ополчення як тимчасового збройного формування для захисту суверенітету, незалежності, територіальної цілісності республіки, прав і свобод її громадян. Запис в НО був виключно добровільним для придністровців віком від 16 до 60 років. Наймолодшим був 17-річний ополченець, а найстаршим – учасник двох війн – громадянської та Великої Вітчизняної. Ополченці йшли в бій з робочих місць і після короткої підготовки, а іноді й без неї. Виконавши поставлені завдання, вони поверталися на свої робочі місця. З-поміж ополченців відбирали більш досвідчених у військові формування ПМР. У квітні 1992 року Народне ополчення перейшло в підпорядкування Управління з оборони й безпеки.

Прийняте водночас тимчасове Положення про Народне ополчення, затверджене Урядом ПМР, забезпечувало право кожному громадянину республіки, незалежно від його національної приналежності, статі, віку, соціального і майнового стану, зі зброєю в руках захищати свою Батьківщину. Положення визначило захист республіки як загальнонародну справу.

У боях за визволення Придністров’я загинули 232 ополченці, 211 були поранені, понад 100 осіб померли від наслідків поранень.

Напередодні 27-ї річниці утворення НО Вадим Красносельський підписав указ, згідно з яким День народного ополчення був затверджений як державне свято.

У Тирасполі на Меморіалі Слави 17 березня відбувся мітинг, на якому були присутні: Президент ПМР Вадим Красносельський, перший Президент Ігор Смирнов, заступник Голови Уряду ПМР з питань правового регулювання та взаємодії з органами державної влади – Керівник Апарату Уряду ПМР Станіслав Касап, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, ополченці, представники трудових колективів і громадських організацій міста.

З вітальним словом до учасників мітингу звернувся Вадим Красносельський: «Сьогодні ми вперше відзначаємо День утворення народного ополчення ПМР як державне свято. Це правильно, але треба було це робити й раніше. Необхідність його створення довела сама історія, і не тільки в нашій республіці, а й у Росії. За підтримки народного ополчення Мінін і Пожарський зуміли зупинити інтервенцію в Росію. Саме воно сприяло перемозі радянського народу в одній із найстрашніших війн – Великій Вітчизняній. І, коли почалася агресія з правого берега проти Придністров’я, народ став на захист нашої Батьківщини». Глава нашої республіки відзначив важливу роль Ігоря Смирнова та його колег-однодумців, які взяли на себе відповідальність у нелегкий час заради того, щоб відстояти республіку. Вадим Красносельський побажав ополченцям здоров’я, добробуту й миру.

Перший Президент у своєму виступі підкреслив, що ополченці захистили право народу ПМР жити на рідній землі: «Ваш подвиг ми ніколи не забудемо. Сьогодні важливо, щоб молоде покоління знало про ваш внесок у розвиток нашої державності. Мирного неба, здоров’я і щастя всім!»

Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих придністровських героїв. Керівництво республіки та жителі Тирасполя поклали живі квіти до пам’ятників воїну-інтернаціоналісту, Скорботної Матері та захисникам Придністров’я.

По завершенні мітингу голова Об’єднаної ради трудових колективів Володимир Ємельянов в інтерв’ю кореспондентові нашої газети зауважив, що на сьогоднішньому етапі розвитку ПМР діє республіканський штаб Народного ополчення, який входить до структури Міністерства оборони. «Працюють міські й районні штаби НО, які організовують і здійснюють навчання. Життя НО і громадян ПМР тісно взаємопов’язані між собою», – сказав громадський діяч ПМР.

Олександр   ЗАЙЧУК.
Фото прес-служби Президента