Пріоритет Верховної Ради – покращення життя людей

На черговому пленарному засіданні вищого законодавчого органу, яке відбулося 20 березня, придністровські депутати розглянули й ухвалили низку важливих питань щодо функціонування різних сфер життєдіяльності громадян.

Голова комітету ВР з питань агропромислового комплексу, транспорту, будівництва та природних ресурсів Олег Леонтьєв представив на розгляд своїх колег законодавчу ініціативу «Про внесення змін і доповнень до деяких законів Придністровської Молдавської Республіки». Документ розроблений з метою забезпечення безперервної та безперешкодної роботи екстрених і житлово-комунальних служб шляхом чіткого дотримання вимог ПДР, а саме усунення залишених в неналежному місці або кинутих власниками транспортних засобів, які стали перешкодою в їх роботі, а також автомобілів, що втратили своє призначення як транспортний засіб і перетворилися на металобрухт.

Як зазначив Олег Леонтьєв, у багатьох жителів виникає проблема, коли припарковані автомобілі заважають під’їзду машин аварійних служб або швидкої допомоги. «Трапляються випадки, коли автомобіліст, не порушуючи правила дорожнього руху, створює перешкоди для машин аварійних служб, машин, які прибирають дороги. Ми законодавчо визначилися, коли співробітник правоохоронних органів може евакуювати або відбуксувати транспортний засіб, який заважає руху машин та роботі служб. Якщо автомобіль припаркований без порушень правил дорожнього руху і заважає проведенню тих чи інших робіт, процедура відбуксування здійснюватиметься безкоштовно. У випадку, коли автомобіль припаркований з порушеннями правил дорожнього руху, машина буде евакуйована на штрафний майданчик ДАІ. Цю послугу власник автомобіля повинен оплатити, його також повідомлять, що транспортний засіб евакуйований на штрафну зупинку», – підкреслив народний обранець. Варто зазначити, що відбуксування транспортного засобу здійснюватимуть органи внутрішніх справ або спеціалізовані організації, визначені чинним законодавством ПМР. Законодавчу ініціативу ухвалено у другому читанні.

Заступник міністра економічного розвитку Наталія Ситкіна представила депутатам законопроект «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про захист прав споживачів». Автором документа є Уряд ПМР. Його розроблено з метою формування у громадян Придністров’я позитивного іміджу місцевої продукції, престижності споживання вітчизняних товарів у порівнянні з імпортованими, громадянської відповідальності за розвиток і добробут своєї республіки, а також збільшення продажів на внутрішньому ринку товарів вітчизняного виробництва та стимулювання інтересу до них з боку покупців і підприємств роздрібної торгівлі. Законодавча ініціатива була підтримана парламентаріями в першому читанні.

Народні обранці Віктор Гузун і Вадим Кравчук запропонували законодавчу ініціативу «Про внесення змін до Закону ПМР «Про ліцензування окремих видів діяльності». Як пояснив Вадим Кравчук, документом пропонується встановити, що організаціям, які надають послуги у галузі будівництва, не потрібно отримання ліцензії на проведення поточного ремонту, а також інших робіт, які не пов’язані з виробництвом, зміною або знесенням конструкційних елементів будівель і споруд.

Важливість цієї законодавчої ініціативи підкреслив у своєму коментарі й Віктор Гузун: «На адресу Верховної Ради не раз зверталися працівники будівельних організацій з проханням спростити здійснення робіт у даній сфері. Діяльність, не пов’язану зі зміною конструкційних частин будівель, можна проводити без наявності ліцензії. Йдеться про поточний ремонт – це, наприклад, фарбування, шпаклювання та інші оздоблювальні роботи».

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.