Уклін живим, загиблим – слава!

Березневий  календар пам’ятних дат Григоріопольського району поповнився  ще однією знаменною подією. У селищі Маяк за ініціативи представників козацтва та за підтримки керівництва районної й місцевої влади на площі поблизу Будинку культури встановлено Пам’ятний знак загиблим і померлим воїнам-захисникам Придністровської Молдавської Республіки.

З перших днів воєнної агресії Молдови проти Придністров’я мешканці селища нарівні з усіма стали на захист молодої держави: записувалися в Народне ополчення, чергували на дорогах біля населених пунктів, зв’язківці-добровольці несли вахту за пультами радіопередавачів. У1992 році цей потужний інформаційний центр вийшов з-під контролю Кишинева, і тоді вперше пролунали голоси дикторів радіо Придністров’я, а весь світ почув правду про те, що насправді відбувалося в нашій республіці. Ця подія – гарна нагода, щоб згадати історію, вшанувати пам’ять загиблих і висловити подяку живим. На урочистому відкритті Пам’ятного знака були присутні почесні гості: Військовий отаман Чорноморського козацького війська генерал-майор Ігор Небейголова, глава адміністрації Григоріопольського району та міста Григоріополя Олег Габужа, голова районної Ради народних депутатів Андрій Ковтун, голова Союзу захисників Придністров’я Григоріопольського району «Центр» Сергій Кутовий, делегація Союзу захисників Придністров’я з міста Дубоссар. У скорботній хвилині мовчання поіменно згадали всіх загиблих та померлих захисників, а живим побажали міцного здоров’я, добробуту й мирного неба на нашій землі.

Освячення Пам’ятного знака здійснив настоятель місцевого храму Дмитра Солунського протоієрей Володимир. Дата його відкриття невипадково збігається з 27-ю річницею заснування Народного ополчення в нашій республіці. Саме ці добровільні загони швидкого реагування в 1992 році першими стали на захист молодої держави. У зв’язку з цією знаменною датою учасників бойових дій нагородили медалями «Захиснику Придністров’я» та почесними грамотами держадміністрації Григоріопольського району і міста Григоріополя.

Символічно, що цього ж дня в Будинку культури селища Маяк відбувся традиційний спортивний турнір з волейболу в пам’ять про захисника Придністров’я Сергія Романа. З самого початку воєнних дій Сергій добровільно записався до Республіканської гвардії, разом з товаришами тримав оборону на позиціях Дороцько-Кошницького напрямку. Загинув Сергій Роман 15 березня 1992 року. І вже багато років поспіль саме в ці березневі дні в пам’ять про нього представники місцевої селищної влади проводять спортивний турнір із волейболу. Так учасники турніру вшановують пам’ять загиблого земляка, підтримують дух патріотизму в молодого покоління і, звичайно, демонструють свою спортивну майстерність.

Світлана   КОНДРОВА.