Заробляти гроші важко, а ще важче – правильно їх витрачати

Придністров’я почало більше заробляти й менше витрачати. Такий висновок можна зробити зі звіту виконання бюджету за минулий рік, презентованого на засіданні Уряду. Йшлося також про підвищення зарплат і пенсій, ремонт соціальних об’єктів і підтримку бізнесу.

Доповідала про виконання республіканського і місцевих бюджетів за 2018 рік перший заступник міністра фінансів Олена Рускевич. Вона розповіла, що за вказаний період надходження до консолідованої (регіональний + місцеві бюджети) державної скарбниці склалися на рівні 2,8 млрд рублів. Прибутки у порівнянні з 2017 роком склали 372 млн рублів, що становить близько 15 %. Позитивна динаміка, за словами Олени Рускевич, пояснюється збільшенням бази оподаткування, що сталося завдяки активізації виробничих галузей та експорту.

За підсумками минулого року, республіка перевиконала план на 24 %. Наші підприємства, серед яких компанія «Шериф», «КВІНТ», «Тиротекс», «Тираспольтрансгаз», Молдавкабель, Рибницький цементний і металургійний заводи, змогли збільшити обсяги виробництва і реалізувати більше продукції.

У свою чергу, сумарні зведені витрати піднялися на 9 % проти 2017-го, склавши 3,7 млрд рублів. З них 3/4 припали на соціально захищені статті.

Зокрема, в минулому календарному сезоні держава мала можливість направити більше коштів на оплату праці медикам, працівникам корекційних установ, педагогам за кваліфікаційну категорію, суддям, на статті, пов’язані з закупівлею медикаментів, продуктів харчування, обмундирування. Крім того, в літній період усі вчителі змогли своєчасно отримати належні їм відпускні виплати, завдяки заздалегідь спланованому резерву, що формувався на рахунках міст і районів. Удалося надати допомогу одержувачам придністровських пенсій, у яких вона не досягала прожиткового мінімуму (доплати в 100 рублів).

«Під час виконання республіканського і місцевих бюджетів, як і в попередні періоди, зберігалася тенденція високого рівня фінансування соціально захищених статей. У складі консолідованого бюджету воно становило близько 75 %, на частку заробітної плати припадає близько 60 % усіх витрат бюджету», – додала Олена Рускевич.

«Позитивна динаміка спостерігалася також у придбанні медикаментів (близько 33 млн рублів) і продуктів харчування (36 млн), у виплаті грошових компенсацій та інших трансфертів (33 млн), у витратах на протезування (4 млн). Минулого року було виділено 6 млн рублів на виплату заощаджень громадян, у 2017 році такі витрати не здійснювалися», – сказала заступник міністра фінансів.

Удвічі більше виділялося коштів на державні цільові програми в галузі охорони здоров’я (всього близько 11 млн рублів). Крім того, почав діяти Фонд капітальних вкладень. На його рахунок торік надійшло 197 млн рублів, що сприяло відновленню понад 170 об’єктів (більшість яких – школи й дитячі садки). Програма капітального ремонту і будівництва пролонгована і на поточний рік, вона стосуватиметься, перш за все, установ системи охорони здоров’я.

Коментуючи доповідь заступника міністра фінансів, Олександр Мартинов підкреслив, що у республіканському бюджеті 2019 року з’явився ще один фонд – Фонд розвитку підприємництва, а в майбутньому планується розпочати реалізацію проекту з підтримки молодих сімей та фахівців. Не варто забувати про увагу держави до підприємств житлово-комунальних господарств, яким із державної скарбниці компенсуватимуть міжтарифну різницю. Для цього виділено 86 млн рублів на поточний рік. На ці кошти комунальні організації замінять зношені теплові й електричні мережі, а також водоводи.

«У такий спосіб, під кожну нагальну проблему в державі резервуватимуться фінансові ресурси й цілеспрямовано використовуватимуться для її розв’язання. Це міжнародно визнана практика, і, вважаю, що у Придністров’ї її необхідно застосовувати й поширювати», – підкреслив прем’єр.

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Уряду