Мінсільгосп: про підсумки та плани

У Тирасполі підбили підсумки діяльності сільськогосподарської галузі народного господарства. На колегії також виділили й пріоритетні завдання на 2019 рік. Йшлося про гарантування продовольчої безпеки держави, розвиток інфраструктури сільських територій та створення бази для просування аграрного туризму.

У роботі колегії взяли участь Президент Вадим Красносельський, міністр сільського господарства й природних ресурсів Єфимій Коваль, міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник та глави підвідомчих установ.

Свою доповідь міністр присвятив землекористуванню. За його словами, загальна площа земельних угідь Придністров’я становить понад 367 тисяч га, з яких сільськогосподарського призначення – майже 263 тисячі га. На сьогодні у фонді перерозподілу є понад 18 тисяч га
(10 %), а решта земель закріплена за аграріями. У 2018 році виявлено випадки нераціонального та неефективного використання сільськогосподарських угідь, а також несплати податків. За рік складено понад десяток протоколів про адміністративні правопорушення, а щодо сільгосппідприємців розпочато процедуру примусового припинення права користування землею.

З багаторічних насаджень у ПМР переважають сади – 64 %,  виноградників – 29 %. Насадження горіхів і шовковиці разом з ягодниками складають лише 7 %. Триває розкорчування старих садів і виноградників (675 га на рік) та закладаються нові плантації (250 га). За словами міністра, останніми роками сільгоспвиробники цікавляться такими багаторічними насадженнями, як волоський горіх і мигдаль, ефіроолійні культури (обліпиха і лаванда), а також ягодами (здебільшого садовою суницею).

За підсумками року зафіксовані достойні показники врожайності. Виняток становлять картопля й овочі відкритого ґрунту. Ситуація з зерновими гірша, ніж, наприклад, у 2016-му, але в цілому валовий обсяг зібраного зерна здатний задовольнити загальнорес-публіканські потреби.

Важливою складовою в структурі сільського господарства Придністров’я є тваринництво. У цілому поголів’я великої рогатої худоби останні три роки залишається на рівні 16 тисяч голів. Позитивна динаміка спостерігається у свинарстві. За рік поголів’я зросло з 26 тисяч до 35,2 тисячі голів. Розвиткові галузі посприяло обмеження імпорту свинини з суміжних держав. На 38 % зросло за минулий рік і поголів’я овечої отари. У птахівництві зафіксовано незначний спад. Серйозне скорочення обсягів спостерігається у виробництві курячих яєць (24 % від рівня 2017 року). Молока вироблено на 10 % більше, ніж у 2017-му. Упроваджено дотаційні виплати за здачу молока на промислове перероблювання. Розмір їх підвищиться у 2019 році до одного рубля за літр. Виробники та переробники сільгосппродукції користуються пільговим тарифом на послуги газопостачання та електроенергії. Практикується пільгове кредитування для розвитку фермерських господарств.

За словами Вадима Красносельського, дуже важливо збільшити самозабезпеченість республіки продовольством до рівня 60 %. «Основні харчові продукти ми повинні вирощувати самі, для цього є запити внутрішнього ринку», – наголосив Глава держави. На його думку, важливим фактором є раціональне використання земельних ресурсів.

Єфимій Коваль акцентував увагу на необхідності розширення поливних площ, що безпосередньо залежить від тарифної політики. З доповіддю про ситуацію в галузі охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів виступила заступник міністра Людмила Пількова. 2019-й оголошено Роком екології та упорядкування, тому вона розповіла про заплановані у зв’язку з цим заходи.

Програма розвитку сільських населених пунктів теж триватиме. «Уявити сучасне село без добротних доріг, медичного обслуговування, без спортивних майданчиків, шкільних і дошкільних установ, Будинків культури неможливо. Тому, як би не було складно, ми будемо йти шляхом реалізації програми Фонду капвкладень щодо оснащеності сільських територій», – зауважив Президент. Не залишився на колегії поза увагою і сільський туризм. Учасники зацікавленого зібрання зійшлися на тому, що потенціал для його розвитку є. «Це важливий і перспективний напрямок. У нас є, що показати: великі сільгоспвиробництва, виноградники, ферми – це цікаво, а тому буде інтерес. Треба популяризувати наше сільське господарство через туризм», – націлив Президент. Підбиваючи підсумки Колегії, Глава держави зазначив, що «…саме земля є головним природним багатством держави. Благополуччя республіки, економіка багато в чому залежать саме від землі». А завдання на перспективу – розвиток овочівництва та тваринництва.

Анастасія   КАЛІОН.
Фото ІА «Новости Приднестровья»